Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinjska alka

U uzbudljivoj završnici Sinjske alke pobijedio Alen Filipović Grčić

Sinjska alka (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
05.08.2012.
u 20:20

Vrućina i predug dan pun zbivanja uspavali su Paula Vandorena, šefa delegacije EU u Hrvatskoj koji je u zadnjem redu svečane lože prespavao cijelu drugu utrku.

-Nema pogodnijeg dana za održavanje Sinjske alke od današnjeg koji je Dan pobjede, branitelja i domovinske zahvalnosti. Sve vrline koje su nam preci ostavili prije 300 godina prepozanjemo i u Domovinskom ratu. Pravda, sloboda, demokracija su vrijednosti koje naziremo i kroz Alku. Ona šalje poruku mira i zato je postala dio svjetske kulturne baštine. Mi i danas trebamo te vrline za svladavanje prepreka koje su pred nama. Pobijedit će Hrvatska koja zna i može izaći iz krize! – poručio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović čestitajući Alenu Filipoviću Grčiću, slavodobitniku 297. sinjske Alke.

Uzbudljiva viteška igra u znak sjećnja na veliku pobjedu Sinjana nad nadmoćnom osmanlijskom vojskom kao i svake godine privukla je hrvatsku političku elitu.

Iz svečane lože alkarska nadmetanja s predsjednikom države pratio je hrvatski premijer Zoran Milanović, predsejdatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, gotovo svi hrvatski ministri, vjerski velikodostojnici te brojni veleposlanici. Glavna zvijezda među gostima bio je Burak Uzugergin, trurski veleposlanik koji je doživio najveće ovacije. Turska je prvi put u povijesti imala svoga predstavnika na Alci.

-Čestitam Sinajnima jer ste pozvali turskog veleposlanika, a čestitam njemu kao i njegovoj državi koja je razumjela poruku pomirenja – rekao je Josipović.

Pripetavanje slavodobitnika Alena Filipovića Grčića s alkarom Dušanom Ivandićem osiguralo je uzbudljivu završnicu ovogodišnje alke u kojoj nije nedostajalo preciznosti oka sokolova i junačkih desnica. Međutim, vrućina i predug dan pun zbivanja uspavali su Paula Vandorena, šefa delegacije EU u Hrvatskoj koji je u zadnjem redu svečane lože prespavao cijelu drugu utrku. Nije ga probudilo ni šest 'srida' nakon kojih su ispaljene mačkule i svirane koračnice. U svečanoj loži bila je i bivša premijerka Jadranka Kosor. Društvo joj je pratio Vladimir Šeks. Na alci su bili i bivši ministri Đuro Popijač i Ivan Domagoj Milošević, ali za razliku od lani, za njih nije bilo mjesta u svečanoj loži. Među brojnim gledateljima bio je i velečasni Zlatko Sudac, koji svake godine dolazi na Alku.

Ključne riječi

Komentara 2

VE
Vercingetorix
23:13 05.08.2012.

Vrućina i predug dan pun zbivanja uspavali su Paula Vandorena, šefa delegacije EU u Hrvatskoj koji je u zadnjem redu svečane lože prespavao cijelu drugu utrku. SRAMOTA!!!!!!!!!! JADNI MI GDJE IDEMO!!!

MI
misuratakid
07:54 06.08.2012.

Oduševljen sam dolaskom turskog veleposlanika na Alku - pogotovo znajući da se sadašnja turska vlada u dobrom dijelu naslanja i na naslijeđe osmanlijskog carstva, kao i da joj slične pomirbene geste ne padaju na pamet u odnosima sa namprimjer Armenijom. Očigledno su prema Hrvatskoj doista zauzeli nešto pomirljiviji stav i to je za svaku pohvalu, ali i poziva na oprez. Josipović je dobro iskoristio priliku da formulacijom kako je Turska prepoznala želju za pomirenjem vrlo diskretno ošamari i Srbiju. Nadam se da Srbiji neće trebati slijedećih 300 godina da bi priznali hrvatsku pobjedu u Oluji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije