Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Plenković: Što se tiče ponude EU-a Velikoj Britaniji, ona je velikodušna

Andrej Plenković u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/5
18.10.2018.
u 11:56

Čelnici 27 zemalja izrazili su puno povjerenje u svog pregovarača Michela Barniera te još jednom potvrdili da su jedinstveni

Ponuda Europske unije Velikoj Britaniji u pregovorima o njezinu izlasku je dobra i velikodušna i sada je pitanje što Britanci mogu prihvatiti s obzirom na tamošnju političku situaciju, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Mislim da je ponuda EU-a koja je na stolu jako dobra za Ujedinjenu Kraljevinu. U ovom trenutku više se radi što oni mogu prihvatiti s obzirom na političku situaciju tamo. Što se tiče ponude EU-a, ona je velikodušna", izjavio je Plenković prije početka drugog dana summita.

U srijedu navečer tijekom radne večere čelnici 27 zemalja članica razgovarali su o stanju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Prije radne večere obratila im se britanska premijerka Theresa May, ali nije iznijela nikakav novi prijedlog koji bi omogućio otklanjanje zastoja u pregovorima, koji su zapeli na pitanju granice na irskom otoku.

Čelnici 27 zemalja izrazili su puno povjerenje u svog pregovarača Michela Barniera te još jednom potvrdili da su jedinstveni.

Andrej Plenković u Bruxellesu
1/18

Prema suradnicima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, "čelnici EU-a pozvali su glavnog europskog pregovarača Michela Barniera da nastavi sa svojim naporima kako bi se došlo do sporazuma" i spremni su se ponovno sastati kada Barnier ocijeni da je postignut "odlučujući napredak". 

Barnier je prije radne večere rekao da mu je potrebno "puno više vremena i da će sljedećih tjedana nastaviti raditi, mirno i strpljivo".

EU inzistira na tome da u slučaju izostanka rješenja za granicu sa Sjevernom Irskom taj dio irskog otoka koji pripada Ujedinjenoj Kraljevini ostane u carinskoj uniji, što je Londonu neprihvatljivo.

"Htjeli smo čuti poruke premijerke May, njezina glavna poruka da pitanje režima carinske unije na području Sjeverne Irske UK-u nije prihvatljivo, dakle ako bi se išlo po tom modelu, ona bi htjela da to bude za cijelu UK, a onda bi to bio problem za sve ostale članice EU-a jer se na taj način praktički dezavuira koncept unutarnjeg tržišta, što nije prihvatljivo", rekao je Plenković.

Plenković je potvrdio da su čelnici dali punu potporu svome glavnom pregovaraču Barnieru da nastavi s pregovorima te da ne žele fiksirati novi izvanredni summit u studenome ako ne bude odlučujećeg napretka. Ranije se spominjalo da će se izvanredni summit o brexitu održati 17. i 18. studenoga.

"Spremni smo uložiti dodatne napore u pregovarački proces, ali ne želimo a priori fiksirati novi izvanredni sastanak na vrhu koji će se održati jedino ako se postigne dogovor na razini pregovarača, a ako toga ne bude onda će se se o tome razgovarati tek na redovitom summitu u prosincu", rekao je Plenković.

Premijerka Theresa May je u četvrtak rekla da bi bila spremna razmotriti produljenje prijelaznog razdoblja "za nekoliko mjeseci". To s druge strane nije prihvatljivo njezinim kritičarima u vladi i u stranci.

Premijer Plenković, koji je u srijedu prije radne večere, sudjelovao i na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) potvrdio je da je i na tom sastanku govorio o stanju u BiH nakon općih izbora u toj zemlji te da će o tome govoriti i u četvrtak u sklopu rasprave o vanjskim odnosima.

"Na sastanku EPP-a sam vrlo temeljito i detaljno objasnio situaciju nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini. Danas ću u dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom to napraviti i ovdje. Mislim da je važno senzibilizirati šefove država ili vlada za tu temu jer za mnoge od njih ta tema nije u fokusu, što svi znamo jako dobro i zato je dobro da se na to osvrnemo. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske, odnosno Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU-a vode računa o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu", rekao je Plenković.

Plenković je kazao kako očekuje "razumijevanje i veću osjetljivost za pronalaženje rješenja koje se treba naći o pravičnom izbornom zakonu kako bi se spriječio scenarij kakav danas imamo".

Vojna vježba Velebit '18

Komentara 4

Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
14:02 18.10.2018.

Lijepo je ono rekao Zoran milanović u sučeljavanju gdje pripada i kamo smjera plenković...eto nije Zoka lagao.... bar ne taj put...

FY
Fuck you Mother Fucker
19:13 18.10.2018.

Plenkovicu,n Plenkovicu, znas li ti sto to radis da je to za sad verbalna agresija na BiH. Dok ti je u drzavi milion gladnih, ti ogovaras drugu drzavu i laze Macrona koji ima orginalni primjerak Daytonskog sporazuma u Parisu. I to nije sve, znas li ti da Hrvatska izveze 1,5 milijardi eura svake godine u Bosnu, sto je otprilike minimalno 150 000 radnih mjesta u Hrvatskoj. Jos kad to pomnozis sa 4 koliko prosjecna obitelj ima clanova, dodjemo do brojke od 600 000 osoba koje su direktno ovisni o izvozu u prijateljsku Bosnu. I sto mislis, tko kupuje sve to? Saka apartheid jada iz zapadne Hercegovine ili daleko najmnogobrojniji i ekonomski daleko najjaci Bosnjaci koji placaju 71% svih placenih poreza u BiH? I sto ti radis? Ti radis to da kad ptrosac u BiH dodje u trgovinu i kad pored recimo hrvatskog Cekina stoji slovenacki Poli, da Bosnjak svaki put uzme slovenacki Poli jer si ti toliko odvratan sa tom UZP politikom, da nije iskljuceno i da ces krenuti u avanturu u koju je krenuo Tudjman i koja je od Hrvatske odbrambene politike napravila agresorsku. Sreca pa su Amerikanci pomogli Hrvatskoj, inace bi danas barem polovica Hrvatske bila jos uvijek okupirana.

Avatar Observer
Observer
14:41 18.10.2018.

EU spasava jedino arbitraza u kojoj bude slovenski sudac !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije