Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA VRHOVNOH SUDA

Dobronić pojasnio postupanja hrvatskih sudova u vezi posvajanja djece iz DR Kongo

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
Foto: Stringer/PIXSELL
1/3
24.01.2023.
u 14:16

U ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta, obrazlaže Vrhovni sud

Zbog velikog interesa javnosti i upita nekoliko redakcija, izvješćujemo da je Predsjednik istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo. Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova. Iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen. 

Sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na čl. 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj odnosno imaju njezino državljanstvo. 

Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija).

Postupak kojeg su provodili sudovi provodio se kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta.

Video: Djecu čuva policija, ne znamo hoće li Hrvate danas pustiti iz pritvora

Komentara 11

MO
modovisisajteMaraschino
14:28 24.01.2023.

Halo!!!!!!! Po zakonu DR Kongo djecu ne mogu posvajati strani državljani jer DR Kongo nije potpisnik tog međunarodnog Zakona! Nikakve odluke (korumpiranih) hrvatskih Sudova to ne mogu ozakoniti. Znači ovo je čista trgovina djecom. Konačno priznajte da nam je Zambija očitala lekciju o funkcioniraju pravne države ali uporno se radi na medijskom uvjeravanju kako su svi u krivu osim našeg "pravosuđa"

LO
Lolita3
14:47 24.01.2023.

Dobroniću, ako imalo držiš do sebe i ako si čovjek, istraži gdje je tih 180 malih crnčića koji su "posvojeni" u Hrvatskoj. Gdje su ta djeca?U kakvom su stanju? Jesu li živa? Jesu li uopće još u RH ili suu preprodana (najgora varijanta) dalje na Zapad?

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
15:19 24.01.2023.

Hrvatski sudovi su sudjelovali u međunarodnoj trgovini i otmici djece. To što oni nisu posumnjali da homići kupuju dječicu nije nikakvo opravdanje već otegotna okolnost. Trebali su. Sudjelovali su, znači krivi su. Najvjerojatnije su znali i zarađivali. Dobronićeve sadašnje preporuke, mačku o rep. Štete je učinjena i netko za to treba odgovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije