Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
graditeljstvo nakon potresa

Vanđelić u Fond za obnovu uvodi odjel za prevenciju prijevara

Zagreb: Predstavljen Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
03.12.2020.
u 18:02

Šteta od potresa jednaka je vrijednosti 22 Pelješka mosta, rekao je Burilović

Dinamički sustav javne nabave za izvođenje radova na obnovi Zagreba i okolice bit će spremam u prvom kvartalu sljedeće godine, a odjel za prevenciju prijevara i registar sukoba interesa trebali bi biti uspostavljeni za mjesec i pol – najavio je to Damir Vanđelić, v. d. ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije na jučer održanoj konferenciji Graditeljstvo nakon potresa u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Dinamički sustav javne nabave uključuje provjeru interesa i kvalifikacija ponuditelja te vremenski ograničenu elektroničku aukciju za ponuditelje. Vanđelić je naglasio da će odjel za prevenciju prijevara i registar konflikta interesa biti u funkciji od samog početka provođenja javnih natječaja Fonda, a objasnio je da takvi sustavi inače postoje u privatnim kompanija pa tako i u Adrisu, gdje je on dosad radio. Time se, kazao je, štiti kompanijin novac, a u ovom slučaju štitit će se Fond i javni novac. V. d. ravnatelja Fonda među ostalim je rekao i da će sukladno prvom programu mjera, prioritet pri obnovi imati privatne zgrade koje su dio kulturne baštine, a takvih je 300-tinjak.

Protupotresno inženjerstvo

Dekan zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić pak najavio da će vrlo uskoro biti osnovan Hrvatski centar za potresno inženjerstvo i da će Senat zagrebačkog Sveučilišta 15. prosinca dati svoje završno mišljenje na dokument o osnivanju tog centra. Dekan Lakušić naglasio je da je pokrenut i specijalistički studij potresno inženjerstvo te da će se na godišnjicu potresa, 22. ožujka 2021. u Zagrebu održati prava hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu na kojoj će sudjelovati stručnjaci iz cijelog svijeta.

VIDEO Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat kazao je da je obnova Zagreba i okolice osmišljena i organizirana da bude efikasna te da se da prilika struci kako bi se Zagreb protupotresno ojačao i uljepšao, i to koliko je moguće financijski i s idejama hrvatskih arhitekata.

Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je da je šteta od potresa procijenjena na 86 milijardi kuna jednaka vrijednosti 22 Pelješka mosta. U potresu je, kazao je, oštećeno oko 25 tisuća zgrada, a za sanaciju je osigurano 200 milijuna dolara zajma od Svjetske banke za obnovu zdravstvenih i obrazovnih institucija te 683 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti.

Katalog hrvatskih proizvoda

– Ovo je prilika za obnovu Zagreba, za hrvatsko graditeljstvo, ali i gospodarstvo uopće. Građevina je već vukla Hrvatsku iz krize. I to može opet – poručio je Burilović koji je upozorio i da su nesređeni vlasnički odnosi u zgradama, nejasno formiranje cijena i nejasna dinamika obnove te moguća nestašica materijala na skladištima opasnosti i zapreke kojima se mora doskočiti. On je kazao da i domaćim proizvođačima treba dati prioritet u obnovi. Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj također je naglasila da je obnova od potresa jedinstvena prilika za jačanje domaćeg građevinskog sektora te da HGK već godinama promovira kupovanje i ugradnju hrvatskog.

– Tome može itekako pomoći i Katalog hrvatskih proizvoda HGK u kojem je dostupno gotovo 3500 vrhunskih proizvoda, od čega je dobar dio vezan za gradnju i opremanje. Hrvatski proizvod ima kvalitetu i pozivam sve naručitelje da što više domaćih proizvoda uključe u obnovu. Što ih bude više, to će naša građevinska industrija biti jača i konkurentnija – naglasila je Čagalj.

Na konferenciji je među ostalim rečeno i da je oko 120 vlasnika oštećenih zgrada u potresu već samostalno pokrenulo postupak njihove obnove. Procjena troškova obnove zgrada od potresa iznosi 42 milijarde kuna.

Komentara 2

TM
trade_mark
09:26 04.12.2020.

voditelj tog odjela će biti stranački kolega kuščević? hahahaahaha! dajte nemojte bit neozbiljni, pa znamo da ćete pokrasti 60% love koja je namijenjena obnovi nakon potresa. kome vi lažete?

RI
ribar110
19:47 03.12.2020.

Ok, ali i njih netko treba nadgledati. Znači barem tri razine nadzora. Biti će posla više nego za građevinare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije