Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekid suđenja

VIDEO Ministar o slučaju Zambija: 'Idući naš korak jest pobrinuti se za djecu s hrvatskim dokumentima'

Foto: Kruno Galjar
1/6
06.02.2023.
u 14:47

"Djeca su hrvatski državljani i imaju hrvatske dokumente i naš je idući korak pronaći ih i zaštititi ih. Uz sve napore do sada nismo uspjeli doći do njih", rekao je ministar Gordan Grlić Radman na pitanje o tome kako će se i hoće li se ministarstvo vanjskih poslova pobrinuti za djecu koju je osam Hrvata posvojilo u DR Kongu.

Kada je riječ o slučaju Hrvata koji su oslobođeni u Zambiji, ministar je potvrdio da je sud odbacio optužnicu i da oni moraju u roku od 48 sati napustiti tu zemlju. "Pri povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć", istaknuo je.

'Kolega Klasić, koji je bio tamo, javio je da je odbačena optužnica i pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih dokumenata. Sljedeći naš korak jest istražiti i zaštititi djecu koja imaju hrvatske dokumente. Mi smo stalno bili uz hrvatske građane. Imali su konzularnu zaštitu", dodao je ministar Gordan Grlić Radman. "Ja ne mogu dati više informacija od onoga što je u našoj nadležnosti. Mi smo uložili napore da dobiju odgovarajućeg odvjetnika. Iako su ga oni sami platili, pomogli smo da ga dobiju", rekao je.

 

"Djeca su hrvatski državljani i imaju hrvatske dokumente i naš je idući korak pronaći ih i zaštititi ih. Uza sve napore, do sada nismo uspjeli doći do njih. Treba pozdraviti činjenicu da su Hrvati pušteni i da moraju napustiti zemlju", rekao je ministar na pitanje o tome kako će se i hoće li se ministarstvo vanjskih poslova pobrinuti za djecu koju je osam Hrvata posvojilo u DR Kongu. Napomenuo je kako činjenica da još nisu stupili u kontakt s djecom pokazuje da nije sve još riješeno. "Naš je kolega tražio da posjeti djecu, no u Zambiji ne možemo to vlastima narediti. Molili smo ih da se to dopusti, no to još nije bio slučaj." 

Na pitanje novinara kako komentira da je sudac rekao da to nije oslobađajuća presuda nego prekid postupka, naglasio je kako su Hrvati "pritvoreni pod određenim optužbama. U meritum stvari nismo ulazili niti smijemo ulaziti". Kako je objasnio, u to ulazi pomoć pri traženju odvjetnika, inzistiranje na uvjetima u kojima će biti naši državljani. O eventualnoj lošoj praksi suda u Zlataru rekao je da su se nadležne institucije očitovale.

Hrvatska šalje pomoć u Tursku

"Hrvatska u Tursku šalje tim za pomoć. On će biti sastavljen od 40 ljudi i 10 pasa tragača. Oni bi već danas poslijepodne trebali krenuti u Tursku. U potresu su ozlijeđene i dvije državljanke Hrvatske, ali lakše i trenutačno su dobro. Nadamo se da neće biti više žrtava", rekao je ministar vanjskih poslova Grlić Radman. 

"To je konzularno područje. U Turskoj ima mnogo Hrvata, teško je znati koliko točno baš na području gdje su jake posljedice potresa. Naravno, svaki nam je državljanin važan i konzul je u kontaktu s našim državljanima tamo. Eto, prema našim saznanjima, za sada su ozlijeđene samo dvije osobe iz Hrvatske i to lakše", rekao je. 

'Dačić je obećao istražiti zašto Pavliček nije mogao u Srbiju'

Komentirao je i slučaj zastupnika Marijana Pavličeka koji se požalio da je zaustavljen na ulasku u Srbiju. "Bio je zadržan nekoliko sati i nisu ga pustili u Srbiju te je dobio o tome službeni dokument o zabrani ulaska. Kad su hrvatski državljani predugo zadržavani na granici ili im je uskraćen ulazak, mi moramo reagirati. Čim sam za to doznao od g. Žigmanova, stupio sam u vezu s kolegom Dačićem kojem sam iskazao svoju zabrinutost. Smatram da ovakvi događaji ne bi trebali zasjeniti započeto. Pozvali smo veleposlanicu Republike Srbije i prosvjedovali smo protiv toga pa se nadam da će se ubuduće poštovati režim prelaska i da neće biti zabrana", napomenuo je pa dodao kako je Pavliček trebao otići još ranije s njima u Srbiju. Dodao je da je Dačić obećao istražiti o čemu se radilo u ovom slučaju.

 

Na pitanje novinara o aferi AP i je li on primao neke poruke koje bi mogle biti kompromitirajuće, izrazio je podršku glasnogovorniku Vade Marku Miliću. On sam kaže da nije slao nikakve poruke koje bi ga zabrinjavale. "Svi šaljemo poruke. Ove su zloupotrijebljene i događa se javni linč prema ljudima koji to nikako nisu zaslužili. Kad je riječ korektno o Marku Miliću, koji ne zaslužuje takav linč, znam koliko predano, odgovorno i savjesno radi svoj posao i izražavam mu podršku", rekao je. 

 

Komentara 66

DU
Deleted user
14:09 06.02.2023.

Kad se vraćaju naši "Zambijci" ? Hoće li po njih biti poslan Vladin zrakoplov ? Pitam zbog organiziranja svečanog dočeka na Trgu...

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
14:08 06.02.2023.

Založili se da se dalje NE TALASA,jer tko zna tko je od guzonja upetljan u sve ove kriminalne igre

MK
marcel.kocan
14:22 06.02.2023.

znači vlada je podmitila zambijsko pravosuđe sa sto dolara i nešto đinđi da prekinu suđenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije