Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet slavnih

Ugandske čimpanze ime dobile po Bošku Petroviću i Josipi Lisac

boško majmun
29.01.2011.
u 10:45

Kada je Boškova majka Julianne rodila ženku, odlučio sam ih zadržati u hrvatskoj obitelji i nazvao je Josipa

– To je jedna od veselijih vijesti koje sam čuo proteklih tjedana. Mom ocu to bi se svidjelo, sigurno bi imao neku duhovitu opasku – izjavio nam je Kolja Petrović, sin nedavno preminulog Boška Petrovića, kada je doznao da njegov otac ima imenjaka u Ugandi.

Uz Stravinskog i Bartoka

Tamo, naime, Brent Ryan Pav, američki doktorant biološke antropologije sa Sveučilišta u Michiganu, proučava ponašanje populacije čimpanza u njihovu prirodnom okolišu. Uvriježilo se svaku novootkrivenu mušku jedinku nazvati po nekom čuvenom glazbeniku. Tako se u društvu Igora Stravinskog, Bele Bartoka i nekih drugih velikana klasike i jazza nalazi i mali Boško Petrović.

– Jedna ženka čimpanza, Julianne, dovela je 2009. godine sa sobom mladunče koje sam ja identificirao. Nazvao sam ga Boško po Bošku Petroviću. Nisam, na žalost, imao prilike obavijestiti Boška Petrovića o tome, ali neki moji hrvatski prijatelji rekli su mi da bi Boško sigurno “otkačio” na tu ideju. Julianne je imala drugu bebu prošle godine, malu ženku, pa sam odlučio zadržati je u hrvatskoj obitelji i nazvao je Josipa, po Josipi Lisac – objasnio nam je Brent Ryan Pav, američki znanstvenik koji voli Hrvatsku i dobro ju je upoznao tijekom posjeta.

Gura se među starije

– Bože sveti! Baš ste me zatekli s tom pričom. Inače, čula sam da su mnoga djeca dobila ime po meni i Karlu, ali čimpanze nikad. Baš mi je to simpatično! Jako poštujem životinjski svijet, ali ga se i bojim, znate. Nikad nisam imala kućnog ljubimca. Karlo jest. Dok je bio u Etiopiji 60-ih imao je majmunčića koji se stalno zavlačio u neku vazu i u njoj praktički živio. Karlo je bio oduševljen njime, jedino je teško podnosio intenzivan miris te životinjice – kazala nam je Josipa Lisac.

Primatolozi godinama prate različite jedinke ili skupine najnaprednijih čovjekolikih bića u njihovim rezervatima i tako iščitavaju njihove međusobne odnose.

– Boško sada ima oko šest godina. Omiljen je u svojoj zajednici i stalno se trudi integrirati među starije mužjake. Krasan je to, temperamentan mladić – opisuje Brent Ryan Pav.

Komentara 14

OB
-obrisani-
15:50 29.01.2011.

Slatka pričica. ;o)

Avatar tovar
tovar
10:57 29.01.2011.

Svaka čast umjetnicima iako im baš nije čestito. ali kad će čimpanze dobiti imena po našim političarima.

FE
Felicijen
15:53 29.01.2011.

Imamo mi ime i za koju majmunicu ako zatreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije