Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliki lanac povlači sladoled u kojem je otkriven nedozvoljeni pesticid

Otkrivena je prisutnost pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji METRO CHEF Lemon Sorbet sladoleda
10. srpnja 2021. u 21:36 14 komentara 66604 prikaza
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da subjekt u poslovanju s hranom Metro Cash & Carry d.o.o., Zagreb, samoinicijativno iz predostrožnosti opoziva sladoled METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L), bar koda 4337182040491, LOT broja PL0038, upotrijebiti do 28.02.2022., zbog prisutnosti pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji navedenog proizvoda.

Osvježite se desertom Chef napravio sladoled od Nutelle za nekoliko sekundi - i to bez dodatne kuhinjske opreme

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Referenca: 2021.041HR

Datum slučaja: 09.07.2021

Zadnja izmjena: 09.07.2021

Kategorija proizvoda: sladoled i deserti

Rizik: ozbiljan

Tip obavijesti: Hitna obavijest

Radnja izvršena: opoziv/povlačenje od potrošača

Status distribucije: distribucija u druge zemlje članice

Proizvod: METRO CHEF Lemon Sorbet 2,5l (MC Sorbet Limun 2,5L

GTIN: 4337182040491

Serija: PL0038

Datum valjanosti: 28.02.2022

Veleprodaja: Metro Cash & Carry d.o.o., Zagreb

Objavljeno u RASFF potrošačkom portalu: nije objavljeno do sad

Objavljeno na stranicama HAPIH-a: objavljeno

Zemlja prijave: Hrvatska

Distribuirano: Hrvatska

NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • crocro:

  Piše da samoinicijativno povlače taj sladoled. Što to znači "samoinicijativno"? Ako ga povlače samoinicijativno, kako su oni ustanovili opasnu supstancu u aditivu? Ili je opasnu supstancu pronašlo Ministarstvo poljoprivrede? Tko je pronašao opasnu supstancu? Ako je slučajno pronašlo Ministarstvo poljoprivrede, ... prikaži još! onda se ne može dogoditi da Metro samoinicijativno povlači proizvod. U tom slučaju Ministarstvo poljoprivrede "nalaže" povlačenje i dijeli sankcije a ne da Ministarsvo poljoprivrede nađe opasnu supstancu pa onda, eto, Metro na temelju toga što su ovi pronašli, oni samoinicijativno povlače proizvod. Kao da im je ostavljena mogućnost da niti ne povuku iz prometa taj proizvod, ali eto, savjesni su pa ga samoinicijativno povlače. Nije jasno o čemu se tu radi i da li se zna tko kosi a tko vodu nosi? Čija je zadaća pronalaziti nepravilnosti, tko izdaje naloge za povlačenje poroizvoda i tko dijeli sankcije? A zašto se kod nas često pronalaze nepravilnosti? Zato što se počiniteljima ne dijele drastične kazne. U sektoru prehrane, inspektori bi trebali učestalije vršiti kontrole prehrambenih proizvoda i tako doprinjeti da se stanovništvo manje truje, pa ako treba uključiti daleko veći broj inspektora, ali onda se moraju vidjeti rezultati rada tih inspektora. Postoji mogućnost da na policama ili hladnjacima ima još proizvoda za koje postoji mogućnost da sadrže supstance koje štete zdravlju ljudi, ali tko će zagrepsti malo dublje?

 • Preodgojen_Povratnik:

  Ne treba ga bacati, mogu ga ja preuzeti, ne smeta mi etilen oksid.

 • Barbasmora:

  Pa izgleda vama Croatia nalik kante za smece? Svakih nekoliko dana salmonela, bakterija, pesticid....