Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni park

Uz Tuđmana, papu i Stepinca ponosno stoje seljak i seljanka

11.08.2015., Cirkovljan - Trg sv. Lovre u malom medjimurskom mjestu Cirkovljan pun je novih spomenika velikanima. Vrelo Ane Katarine Zrinski-Frankopan.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
13.08.2015.
u 19:00

Na trgu u Cirkovljanu niknuo jedinstveni park

U Cirkovljanu, međimurskom selu u kojem je dvjestotinjak kućanstava i 820 stanovnika, mali seoski trg, nazvan po sv. Lovri, posljednjih je godina uz pomoć donatora, Crkve, Grada Preloga i samih mještana, pretvoren u jedinstveni park s počastima znamenitim osobama i događajima iz hrvatske povijesti.

– Nema vam toga nigdi na svijetu. Barem ja nisam videl. Svaka čast našem župniku i donatorima koji su se zmislili napraviti ovakof park. Nisu ni na nas seljake zaboravili – ponosno će mještanin Vinko Vlah, čija kuća gleda na trg i spomenike.

Donacije zbirki

Tu su dr. Franjo Tuđman, reljef posvećen papi Ivanu Pavlu II. i njegovim pohodima Hrvatskoj, pa spomenik banu Josipu Jelačiću Bužimskom te reljef s likovima Petra Zrinskog, supruge mu Katarine i njezina polubrata Frana Krste Frankopana. Prije pet godina postavljen je kip kardinala Stepinca, "prijatelja i zaštitnika Međimurja", kako su ga nazvali. Taj kip, kao i većinu ostalih, donirao je kanonik prof. dr. Matija Berljak, rodom iz Cirkovljana, koji je donirao i vrijednu umjetničku zbirku zbog koje je u susjednom Prelogu otvoren i muzej. Uz cestu, s bočne strane crkve, leži spomenik svim žrtvama ratova, od 1334. do 1995., pa fontana s dvije kamene vodorige, dok s prednje strane crkve, okrenuti prema zvoniku, stoje spomenici običnom, malom čovjeku, u obliku seljanke i seljaka.

Dan uoči nedavne proslave 20. godišnjice Oluje na trgu je postavljena i bista dr. Tuđmana, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka. Riječ je trećoj kopiji biste postavljene u Velikom Trgovišću. U ponedjeljak, na mjesno proštenje Lovreče, otkriven je i posljednji spomenik u nizu, kamena fontana nazvana vrelom Ane Katarine Zrinski-Frankopan.

Voda i život

– Željeli smo završiti uređenje trga s fontanom jer voda asocira na život – napominje župnik. Puštanjem u pogon fontane s dvije vodorige okončano je višegodišnje uređenje trga s "povijesno-vjerskim-društvenim spomeničkim opusom". Sve je to stajalo oko tri milijuna kuna. Čak 750.000 kuna donirao je svom selu poduzetnik dr. sc. Antun Mikec, još jedan ugledni rođeni Cirkovljančanin, poznat po gradnji nebodera u Strojarskoj ulici. I nakon preseljenja u Zagreb, ostao je vezan uz rodno selo koje je dalo desetak doktora znanosti, svećenika, poduzetnika. Zajedno čine jak "cirkovljanski lobi" u Zagrebu.

– Neki su nam jalni što imamo tako poznate mještane, a jalni su nam i na spomenicima. Prezadovoljan sam, trebat će nekoliko godina dok ove mlade sadnice ne daju hlad kakav pamtim iz djetinjstva – kaže Damir Pintarić, koji je odrastao na trgu. Čuo je, dodaje, da neki govore o kiču, o prenatrpanosti trga kipovima, da im fali još samo spomenik Josipu Brozu Titu, ali i to opravdava zavišću. A na vrelu Katarine Zrinske, gdje se hladio, piše: "Je li se komu dobro oženiti, poj pozoju v Cirkovljanu". U selu to prevode, "ako se želiš dobro oženiti, idi zmaju u Cirkovljan". Neki su zato i dvije vodorige na fontani zamijenili za pozoje, zmajeve. 

>> Trud Gerharda Ledića nije bio uzaludan, pjesme Katarine Zrinske su ukoričene 

>> Spomenik Franji Tuđmanu helikopterom stigao na kninsku tvrđavu

Komentara 6

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
19:57 13.08.2015.

fali vam „Majka Hrvata“ pored Tuđman i pape i Stepinca ......... Majka Hrvata”, poznatu i pod imenom „Povijest Hrvatske” Ivana Meštrovića, koja se nalazi ispred Belog dvora. I tu će

Avatar Getrib
Getrib
12:41 14.08.2015.

A gdje je nestao najamni radnik.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
20:09 13.08.2015.

fali fimi medija i peti ortakluk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije