Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJNE UPUTE

Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

nuklearna bomba
Foto: Pixabay
1/2
04.10.2022.
u 12:32

Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo vjerojatnim, a glavni cilj ovih prijetnji je preplašiti Ukrajince i svijet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini, kažu Ukrajinci koji su unatoč tome napravili detaljne upute što učiniti u slučaju nuklearnog napada

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

- Rusija trpi poraze na bojnom polju pa njezino vodstvo pribjegava ucjenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put nuklearni. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo vjerojatnim, a glavni cilj ovih prijetnji je preplašiti Ukrajince i svijet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posljedice koje Rusija očekuje, piše ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost. 

U dokumentu koji su objavili navode što učiniti u slučaju nuklearnog napada. 

Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih izvanrednih situacija: uporabe nuklearnog oružja, "prljave bombe" ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani, navode. 

- U slučaju korištenja nuklearnog oružja, korištenja "prljave bombe" ili eksplozije u nuklearnoj elektrani, glavno pravilo ostaje nepromijenjeno: kada čujete sirenu, idite u sklonište. Uključite radio, televiziju ili koristite internet kako biste primili obavijest o odgovarajućoj prijetnji i daljnjim radnjama. Međutim, velika je vjerojatnost da u zoni zahvaćenoj nuklearnim oružjem internet i komunikacijska sredstva uopće neće raditi, a neće biti ni opskrbe električnom energijom. Stoga unaprijed osigurajte radio na baterije. To može biti jedino sredstvo komunikacije u hitnim slučajevima - upozoravaju Ukrajinci. 

Ovo su još neke od njihovih smjernica: 

- Kada primijetite bljesak na nebu (ili njegov odraz od površina), ni u kojem slučaju ne gledajte u tom smjeru. To može uzrokovati opekline rožnice, bljesak sljepoće i opekline oka.
- Lezite na tlo. Pokušajte pronaći udubljenje na tlu ili neku izbočinu u roku od nekoliko sekundi kako biste se sakrili od udarnog vala i krhotina.
- Pokušajte pokriti sve izložene dijelove tijela: lezite s nogama u smjeru eksplozije, licem prema dolje, ruke stavite ispod sebe kako biste ih zaštitili od opeklina i ozljeda.
- Ako je moguće, pokrijte uši slušalicama - to je zaštita od barotraume.
- Pokrijte usta i nos maskom, krpom ili maramicom i dišite kroz njih. Međutim, ova improvizirana sredstva ne mogu u potpunosti zaštititi od unutarnje izloženosti. Stoga je važno što prije doći do skloništa.
- Trčite u zaklon čim ponovno možete stati na noge i kada prođe udarni val od upotrebe nuklearnog oružja.
- Potrebno je trčati u zaklon vodeći računa o smjeru vjetra. Ako puše iz epicentra eksplozije, pomaknite se okomito (lijevo ili desno) na smjer vjetra. U suprotnom, krećite se protiv vjetra.

Glavni kriterij za pronalaženje skloništa je minuta dostupnosti. Ako u blizini nema posebno opremljenog skladišta, najbolji je podrum ili središte velike betonske zgrade s minimalnim brojem prozora i vrata.

- Prije ulaska u sklonište skinite gornji sloj odjeće. To može ukloniti do 90% radioaktivne kontaminacije i smanjiti vrijeme koje ste izloženi zračenju. Kako biste spriječili raspršivanje radioaktivne prašine, budite vrlo oprezni prilikom skidanja odjeće, pokušajte izbjeći kontakt kože s kontaminiranom odjećom. Stavite odjeću u plastičnu vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu. Najbolja opcija bila bi potpuno presvlačenje i dekontaminacija što je prije moguće. Pazite da u prostoriju koju koristite kao sklonište ne ulazi zrak izvana. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klima uređaj i grijalicu. Ako je moguće, preselite se u sobu bez prozora - upozorava se. 

Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u zatvorenom prostoru

Pazite da zrak ne uđe u prostoriju. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klima uređaj i grijalicu. Ako je moguće, preselite se u sobu bez prozora.

Prva pomoć žrtvi nuklearnog oružja

Prilikom pružanja pomoći unesrećenom, prvo je potrebno ukloniti radioaktivne tvari s njegove odjeće (svući se ili ga zamoliti da se skine) i tretirati kožu toplom vodom i sapunom.

Skidanje odjeće, čišćenje kože, rana i otvora na tijelu potrebno je kako bi se spriječio ulazak radionuklida u tijelo i smanjila doza izloženosti unesrećenog i drugih. Prilikom pružanja pomoći unesrećenom treba što više koristiti raspoloživu osobnu zaštitnu opremu: rukavice, jednokratne kombinezone i maske. Nakon pružanja pomoći žrtvi, izvršite dekontaminaciju na sebi.

Liječenje usne šupljine i očiju

Ako radioaktivne tvari dospiju u usta, treba odmah oprati zube pastom za zube i više puta isprati usta 3% otopinom limunske kiseline. Ako su zahvaćeni krajnici, preporučljivo je isprati grlo s 3% otopinom vodikovog peroksida. I oči se moraju pažljivo isprati velikom količinom fiziološke otopine ili vode.

Profilaksa jodom

Potreba za uzimanjem lijeka stabilni jod (kalijev jodid) može biti i nakon nesreće u nuklearnoj elektrani i nakon nuklearne eksplozije. Ali to je opravdano samo kada je zračenje uzrokovano radiojodom. U drugim slučajevima (osobito, kada se koriste "prljave bombe"), uzimanje jodnih pripravaka je zabranjeno i može uzrokovati nepopravljivu štetu tijelu. Odrasle osobe starije od 40 godina ili osobe s disfunkcijom štitnjače obično ne trebaju jodnu profilaksu.

Jodna profilaksa sastoji se u jednokratnom uzimanju tabletiranog kalijevog jodida. Druga doza se propisuje u slučaju produljene (više od 24 sata) ili ponovljene izloženosti te ako je osoba konzumirala kontaminiranu hranu ili vodu.

Doziranje kalijevog jodida (tablete): bebe od rođenja do 1 mjeseca - 16 mg, djeca (od 1 mjeseca do 3 godine) - 32 mg, djeca (od 3 do 12 godina) - 62,5 mg, adolescenti (od 12 do 18 godina),  trudnice, dojilje i odrasli (do 40 godina) - 125 mg. 

VIDEO Snimke koje su zabrinule svijet: Vlak s nuklearnim naoružanjem u pokretu, nestala moćna ruska podmornica!

Komentara 20

DU
Deleted user
12:56 04.10.2022.

kad uskoro pocne,od nuklearnog rata nema sklonista,lijeka itd itd. ili ces nestati u prvom udaru,ili ces biti sprzen,ili ces mjesecima patiti od radijacije koja ce ti pojesti tijelo. obolices od raka.koza ce ti odpasti. prezivjeli ce zaviditi mrtvima. radijacija ce se rasiriti citavom Europom ukljucujuci Hrvatsku,i vrmenom oviti citavu planetu u za sunce neprobojni stit. dakle,nema fotosinteze,dakle nema hrane,dakle zima je. to ceka one privilegirane koji ce izbauljati iz bunkera. prisjesti ce vam ovo svakodnevno navijanje za bolesnog uma u Kremlju.

PK
Posljednji Komšikanac
13:15 04.10.2022.

Nikakve im upute neće pomoći. Blaženi koji umru od prvog udara.

Avatar utunelu
utunelu
15:08 04.10.2022.

Prekinte odmah sukobe ostatak svijeta ne zanimaju pervezna natezanja oko glupave zemlje..je..te teritorij daj im i gotovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije