Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije godinu dana

VIDEO Pogledajte kako je razoran potres koji je odnio i 7 života uništavao Banovinu

Posljedice potresa u Petrinji i Sisku
Foto: Danijel Prerad/Stela Lechpammer/Marin Tironi/PIXSELL
1/38
29.12.2021.
u 08:23

Razoran potres od 6,2 stupnja odnio je sedam ljudskih života, a oštećeni su deseci tisuća objekata.

Potresi koji su krajem prošle godine pogodili Banovinu umnogome su promijenili živote tamošnjem stanovništvu. Mnogi su ostali bez krova nad glavom, mnogo ih se raselilo, a najgore od svega je sedam izgubljenih ljudskih života. Ovih dana prisjećamo se tih potresnih događaja.

Dana 28. prosinca u 6 sati i 28 minuta dogodio se jak potres s epicentrom kod Petrinje (M 5.0) koji je prethodio razornom potresu 29. prosinca u 12 sati i 19 minuta, s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje (na dubini od 11.5 km), magnitude 6.2 prema Richteru, intenziteta VIII. (jako štetno) do IX. (razorno) stupnjeva EMS ljestvice. Nakon ovoga, uslijedila je serija nekoliko stotina potresa, od kojih najjači magnitude 5.0 po Richterovoj ljestvici.

Potres se, osim u cijeloj Hrvatskoj i regiji, osjetio i u dijelovima Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Slovačke.

Mjesto i dubina ovoga događaja pokazuju da je riječ o potresu unutar tektonske ploče koji se dogodio kao rezultat plitkog rasjeda klizanja unutar Euroazijske ploče. Izračunavanje žarišnog mehanizma za ovaj događaj ukazuje na to da je do puknuća došlo na gotovo vertikalnom rasjedu u pravcu jugoistoka ili jugozapada. Epicentar potresa nalazio se blizu sela Strašnika, kod Petrinje.

Posljedice potresa u Petrinji i Sisku
1/64

 

Potres je odnio osam života dok je 28 osoba ozlijeđeno. U Petrinji je smrtno stradala 13-godišnja djevojčica, a gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da je pola grada uništeno. 20-godišnji mladić i njegov otac izgubili su život prilikom rušenja vlastite kuće u Majskim Poljanama u blizini Gline. Još su tri osobe kasnije pronađene mrtve u istom selu. Jedna je osoba kasnije pronađena mrtva u mjesnoj crkvi u Žažini, nakon što se ista urušila.

 

Osim ogromne materijalne štete, mnoga naselja ostala su bez električne energije. Iste večeri struja je vraćena u Sisak, velike dijelove Zagreba, Glinu, Veliku Goricu, Topusko, Gvozd, Hrvatsku Kostajnicu i Sunju.

Većina materijalne štete zabilježena je na području Sisačko-moslavačke županije. Na području Petrinje, Siska i Gline zabilježena je golema materijalna šteta; uglavnom je bila riječ o napuknutim zidovima, otpaloj fasadi, žbuki te srušenim dimnjacima. Mnoge kuće i stanovi ostali su neupotrebljivi za daljnje stanovanje. Sisačka je biskupija objavila da je u potresu stradala sisačka katedrala Uzvišenja Svetog Križa te brojne crkve i kapele. Pet škola je neupotrebljivo, a devet jako oštećeno. Majske Poljane naselje su najteže pogođeno potresom, a ostale su oštećene gotovo sve kuće, a mnoge su i srušene. 

U naselju Strašnik u kojem je bio epicentar potresa, a koje je bilo među najteže pogođenim potresom malo je kuća ostalo neoštećeno, a dio stanovnika bio je evakuiran te su postavljeni šatori s hranom i vodom. Nije bilo poginulih niti ozlijeđenih. U susjednom selu Sibić oštećene su sve kuće. Mještani su većinu kuća sami sanirali isti dan.

Nakon potresa, tijekom dana, pojavljivale su se potresne snimke iz pogođenih područja, a strašnu snimku objavila je i jedna obitelj iz Zagreba. Njihova je kamera zabilježila trenutak potresa u stanu. U nekoliko sekundi podrhtavanje je srušilo božićnu jelku, police i knjige, a iz pozadine su se čuli stravični urlici ukućana. 

 

U Zagrebu su također oštećene mnoge zgrade, neke već ranije oštećene u prethodnom zagrebačkom potresu u ožujku, a veliki dijelovi grada ostali su bez struje.

Saborska palača pretrpjela je oštećenja. Oštećenja u zagrebačkoj katedrali iz potresa devet mjeseci ranije ovim su potresom bila povećana, posebice na svodu i orebrenju. Velika oštećenja pretrpjele su i crkve sv. Marka, sv. Katarine i crkva Krista Kralja na Mirogoju. A Kraš je zbog oštećenja zatvorio svoju Bonbonniere trgovinu na Trgu bana Josipa Jelačića.

 

U potresu su oštećeni deseci tisuća objekata dok je zaprimljeno više tisuća zahtjeva za obnovu.

Dodajmo i kako je nuklearna elektrana Krško u Sloveniji automatski zatvorena, a kasnije je sustavno pregledana, no nije bila prijavljena nikakva šteta.

Posebno dirljivo bilo je vidjeti kako su mnogi građani pohitali na Banovinu kako bi pomogli unesrećenima u potresu. Zbog toga su nekoliko sati bile i zakrčene prometnice te se teško moglo probiti do pogođenih područja.

 

Među prvima koji su se pridružili državnim službama u čišćenju ruševina u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima te prikupljanju i podjeli potrepština bili su pripadnici navijačkih skupina Bad Blue Boysa, Armade, Demona, Kohorte, Torcide i Funcuta. 

 

Pomoć Hrvatskoj ponudile su i mnoge države, posebice iz susjedstva pa je tako predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija spremna pomoći Hrvatskoj i financijski i tehnički. Idućeg dana, Vlada Srbije donijela je odluku o doniranju 1 milijuna eura Hrvatskoj za sanaciju štete. Austrijska vojska organizirala je slanje 80 kontejnera s grijanjem te je Savezno ministarstvo za nacionalnu obranu Austrije ponudilo slanje specijalne jedinice AFDRU zaduženu za spašavanje ljudi iz katastrofe.

 

Financijska i materijalna pomoć stizala je iz zemlje i inozemstva, a u humanitarne akcije uključile su se tvrtke i poznate osobe iz svih sfera života od kulture, sporta, glazbe itd.

No, unatoč svoj pomoći mnogi su novu 2021. godinu dočekali pod otvorenim nebom pored svojih oštećenih i porušenih kuća u strahu od kradljivaca i onih koji su željeli iskoristiti njihovu nevolju. Za mnoge na Banovini, nevolje su se nastavile mjesecima kasnije, a godinu dana od potresa i dalje nije riješeno njihovo stambeno pitanje, mnogi žive u kontejnerima i čekaju završetak obnove.

Video - Godinu dana nakon potresa stanovnici Majskih Poljana još čekaju obnovu: "Muž i ja smo ostali zatrpani unutra. Traume su ostale svima koji su to proživjeli"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije