Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
823 nova slučaja zaraze

Božinović: Mjere se produljuju; Capak: Nastavljamo cijepiti AstraZenecom, smanjili su nam isporuku

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
12.03.2021.
u 11:22

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522

U Hrvatskoj su zabilježena 823 nova slučaja zaraze virusom. Preminulo je 12 osoba. Mjere se produljuju do 31. ožujka. Stožer apelira na građane da se pridržavaju mjera te da izbjegavaju veća okupljanja. Hrvatska nastavlja cijepljenje s AstraZenecom, no kako je kazao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, isporuka cjepiva će kasniti. Osim što se čeka dokumentacija ruskog proizvođača za Sputnjik V, počeli su razgovori i s kineskim proizvođačem cjepiva

 

"U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 249.661 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5647 preminulo, ukupno se oporavilo 239.492 osoba, od toga 578 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 17.012 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,416.328 osoba, od toga 5945 u posljednja 24 sata", priopćio je Stožer. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo povećanje zaraženih od 26 posto. "Primorsko-goranska županija ima povećanje od 35 posto i oni izbijaju na prvo mjesto. Doznajemo da nema nikakvih većih žarišta, već se širi zbog druženja i obiteljskih okupljanja", kazao je Capak. Po incidenciji smo na 7. mjestu među zemljama EU. Na AstraZenecu zaprimljeno je 337 nuspojava. 

Rezultati studije o antitijelima

"Krv je uzimana u 12., 1. i 2. mjesecu. Istraživanje je provedeno nad 1463 ispitanika. U prvom valu imali smo 24 pozitivna na antitijela tj. 2,2 posto, a u drugom valu imamo 360 osoba s antitijelima, što je 25,1 posto. Od početka, kad smo krenuli s 200 seruma, taj postotak je isti. Kod djece su zabilježena antitijela u postotku od 19,2. Raspodjela je približno ista, nešto je manja u djece do 10 godina i kod starijih od 78", kazao je Capak.

Mjere se produljuju

"Stožer donosi četiri nacionalne odluke. Okupljanja, javni prijevoz, posebna organizacija rada trgovina i privremena odluka o zabrani prelaska granice. Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke produljuje se do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će se najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je također rekao da će se omogućiti uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom i za niži rang natjecanja.

Zaustavljanje cijepljenja AstraZenecom u nekim zemljama

"Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu seriju, cijepimo drugom serijom. Nismo imali takvih slučajeva i nastavljamo cijepiti", rekao je Capak. Rekao je i da će nam isporuka kasniti, dodajući kako ćemo dobiti znatno manje od predviđenog. 

Capak je kazao da se razmišlja i o drugim cjepivima.

"O tome se razmišlja. Znate da je već prije mjesec dana kazano da postoji mogućnost interventnog uvoza koji nosi i neke obveze. Mi nemamo dokumentaciju iz Rusije da bi se to moglo kao mehanizam pokrenuti. Razmišljamo o tome, ali poznata je činjenica da je ruski proizvođač pokrenuo registraciju kod europskog regulatora", kazao je Capak.

"O kineskom cjepivu se razmišlja. Ne znamo o njemu mnogo. U tijeku je sastanak s kineskim proizvođačem, o tome ćemo vam više reći na sljedećoj konferenciji", kazao je Capak. 

Je li sezona upitna?

"Sve će to ovisiti o nama. Kad govorite o sezoni, mislimo na primorske županije, ali ne samo na njih. Imate Dubrovačku koja je na visokim razinama. Sada nastavljaju sa strožim mjerama. To je jedina primorska županija koja bilježi pad, a neke, kao što su Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija, imaju izražen rast. Ako što prije osvijestimo da se sad ponašanjem svih borimo za sezonu, bit će nam svima bolje", kazao je Božinović. 

Ključne riječi

Komentara 88

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:23 12.03.2021.

Pričajte manje a cijepite više !

DU
Deleted user
12:13 12.03.2021.

Drugovi i drugarice! Ja podrzavam plemenitu ideju drugova iz stozera . Sta ce nama neko olalabavanje.Dok su birtije zatvorene,nema Sengena,ako su otvorene ima prekrasnog Balkana,kozuna,rakijice,ovaca,bratskih ratova sa susjednim plemenima i slicnih idilicnih pojava tipicnih za nas nacin zivotinjarenja;nama nije potrebnaa zapadna civilizacija jer mi bi još malo(bar stoljeca il dva) uzivali u srednjem vijeku. Vrlo,vrlo,vrlo mudro igraju oni utakmicu sa EU da nam se dobaci evre,jer ako ne zatvorimo birtije,bariske,diksace,klubove itd ,ništa od tog prokletog napretka. Zato buran aplauz i ovacije drugu Diggeru za njegov stav. Ruke..aj-mo

DU
Deleted user
12:28 12.03.2021.

Drugarice i Drugovi, svi melju o nekom novom valu. Ma nema valova,to su ofenzive.mi smo prosli pod vodstvom naseg jedinog ,ljubljenog prezidentea bravara 7 ofenziva,dotukli Svabe do nogu. Ja sam kao prvoborac na Kozari ubio Boga u njima da bi danas mogao studirati. Zato,drzimo se,jos par ofenziva i sredicemo mi tu neman...smrt virusu,sloboda narodu. Ruke za Diggera..aj-mo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije