Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Važno je da prava Hrvata u BiH uđu u fokus šefova država EU'

Andrej Plenković u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
19.10.2018.
u 08:30

Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske i Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU vode računa o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu – rekao je Plenković.

Nakon što je to učinio u ponedjeljak u gostima kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Parizu, premijer Andrej Plenković nastavio je svoju diplomatsku ofenzivu o hrvatskom pitanju u Bosni i Hercegovini i na jučerašnjem sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojem je lidere svih ostalih 27 država članica informirao o tome zašto Hrvatska smatra da je izborom Željka Komšića, bošnjačkim glasovima izabranog Hrvata u Predsjedništvu BiH, narušena jednakopravnost konstitutivnih naroda i zašto je to problem kojeg svi u Europskoj uniji trebaju biti svjesni.

U izjavi novinarima na ulasku na summit u Bruxellesu premijer Plenković čak je povezao ono što Hrvatska vidi kao narušavanje duha i slova Daytonskog mirovnog sporazuma s mirovnim sporazumom iz Sjeverne Irske, koji opsjeda Uniju i Veliku Britaniju u pregovorima o Brexitu, o čemu su lideri zemalja članica raspravljali preksinoć i što, za razliku od BiH, jest vruća tema koje su itekako svjesni.

Andrej Plenković u Bruxellesu
1/18

– Mislim da je važno da senzibiliziram šefove država ili vlada za tu temu (hrvatsko pitanje u BiH, op. a.). Za mnoge od njih ta tema nije u fokusu, to znamo svi jako dobro i zato je dobro da se osvrnemo na to. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske i Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU vode računa o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu – rekao je Plenković. U vrijeme zaključenja ovog izdanja sastanak je još trajao, ali izvor upućen u razgovore iza zatvorenih vrata prenio je Večernjem listu u Bruxellesu prve dojmove:

– Hrvatski premijer govorio je dosta temeljito i poučno. Čini mi se da je dobio dobru reakciju, nakon njega za riječ su se javili visoka predstavnica Mogherini, premijeri Mađarske i Bugarske, predsjednik Francuske… Što god da je Plenković rekao, čini se da je upalilo – prenio nam je taj izvor.

Nikakvi pisani zaključci nisu bili ni planirani o ovoj raspravi, tako da sve ostaje na izjavama pred novinarima, no moguće je da će se ovakav razgovor na najvišoj razini koja postoji u EU pretočiti u daljnji rad i Europske komisije i Vijeća u kojem sjede ministri vanjskih poslova 28 država članica, a Hrvatska se nada da će taj daljnji rad tih tijela EU više nego ikad prije uzeti u obzir prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

– Očekujem razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje rješenja, a to je dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji bi spriječio ovakav scenarij kakav imamo danas – rekao je Plenković novinarima ujutro prije početka summita.

Ipak, iz institucija EU izvori i dalje ponavljaju da, iako i EU stoji na poziciji da je reforma izbornog zakona u BiH potrebna, tu reformu ne mogu provesti Europljani ili međunarodna zajednica, već sami političari u Bosni i Hercegovini. 

Komentara 24

MA
magdalenakristo
09:49 19.10.2018.

Andrej, Hercegovci su ti zahvalni! Prvi si koji dolaziš ovdje među naše, u Livno i Mostar, koji se ne bojiš vani govoriti za naše interese! Samo naprijed, da vas je više..

MP
matea.pavicevic
09:51 19.10.2018.

Bravo! Neka se napokon čuje i naš glas u Europi!

KP
kresimir.perak
09:54 19.10.2018.

Ljudi odlučite se! Ne sviđa vam se kada šuti, ne sviđa vam se kada progovara o problemima. Jedan dan tražite da se izjasni, drugi dan vam smeta što se miješa. Od mene Andrej imaš punu podršku i riječi hvale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije