Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumenti

Velika Srbija - od Ilije Garašanina 
do predsjednika Tome Nikolića

'Idejavelikesrbije_nnn_ziv_0'
''
02.07.2012.
u 14:12

Večernjakova edicija
 - Nova knjiga Zvonimira Despota i Danijela Tatića

Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati. Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti promjena granica. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu, riječi su to novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u intervjuu njemačkom novinaru. Riječi koje podsjećaju da ovaj "reformirani" četnik, nekadašnja desna ruka Vojislava Šešelja, u glavi još uvijek nije odustao od ideje Velike Srbije te kako je iskrenost njegove vizije i puta Srbije kao dijela Europske unije u najmanju ruku upitna.

Od te se ideje ne odustaje

Da se ne radi o lapsusu ili pogrešnoj interpretaciji njegovih izjava, što je Nikolić tvrdio, dokazala je audiosnimka tog razgovora pa je postalo jasno da novi srbijanski predsjednik laže. Nije trebalo dugo čekati na novu iskrenost Tomislava Nikolića koji je samo dan potom izjavio i da se u Srebrenici nije dogodio nikakav genocid, a Crnu Goru priznaje kao državu, ali između Srba i Crnogoraca za njega nema nikakve razlike.

Nikolićevi stavovi nisu njegova izmišljotina i, iako je postojao privid kako su te ideje u Srbiji svedene na minimum, sada postaje jasno da su one i te kako žive. Ideje velikosrpske ekspanzije koju su na temelju Garašaninovih Načertanija i jezično-kulturnog posrbljavanja Vuka Stefanovića Karadžića u praksi provodili četnici Draže Mihailovića prije više od pola stoljeća, a gotovo istim koracima i pravcima velikosrpski agresori na čelu sa Slobodanom Miloševićem i JNA, potpomognuti četnicima Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića te pobunjenim srpskim teroristima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nova knjiga autora Zvonimira Despota i Danijela Tatića pod nazivom "Ideja Velike Srbije od Ilije Garašanina do Tomislava Nikolića" u izdanju Večernji edicije donosi upravo pregled dokumenata u kojima se krije izvor velikosrpske ideologije, politike i agresije.

Potražite izvorne tekstove

U knjizi se kroz Načertanije Ilije Garašanina, što je zapravo prvi politički program Velike Srbije kojem je temeljni cilj pripojenje susjednih zemalja, Vojvodine, Crne Gore, a prije svega Bosne i Hercegovine Srbiji, preko spisa "Srbi svi i svuda" Vuka Stefanovića Karadžića u kojem se negira postojanje Hrvata i Bošnjaka te hrvatskog jezika, te se sve susjedne narode proglašava Srbima, na jasan način prikazuje geneza ideje iz koje su proizašle velikosrpske agresije, operativno oformljene u organizaciji "Crna ruka – Ujedinjenje ili smrt" početkom prošlog stoljeća, a na temelju memoranduma SANU, kroz posrbljenu JNA i ponovno buđenje četništva u agresiji Srbije na Hrvatsku, BiH i Kosovo na kraju prošlog stoljeća.

U knjizi se osim kratkog prikaza dokumenta mogu pronaći i izvorni tekstovi Ilije Garašanina, Vuka Stefanovića Karadžića, Nikole Stojadinovića, Stevana Moljevića, kao i kratke biografije osoba odgovornih za ideju najvećih zločina na ovim prostorima.

Komentara 24

FE
fellix1601
14:35 02.07.2012.

Svi to oni pričaju ili ti ga zbore bez pokrića.... braćo književnici , najprije traktor kupite a onda pišite što želite jer papir svakakve gluposti trpi a istina i traktor je samo jedan !!!!!!!!!

DV
dvolitar
14:40 02.07.2012.

koja glupost i kakav maloumni članak. nacionalizam iz 19 stoljeca je bio jedini mehanizam da se zemlje kao srbija, hrvatska i bosna riješe tuđe vladavine. Srbija je prva uspijela u tome pa je time još više status malo jače sile na balkanu. Mislim da je ovo glupost najveća na svijetu jer upravo takvi tzv novinaru su najveći nacionalisti. zamisli kako bi bilo da neki srpske novine pišu o anti starčeviću koji je bio zasljepljen nacionalismom.. mislim da je ovako nešto pranje mozga i zatupljivanje nezapošljenog naroda. kanite se toga i pišite o nacionalistima koju razjebali i opljačkali ovu zemlju.

ZA
zarkopopovic
21:59 02.07.2012.

Ma meni nije jasno sto se vi mjeate u srbijansko dvoriste nego lepo pogledajte u svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije