Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbili 41 F/A-18

Ukrajina ne želi australske avione jer su 'leteće smeće'

Zelenski i Biden
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
06.02.2024.
u 15:28

Ukrajinski predsjednik Zelenski smatra nužnim promjene u vodstvu države i vojske: “Trebamo novi početak”

Australija je ogorčena na Ukrajinu, koja je odbila primiti njihove borbene avione opisavši ih kao "leteće smeće". U jeku ukrajinskih zahtjeva za više zapadnog oružja, australski časopis Financial Review piše o ogorčenju australske vlade na Kijev. Naime, Australija je prošle godine ponudila Ukrajini 41 borbeni avion F/A-18 Hornet, ali ih je Kijev odbio. Ukrajina smatra da su zrakoplovi prestari i stoga neprikladni. Časopis citira australskog dužnosnika koji kaže da mu je ukrajinski dužnosnik rekao: "Ne želimo vaše leteće smeće."

"To je u biti uništilo dogovor o F/A-18. Bez te izjave, zrakoplov bi sada bio u akciji iznad Ukrajine", rekao je dužnosnik australske obrambene industrije. Prema riječima australskog premijera Anthonyja Albanesea, Australija također želi davati vojne donacije državama izvan NATO-a. Australija je jedna od sedam najvećih zemalja po vojnoj potrošnji, navodi Institut Lowy. Borbeni avioni F/A-18 bili su u uporabi australske vojske od 1984., a izvan uporabe su od 2021. godine.

POVEZANI ČLANCI:

Iako je Australija ponudila isporuku svojih aviona, ta zemlja nije odgovorila na zahtjev Ukrajine za isporuku druge opreme (oklopni Jeep Hawkei ili transportni helikopteri MRH-90 Taipan). Za razliku od drugih podržavatelja Ukrajine, Australija je odbila ponovno otvoriti veleposlanstvo u Kijevu. Gotovo dvije godine nakon početka ruskog rata protiv Ukrajine predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski smatra nužnim provesti promjene u vodstvu države i vojske. Usred izvješća o mogućoj smjeni ukrajinskog vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog, Zelenski je u nedjelju navečer rekao talijanskoj javnoj radioteleviziji Rai: "Svakako je potrebno resetiranje, novi početak. Kada govorimo o tome, mislim na smjenu niza vodećih ljudi u državi, ne samo u jednom području kao što je vojska." 

Podrška Zalužnom stigla je jučer od gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. "Zahvaljujući Zalužnom, Ukrajinci su stvarno vjerovali u naše oružane snage", napisao je Kličko na Telegramu. General je nekoliko puta tijekom rata preživio teške situacije. Međutim, Kličko se boji da će u ovom slučaju politički interesi biti stavljeni iznad "zdravog razuma i interesa države". Gradonačelnik piše kako se nada da državni vrh shvaća ozbiljnost situacije i "cijelu odgovornost".

Ministar ruskih okupacijskih vlasti ubijen je kada je granatirana pekarnica u gradu Lisičansku, koji su anektirale ruske snage, u istočnoj Ukrajini. Tijelo ministra civilne obrane Luhanske oblasti Alekseja Poteleščenka pronađeno je ispod ruševina srušene zgrade, rekao je jučer šef vlade Luhanske oblasti Sergej Kozlov, kojeg je imenovala Moskva. Prema ruskim izvješćima, u napadu u subotu ubijeno je najmanje 28 ljudi, uključujući i jedno dijete. 

VIDEO Požar u Čileu

Komentara 9

KI
Kontra indoktriniran
16:08 06.02.2024.

Kako god, za četvrtak u 11 sati je zakazana primopredaja dužnosti komandanta ukrajinske vojske Valeri Zalužnog. Nasljednik neka ostane tajna. Tijekom dana očekuje se pristanak Zalužnog na novu funkciju veleposlanika u Britaniji, čime bi se isti odrekao političkih ambicija.

TO
tomislav10
18:00 06.02.2024.

Sad od Australaca ne bu niš više dobili.

XA
xaron
04:00 07.02.2024.

F-18 je dizajniran kao palubni avion i još poliječe sa US nosača. Smatra se da je sigurniji od F-35 jer ima 2 motora što je važno pri letovima preko velikih vodenih površina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije