Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60 MILIJUNA KUNA

U tijeku izgradnja trafostanice Terminal: Ključna za opskrbu struje istočnog Splita

Foto: HEP
1/4
16.04.2021.
u 12:24

Riječ je o dijelu ulaganja HEP grupe na području Dalmacije, koja će u razdoblju 2018.-2021. samo u segmentu distribucije dosegnuti 1,03 milijarde kuna

Kamen-temeljac nove, 60 milijuna kuna vrijedne Trafostanice 110/20(10) kV Terminal, koja će biti ključna za povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom istočnog dijela grada Splita te za napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split – Omiš, položili su predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Riječ je, kako je istaknuo Frane Barbarić, o dijelu ulaganja HEP grupe na području Dalmacije, koja će u razdoblju 2018.-2021. samo u segmentu distribucije dosegnuti 1,03 milijarde kuna.

- Ulaganja u mrežu na distribucijskim područjima Zadar, Šibenik i Split od 2018. do 2020. iznosila su gotovo 800 milijuna kuna. Novih 230 milijuna kuna investirat će se u ovoj godini. Na razini čitave Hrvatske, u 2021. ćemo u sustav distribucije električne energije uložiti 1,247 milijardi kuna, a do kraja 2023. rekordnih 3,8 milijardi kuna. Očekujemo da će planirane investicije gotovo isključivo izvesti domaće tvrtke, kao što je to slučaj i s trafostanicom Terminal – poručio je Frane Barbarić.

Ulaganja HEP grupe u distribucijsku mrežu na području Splita u prethodne tri godine je 173 milijuna kuna, dok su za 2021. planirana ulaganja od 72 milijuna kuna. U tijeku su izgradnja Trafostanice Sućidar i rekonstrukcija trafostanice Split 3.

Na području koje pokriva Elektrodalmacija, ulaganja od 2018. do 2020. godine iznosila su 411 milijuna kuna, što uključuje ulaganja u podmorske kabele od 16 milijuna kuna, među kojima se ističe kabel između Podgore i otoka Hvara. Barbarić je naglasio i kako je HEP prisutan i na projektu izgradnje pelješkog mosta, gdje investicijska vrijednost elektroenergetskih objekata iznosi više od 120 milijuna kuna.

Prošle godine u rad  je puštena sunčana elektrana Vis, prva na hrvatskim otocima. U izgradnji ili planu još je nekoliko HEP-ovih projekata sunčanih i vjetroelektrana ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna.

Važan dio zelene energetske tranzicije koju HEP provodi je i elektrifikacija prometa, u sklopu koje je u Hrvatskoj postavljeno više od 200 javnih punionica, od čega ih je na području Splitsko-dalmatinske županije 21, a još 25 ih je u planu.

- Danas je učinjen još jedan dodatni korak za siguran boravak turista u Hrvatskoj i ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu do sada učinjenom za sigurnost naših građana i turista. Suradnjom s HGSS-om stvaramo preduvjete u pružanju sigurnosti našim turistima na teže dostupnim mjestima što je ogroman potencijal za daljnji razvoj aktivnog turizma i otkrivanje svih prirodnih ljepota Hrvatske, govori Barbarić.

VIDEO: Čelnica Agencije za lijekove srušila se na konferenciji o prestanku cijepljenja AstraZenecom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije