Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Usporedili smo kanadski i hrvatski model zdravstva. Otkrivamo što vlast planira

naslovnica
Foto: VL
1/2
30.12.2015.
u 00:00

Svaka kanadska pokrajina ima svoje osobitosti zdravstva, u Alberti, koja nam je uzor, temelj su obiteljski liječnici, a u stomatologiji sve se osim kirurgije naplaćuje

Na zdravstvu se gube i dobivaju izbori, rekao je jednom dr. Branislav Kocman, pionir transplantacija u nas i zaštitno ime bolnice Merkur. No u predizbornoj kampanji pa ni u postizbornim natezanjima upravo o zdravstvu nije bilo – ni riječi. Ma koliko se pričalo o reformama, ovaj sektor koji se tiče svih građana Hrvatske nije ni spomenut.

Netom prije formiranja Sabora oprezno se počelo vaditi zdravstvenu reformu te je preko noći kao ključni potez nove vlasti za zdravstvo osvanuo takozvani "kanadski model". Zaključak nije nelogičan, ponajprije zbog izbora mandatara koji dolazi upravo iz Kanade, usto su još lani kanadski zdravstveni dužnosnici bili gosti HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

Predsjednik tog odbora prof. dr. Ante Ćorušić otvoreno kaže da u reformi zdravstva nisu koristili isključivo kanadska iskustva, nego i drugih zemalja, a temelj cijelog tog projekta koji zasigurno najviše interesira građane jest da se prava koja imaju neće smanjivati niti će im zdravstvo postati skuplje. Strah od "kanadizacije" već je u javnost došao od sindikata i udruga pacijenata koji su uprli prstom u jačanje privatnog sektora u zdravstvu...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

Sindikati Oreškoviću: Plaće ne smijete rezati, nego povisiti 17 posto

Ruža Tomašić: Liječila sam se u Kanadi i nikad nisam ništa platila osim zubara

Josip Leko glasao za Reinera jer želi u Ustavni sud

Doček Nove godine uz male ekrane - provjerite što su pripremile nacionalne TV kuće

Foto: VLm

Komentara 68

Avatar juricamesko
juricamesko
20:10 29.12.2015.

da umjesto nagađanja i dezinformacija samo pustite premijera da sam građanima kaže koje će reforme provesti,koga će sve pogoditi i dali će ikoga pogoditi te koliko će sve to koštati.tako bi bilo najbolje i najpoštenije.

TO
tolitol
19:54 29.12.2015.

U ovoj zemlji valjda više nema normalnih. Pravo ludilo. Kakvog li smisla ima uspoređivati zdravstvo jedne od najbogatijih država na svijetu i jedne zemlje čiji je BDP po stanovniku na razini rumunjskog i kojoj se u sljedećoj godini ili u 2017. predviđa bankrot javnih financija?

KA
kajinx
20:22 29.12.2015.

Nitko nema pojma o Kanadskom modelu zdravstva, (neki kažu zdravlja), a svi ga se boje i kritiziraju. Bilo bi dobro da Večernji detaljno opiše o čemu se radi. Za početak, sve je badava, bolnice, operacije, doktorski pregledi, MRI, Ultrasound, krvni nalazi, ne znam šta se plaća. Stomatologija je drugo, to se plaća. Mnoga poduzeća kupe osiguranje za svoje radnike i onda osiguranje pokrije troškove, u većini slučajeva 80%. Molim smješak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije