Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U Velikoj Gorici komunalni redari tek kreću s kontrolom čipiranja pasa

Gradsko sklonište u Jagodnom u godinu dana zbrinulo je 381 psa, od kojih su samo 32 imala poznate vlasnike
03. rujna 2018. u 21:32 1 komentara 486 prikaza
Foto: Privatni album

Sivac ima 13 mjeseci i više od pola svog života proveo je iza rešetaka velikogoričkog skloništa u Jagodnom. U njemu je već devet mjeseci i jedan je od 381 psa, koliko ih je do 31. srpnja zbrinuto u skloništu koje je svoja vrata otvorilo prije nešto više od godinu dana.

Baš kao i u cijeloj zemlji, u Velikoj Gorici napuštene, bolesne i ranjene životinje izviru sa svih strana. Telefoni velikogoričkih volontera zvone bez prestanka, stižu im dojave građana koji sve češće ne okreću glavu kad vide životinju u nevolji. Telefoni zvone i u Gradskom skloništu, o čijem radu doznajemo iz Ureda gradonačelnika.

– Iz skloništa je udomljen 291 pas, 32 psa su vraćena vlasnicima, a 110 ih je bilo na privremenom smještaju. Na žalost, osam ih je uginulo, što od posljedica parvoviroze, što od posljedica udarca automobila – stoji u odgovoru koji potpisuje Lana Krunić. Iz kojeg nije baš potpuno jasno kako se došlo do broja 381, odnosno je li u nju uključeno i 110 pasa koji su bili na privremenom.

Trenutno u skloništu nema prostora za mačke, no Grad planira izgraditi stacionar u slučaju potrebe njihova dugotrajnog liječenja. Za sada je za slobodnoživuće mačke osigurana kastracija u nadležnoj veterinarskoj stanici.

prijatelji životinja Za napuštanje životinje kazna 30.000 kuna, a za držanje psa bez mikročipa 6.000

Iako su nam još u ožujku na upit jesu li komunalni redari počeli provjeru čipiranja iz Grada odgovorili da je u tijeku cijepljenje i prikupljanje podataka, nakon čega kreće provjera, doznajemo da ona još uvijek vjerojatno nije ni počela. Jer, kažu, u kontrolu mikročipiranja krenut će u rujnu. Iako su prema Zakonu o zaštiti životinja s tom kontrolom trebali biti gotovi do 30. lipnja. No, kako za neprovođenje ove odredbe Zakona nisu predviđene nikakve kazne, na nju se lako i oglušiti. S obzirom da bi navedena kontrola tek trebala krenuti, nismo saznali jesu li komunalni redari vlasnicima nečipiranih pasa naplatili i kazne.

Provođenje zakona Gradovi godinama nisu marili, a sad ih brinu troškovi zaštite životinja

Ulicama Grada i dalje hodaju nečipirani psi

Podaci o psima zbrinutim u velikogoričkom skloništu jasno pokazuju da u njega stižu uglavnom nečipirani psi. Njih se i najlakše riješiti, jer pas ne zna reći otkud je stigao, a sususjedi se često ne žele zamjeriti pa šute. Iako su predviđene zakonske kazne zbog nečipiranja, Velika Gorica, očito je, ima dovoljno novca kad nije zainteresirana za kažnjavanje neodgovornih vlasnika. Umjesto toga, bori se s nedostakom smještaja u skloništu jer napuštenih je sve više. Prekobrojni u sklonište ne mogu, a zbog toga što još nisu ni krenuli s kontrolom čipiranja ne moraju se brinuti - nitko ih neće kazniti. Ionako ni drugi to još nisu napravili, zašto bi se žurili?

 

 

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom