Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2014. u 12:00

EU je također jedna 'igra' u kojoj na kraju uvijek pobijedi – Njemačka

Gdje je nestala Viviane Reding? Žena koja je prije godinu dana odlučila natjerati Hrvatsku da ispravi zakon poznatiji pod nazivom “lex Perković”, žena koju su zauzvrat izvori s Markova trga častili usporedbom s Carlom del Ponte i objašnjavali da ona bitku protiv “lex Perković” vodi samo zato što se nalazi u kampanji za šeficu Europske komisije, nakon europskih izbora potpuno je pala u zaborav. Nije ni bila kandidatkinja za čelno mjesto u Komisiji.

Onog trenutka kad su europski pučani odabrali Jean-Claudea Junckera kao kandidata za predsjednika EK, Reding je izgubila svaku šansu za poziciju u Komisiji jer u njoj nema mjesta za dvije osobe iz Luksemburga. Ali nije Reding nikad ni temeljila svoju kampanju na marginalnom europskom pitanju kao što je bio “lex Perković”. U hrvatskoj javnosti možda je ostala upamćena po toj epizodi, no u europskoj sigurno ne. Ono na što je Reding možda računala da će joj donijeti simpatije šire europske javnosti je njezina kampanja za veću zaštitu privatnosti Europljana na internetu. Reding se toliko trudila u promoviranju tzv. prava da budete zaboravljeni da je na kraju zaista i postala – zaboravljena.

To je ironija, naravno, jer boreći se za vaše pravo da budete zaboravljeni, Reding je željela da ona sâma bude poznata. Ali pala je u zaborav: nema je niti u jednoj kombinaciji za neko važnije mjesto u europskim institucijama u novom mandatu nakon svibanjskih izbora. Izabrana je, doduše, za zastupnicu u Europskom parlamentu, gdje se vraća nakon 15 godina provedenih u Komisiji. No, nije se čak uspjela ugurati niti među 14 potpredsjednika EP-a, niti biti izabrana za predsjednicu Odbora za pravosuđe. Zaista, V. Reding se nehotično, ali vrlo učinkovito izborila za svoje pravo da u sljedećih pet godina bude zaboravljena. Reding je možda i nestala s pozornice, no njezin šef kabineta, jednako uključen u borbu oko “lex Perković” kao i bivša povjerenica, ne samo da je živ i zdrav već je i snažniji no ikad. Nijemac Martin Selmayr u travnju je s pozicije šefa kabineta V. Reding postao menadžer kampanje Jean-Claudea Junckera, a trenutno je šef Junckerova tranzicijskog tima. To znači da operativno vodi proces Junckerova preuzimanja fotelje od Joséa Manuela Barrosa. U ozbiljnim i organiziranim javnim upravama, šefovi kabineta imaju ulogu sličnu nepalskim Šerpama. Pripadnici tog južnotibetskog naroda dovedu alpiniste do točke s koje će ti alpinisti osvojiti vrh. Alpinist bez svog Šerpe ne bi bio u stanju izvesti takav pothvat. Šefovi kabineta su poput Šerpi u tom smislu da dovedu svoga nadređenog do odluke. Sav operativni posao, bez kojeg nema ni osvajanja vrha, ni donošenja odluke koja će riješiti neki velik politički problem, obavlja vojska Šerpi. Primjerice, dogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora koji je otklonio blokadu pregovora s EU ne bi bio moguć bez stalne i otvorene komunikacije njihovih vanjskopolitičkih savjetnika i šefa kabineta europskog povjerenika za proširenje (plus Washington na stalnoj vezi).

U primjeru Viviane Reding i “lex Perković”, postoji niz čvrstih indicija da su Selmayr, njegov zamjenik i ostatak tima u kabinetu obavili sav posao koji je, prirodno, atribuiran samoj gospođi Reding. Selmayr je doveo Viviane Reding i do niza njezinih drugih uspjeha. Londonski Sunday Times citirao je jednog njegova bivšeg kolegu koji tvrdi da je Reding prije Selmayrova dolaska 2004. bila “poznata samo po čestim putovanjima svome frizeru u Pariz, a on ju je pretvorio u najpoznatiju osobu u Europskoj komisiji”. A Junckeru je Selmayr upravo pomogao da se neokrznut izvuče iz snježne lavine koju je britanski premijer David Cameron pokušao pokrenuti s nadom da će otpuhati Junckera. I Barrosov šef kabineta bio je jedan utjecajni Nijemac, a i europski povjerenik Neven Mimica ima jednog Nijemca kao šefa svoga kabineta. Kao što se službeni London uvjerio u borbi protiv Junckera i kao što se službeni Zagreb uvjerio u borbi za “lex Perković”, poučak Garyja Linekera ne vrijedi samo u nogometu: EU je također jedna “igra” u kojoj na kraju uvijek pobijedi - Njemačka. Uz pomoć moćne kancelarke Angele Merkel ili uz pomoć vojske Nijemaca koji tiho i u pozadini rade kao Šerpe.

>> Objavljena pisma: Evo što je ministar pisao Viviane Reding!

Komentara 7

DU
Deleted user
12:58 14.07.2014.

Zasto da se Njemacka ne bori za veca prava u EU za sebe kada je Njemacka najveci neto platisa u EU? Zar da sute i placaju? Imaju potpuno pravo, a kome to ne pase, moze slobodno odbiti njemacki novac!!! Pa zaboga, samo za euro krizu Njemacka garantira sa gotovo polovicom ukupne sume (vise od 400 milijardi eura!!!)!

Avatar noesiss
noesiss
12:18 14.07.2014.

Kao i obicno iz EU Parlamenta nam stizu sapunice parlamentaraca, a ono sto bi gradjani trebali znati u detalje o sjednicama, o cemu razgovaraju i zasto ih masno placamo, o tome ni rijeci. Formirali su Parlamenat tisucu kilometara daleko od naroda, i nitko ziv ne zna o cemo razgovaraju ovi paraziti. Pa to nema nigdje na svijetu. Umjesto da stave videokamere 24 sata dnevno, direktan prijenos, da gradjani znaju zasta placaju ovu kliku farabuta na grbaci napacenih naroda, mediji nam prenose u kojim se salonima friziraju, i tko se docepao koje fotelje.

CI
cicibela
13:50 14.07.2014.

Komunističke Šerpe još uvijek misle da sudske presude donose politički moćnici, a ne pravni sustav. Zato se Tomislav Krasnec nije okomio na pravni sustav EU, nego na pojedine osobe iz EK. Naročito je zgodno prokazati "mrskog Nijemca" kao pritajenog krivca koji je naše zlatne dečke Perkovića i Mustača smjestio iza brave. Da nije bilo tog Martina Selmayra, pravosuđu cijele EU na pamet ne bi palo progoniti i suditi teškim zločincima, a naročito ne komunističkima. Mentalni zarobljenici komunističkog sustava nikako da izađu iz svog kaveza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije