Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK VELIKANA

Umro je Jacques Delors, 'arhitekt' moderne Europske unije

FILE PHOTO: France's socialist leader Jacques Delors seen during a press conference in support of the "yes" to t..
CHARLES PLATIAU/REUTERS
27.12.2023.
u 18:54

Delors je bio predsjednik Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije, tijekom tri mandata, točnije od siječnja 1985. do kraja 1994. godine.

Bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, često opisan kao arhitekt moderne Europske unije, preminuo je u dobi od 98 godina, objavila je njegova kći.

Jacques Delors bio je francuski političar i ekonomist, rođen 20. srpnja 1925. godine. On je bio ključna figura u europskoj politici, poznat po svojoj ulozi kao predsjednik Europske komisije od 1985. do 1995. godine. Bio je osmi predsjednik Europske komisije i prva osoba koja je obnašala tri mandata na toj funkciji.

Delors je bio ključni arhitekt modernizacije Europske unije i igrao je značajnu ulogu u oblikovanju europskih institucija i politika. Tijekom svog mandata kao predsjednik Europske komisije Delors je bio odgovoran za uspostavu jedinstvenog tržišta Europske unije, koje omogućuje slobodan protok ljudi, roba i usluga unutar članica. Nadalje, Delors je bio predstavnik europskih integracija te je također radio na postavljanju temelja za uspostavu jedinstvene europske valute, eura, piše BBC.

Unatoč svojoj ključnoj ulozi u jačanju europske suradnje, Delors je također bio predmet kontroverzi, posebice u Velikoj Britaniji, gdje je bio percipiran kao simbol pretjerane intervencije Europske unije u unutarnje poslove zemalja.

VEZANI ČLANCI:

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast svom sunarodnjaku kao državniku koji je služio kao "neiscrpni arhitekt naše Europe" i borcu za ljudsku pravdu.

VIDEO Ugrina: 'Nadam se da će mi Hrvati pomoći da otplatim kredit'

Komentara 4

Avatar Bill Carson
Bill Carson
18:58 27.12.2023.

Ponekad lijepi epitet nije pohvalan nego tragičan. To je kao da kažete da je HDZ zaslužan za Hrvatsku kakvu imamo danas. Netko bi pomislio da je to najveća pohvala, a zapravo je teška sramota.

DU
Deleted user
19:31 27.12.2023.

Plačem cijelo popodne.

ST
Startrack
19:45 27.12.2023.

EU je jedan od rjetkih koraka u pravom smjeru za ocuvanje europske rase i civlizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije