Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA TRŽIŠTE

Japan staje na kraj lažnjacima skupog whiskeyja

Pixabay
02.04.2024.
u 03:09

Punjenje u boce mora se provoditi samo u Japanu, a ABV whiskiya (alkohol po volumenu) mora iznositi 40 posto.

Japanski whisky je svjetski poznat i priznat, često skup da boli glava, a od ponedjeljka na snagu stupaju nova pravila kako bi se ta industrija zaštitila od stranih "lažnjaka", proizvoda koji se lažno reklamiraju kao japanski whisky. Prekomorska potražnja za tim japanskim pićem je posljednjih godina strelovito porasla, a cijene za rijetke, odležane vrste whiskyja otišle su u nebesa.

Istovremeno je prozvođače i potrošače obuzela zabrinutost zbog što se sve češće pića, koja ponekad nisu niti whiskyji, na tržište stavljaju pod nazovom "Japanski whisky".

Japanska udruga proizvođača alkoholnih pića i likera (JSLMA) je stoga donijela novu definiciju tog alkoholniog pića koja je službeno u upotrebi od ponedjeljka nakon trogodišnjeg razdoblja odgode. Da bi njihovi proizvodi nosili naziv "Japanski whisky", proizvođači sada, između ostalog, moraju koristiti vodu iz Japana, a njihove bačve moraju biti skladištene u Japanu najmanje tri godine.

Punjenje u boce mora se provoditi samo u Japanu, a ABV whiskiya (alkohol po volumenu) mora iznositi 40 posto.

Iako prekršitelji novih pravila neće biti sankcionirani, proizvođači pozdravljaju nove industrijske standarde industrije kao način da se zaštiti imidž njihovih alkoholnih pića. U Japanu radi oko 100 destilerija čiji su whiskyji stekli veliku globalnu reputaciju od početka 2000.

Vrijednost godišnjeg izvoza japanskog whiskyja dosegao je 2022. godine 370 milijuna američkih dolara, 14 puta više nego prije samo 10 godina.

Brandovi poput Nikka Whisky's Yoichi 10 i Yamataki 12 osvojili su brojne prestižne međunarodne nagrade, a Whisky Suntory's Hibiki 17 postao je popularan nakon filma "Izgubljeni u prijevodu" u kojem lik kojeg glumi Bill Muray snima reklamu za taj whisky, uz čuvenu rečenicu: "Vrijeme opuštanja je vrijeme za Suntory whisky".

1/24

 

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
17:48 04.04.2024.

Japanski whiskey cuven po prilici kao licki sake! Smijurija! Najmanje tri godine u bacvi??!! Alkohol tradicionalnih proizvodaca whiskey-a, ako nije odlezalo najmanje 5 godina se koristi za pranje automobilskih vjetrobrana zimi! Pristojan wiskac je 8 - 12 godina prije nego ga se razrijedi i nalije u boce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije