Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Odgađamo uredbu o visini naknade za korištenje voda, nema potrebe za dizanjem cijena

Zagreb: Održana sjednica Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
01.12.2022.
u 09:03

Premijer je govorio i o rastu BDP-a za 5,7 posto. Rekao je kako je to među najvećim rastom u zemljama članicama te da smo na vrijeme 'donijeli temeljni akt za funkcioniranje u idućoj godini'. Rekao je kako su prihvatili i amandmane većine i oporbe te tako 'pokazali otvorenost, sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa'.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo posjetom austrijskog kancelara koji je dao vrlo čvrstu podršku Hrvatskoj za članstvo u Schengenu. - Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe i u europodručje i u schengenski prostor - rekao je Plenković.

Rekao je i kako je bio vrlo dobar razgovor s kancelarom Nehammerom i bavarskim premijerom Söderom kada smo obišli LNG terminal na Krku. - Više je nego jasan interes Njemačke i Austrije da surađuju s Hrvatskom kao regionalnim čvorištem - rekao je.

- Imali smo dobre razgovore sa slovenskim predsjednikom Pahorom koji je bio u oproštajnom posjetu i očekujemo da se odnosi i dalje unaprjeđuju i razvijaju - rekao je Plenković.

Premijer je govorio i o rastu BDP-a za 5,7 posto. Rekao je kako je to među najvećim rastom u zemljama članicama te da smo na vrijeme 'donijeli temeljni akt za funkcioniranje u idućoj godini'. Rekao je kako su prihvatili i amandmane većine i oporbe te tako 'pokazali otvorenost, sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa'.

Zahvalio se Medvedu i Paladini na organizaciji posjeta Banovini.

- Zadovoljni smo s nekonstrukcijskom obnovom i svjesni smo da su nužna ubrzanja konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća - rekao je dodajući da je država do sada dala milijardu i 800 milijuna kuna u različitim aspektima potpore građanima. Rekao je kako će te sve potpore produljiti.

Na kraju uvodnog izlaganja rekao je kako na Vladi danas imaju niz važnih zakonskih prijedloga. Rekao je kako će uredbu o visini naknade za korištenje voda odgoditi za godinu dana i tako omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave 'da nema potrebe za dizanjem cijena vode'.

Zakon o radu i zakon o trgovini

- Želimo reguliranjem rada nedjelom omogućiti radnicima da nedjelju mogu provesti sa obiteljima. Model koji se ovdje predlaže je baziran na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, no primjeren Hrvatskoj s obzirom da smo zemlja koja je izrazito vezana osobito za turizam te je napravljen model sa 16 radnih nedjelja. Na taj način radimo dobar balans da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj, okupljanje - rekao je Plenković.

Dodao je kako će se i onima koji rade nedjeljom biti omogućeno da budu adekvatno plaćeni i to 50 posto više nego nekim drugim radnim danom.

- To je bit i sukus ovih prijedloga - rekao je.

Rekao je i kako su na dnevnom redu izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju kojim će se omogućiti sufinanciranje prehrane za sve učenike osnovnih škola.

- Osiguravamo besplatan školski obrok za sve učenike, riječ je o 311.00 učenika od prvog do osmog razreda, ovom mjerom izbjegavamo da više ne bude niti jedno dijete gladno u osnovnim školama - rekao je.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar southman
southman
09:37 01.12.2022.

Plenki pegla sve redom. Daleko od toga da je kao premijer savršen, ali je za političke protivnike svemirski brod !

MI
mismokanibali
09:57 01.12.2022.

Ne možemo !

PA
papiribica
09:30 01.12.2022.

Što će sada Možemovci kojima treba još novca osim ovih 16 milijardi kuna proračuna za "investicije i civilno društvo"? Split ima proračun 1,7 milijardu kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije