Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večernji doznaje: Šimonović u UN, Drobnjak se vraća u Zagreb zbog predsjedanja EU-om

Vjerodajnice je primila i Irena Andrassy koja je stalna predstavnica pri Europskoj uniji. Andrassy, koja će voditi predstavništvo i imati jednu od ključnih uloga za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, odigrala je važnu ulogu u pristupnim pregovorima i, kako kažu upućeni, “nije bilo dokumenta koji joj nije prošao kroz ruke”.
25. kolovoza 2019. u 12:48 20 komentara 5687 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ivan Šimonović preuzet će predstavljanje Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Teško se može reći da će taj iskusni diplomat biti novi veleposlanik pri toj međunarodnoj organizaciji, kad je dobar dio njegove karijere vezan za nju. Taj se sveučilišni profesor uključio u diplomaciju pri stvaranju hrvatske države i po njegovu je modelu u Ministarstvo vanjskih poslova dovedeno mnogo mladih i perspektivnih ljudi – primjerice, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na susretu sa šefovima diplomatskih misija NIJE DIPLOMACIJA DJEČJA IGRA Tko želi govoriti sve što misli, ne ide u diplomaciju

M. Kapitanović u Rumunjsku

Šimonović je prvi put otišao u UN 1997. kao stalni predstavnik RH, da bi u zadnjoj godini mandata bio izabran na prestižnu funkciju predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao ga je 2010. pomoćnikom za ljudska prava, što ga je smjestilo visoko na ljestvici Hrvata na najvišim dužnostima u međunarodnim organizacijama. Nakon što mu je istekao taj mandat, 2016. postaje pomoćnik glavnog tajnika UN-a i posebnog savjetnika za odgovornost za zaštitu, a sada se vraća u hrvatsku službu.

Šimonović će u New Yorku zamijeniti Vladimira Drobnjaka, još jednog diplomata teške kategorije. Iako se govorilo da će Drobnjak prihvatiti ponudu da postane savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, to se nije dogodilo. Drobnjak će ostati na Zrinjevcu i bit će uključen u hrvatsko predsjedanje Vijećem EU. Naime, dosad su stizale kritike zašto Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s EU, već ranije nije uključen u pripreme predsjedanja. Uz promjenu u New Yorku, novi veleposlanici, kojima je predsjednica već predala vjerodajnice, odlaze u niz država. Zlatko Kramarić, koji je 2009. kao prvi hrvatski veleposlanik poslan na Kosovo, a 2011. u Makedoniju, preuzima veleposlanstvo u Albaniji. Danijela Barišić napušta Makedoniju i odlazi na Kosovo. Ona je od 2001. bila pročelnica Ureda predsjednika, glasnogovornica MVEP-a te odradila mandat u Bugarskoj. Dosadašnja veleposlanica Hrvatske na Kosovu Marija Kapitanović odlazi pak u Rumunjsku.

Neven Mimica SUSPENDIRANA DIPLOMATKINJA Mimica o Mađarević: Prestanak rada u mom kabinetu nije imao veze s iznošenjem stavova

Iz Nizozemske odlazi Andrea Gustović-Ercegovac, načelnica Odjela za bilateralne gospodarske poslove, veleposlanica u Slovačkoj te pomoćnica ministra te nacionalni koordinator za Proces suradnje u jugoistočnoj Europi te karijeru nastavlja u Norveškoj. Nju će u Nizozemskoj naslijediti Dubravka Plejić Marković, koja je od 2016. veleposlanica pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču.

Vidiš umjesto Mašine u Irskoj

Novi veleposlanik pri OESS-u je Mario Horvatić, bivši hrvatski veleposlanik u Norveškoj. Jasna Ognjanovac, koja je u karijeri odradila mandat kao veleposlanica u Irskoj, sada odlazi u Bugarsku, dok će Branko Zebić od sada i službeno preuzeti veleposlanstvo u Azerbajdžanu koje je dosad vodio kao privremeni otpravnik poslova.

Goran Grlić Radman na konferenciji o suspenziji Elizabete Mađarević ELIZABETA MAĐAREVIĆ Epilog rasističkog ispada: 'Ministarstvo i Vlada dobro su reagirali, ona nije bilo tko'

Promjena veleposlanika dogodila se i u Irskoj – svoj je mandat u toj državi završio Ivan Mašina, a naslijedit će ga Davor Vidiš. On je nakratko krajem prošle godine bio u oku javnosti kad je njegov sin Ivan izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a. Vidiš je karijerni diplomat, u MVEP-u je od 1993., bio je diplomatski savjetnik i privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu u Beogradu, generalni konzul Hrvatske u Subotici i šef Ureda za vezu Republike Hrvatske u Prištini te ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, kamo god se okreneš, sve petkolonaš do petokolonaša. Jadna Hrvatska.

 • Avatar Leftard_logic
  Leftard_logic:

  Neradnička stoka i djubrad. To je naša diplomacija

 • Avatar tipo
  tipo:

  imamo dobru i strucnu diplomaciju, sreca da ne odlucuje "turbodesnica i Skorosevci! Zastupali bi nas pastiri mali:)