Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL

U stalno podijeljenoj zemlji jača utjecaj Kine

Foto: MOHAMAD TOROKMAN/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.01.2019.
u 23:00

Izraelska je vlada poznata po konzervativnoj politici, a bivši ministar obrane Avigdor Lieberman dolazi s tvrđe desnice i njezin je novi izazivač

U hrvatskom dnevnopolitičkom diskursu prevladavajuća je tema kada se o Izraelu radi, naravno, propali dogovor o kupnji borbenih aviona. No, novinske stupce u toj državi pune malo drukčije vijesti. Na stranu ćemo staviti dobro poznati, stalni sukob države s Palestincima, a kada se o vanjskoj politici radi onda je prije svega riječ o odnosima, odnosno sukobima, s Iranom.

Netanyahu ključna ličnost

Sukob dviju država odvija se posredno već gotovo 15 godina, a rat u Siriji otvorio je mogućnost iranskim snagama da izbiju čak na izraelsku granicu. Potrebni su bili izraziti diplomatski napori i s ruske strane da ta situacija ne eskalira, no odnosi dviju država i dalje su na mrtvoj točki. Novo je uzbuđenje donijela objava Donalda Trumpa da će iz Sirije povući američke snage. To bi izazvalo novu reakciju Izraela koji je još prije, više od 200 puta, napadao iranske položaje u Siriji što bi moglo dovesti do šireg sukoba s državom koju Izrael vidi kao puno veću prijetnju od ISIL-a.

I onda šok! Gonen Segev, bivši izraelski ministar energetike, koji je uhićen u lipnju prošle godine pod sumnjom da je špijunirao za Iran, priznao je da je doista prenosio osjetljive podatke toj državi neprijatelju Izraela. Osuđen je na 11 godina zatvora, a to je još i dobro jer je u zamjenu za priznanje krivnje odbačena dodatna optužnica za pomaganje neprijatelju u vrijeme rata što također potvrđuje da Izrael situaciju s Iranom tretira upravo ratnom. Segev je s Iranom komunicirao 2012. godine preko njegova veleposlanstva u Nigeriji, a kako je utvrdila izraelska sigurnosna služba Shin Bet, sastajao se dva puta s iranskim dužnosnicima i u samom Iranu.

U vrijeme kada je bio ministar u vladi Yitzaka Rabina, 1995. i 1996. godine Segev je Irancima odavao podatke o izraelskom energetskom tržištu, dužnosnicima te mjestima od posebne sigurnosti u toj zemlji pomoću posebno šifriranog komunikacijskog sustava. Iranske je agente izraelskm dužnosnicima predstavljao kao biznismene, po svijetu organizirao njihove sastanke. Nakon uhićenja tvrdio je da je Irance pokušavao nadmudriti kako bi se u Izrael vratio kao heroj. Da bi nekako kontrolirao štetu nastalu nakon skandala, premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da izraelski špijuni redovito posjećuju Iran kako bi dobili uvid u tamošnji nuklearni program.

Iranski su dužnosnici odbacili takve navode te ustvrdili da su njihovi agenti široko infiltrirani u izraelske sigurnosne službe. Oni tvrde, a što je zapravo vrlo logično, da je Netanyahu to izjavio jer na njega traje jaki unutrašnji i vanjski pritisak zbog skandala s Gonenom Segevom ali i zbog infiltracije iranskih agenata u, kako se navodi, cionistički režim. Došao je Irancima taj slučaj kao naručen jer je Netanyahu bio glasni protivnik dogovora Irana i zapadnih sila 2015. godine kojim su u zamjenu za smanjenje iranskog nuklearnog programa ukinute sankcije protiv te države.

Izrael je priznao da je provodio niz tajnih operacija u Iranu kako bi omeo sporni nuklearni program te je u travnju prošle godine objavio da je iz Irana izvukao više od 100.000 dokumenata iz jedne arhive u Teheranu u kojima se detaljno opisuje iranski atomski program. No, Netanyahua se nikako ne smije podcijeniti.

– Prema mnogim tumačenjima, Netanyahu je, unatoč korupcijskim aferama, kontroverznoj desnoj politici, usponima i padovima, najvažnija politička ličnost koja je pridonijela ekonomskom napretku današnjeg Izraela, prije svega reformama iz 2003. godine – kaže dr. sc. Albert Bing, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Već 9. travnja u Izraelu će se održati parlamentarni izbori na kojima će sve oči biti uprte prema tomu kako će proći Netanyahuova stranka Likud. Bing dodaje da unatoč kontroverzama koje su prožimale izraelsku političku scenu – žestoki sukobi ljevice (Labor) i desnice (Likud) – u dva posljednja desetljeća Netanyahu ostvaruje izvanredno uspješnu političku karijeru.

– Djeluje kao ministar vanjskih poslova, ministar financija, a u četiri navrata obnaša funkciju premijera s najdužim mandatom (aktualna funkcija). U istom razdoblju podizano je više optužnica za korupciju, mito i nezakonit utjecaj na javnost, zaključno s optužbama za pogodovanje pri kupnji njemačkih podmornica u veljači 2018. Iako javno tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode, Izrael se pokazao kao pravna država u kojoj nitko nije zaštićen političkom funkcijom, a u proteklom desetljeću provedeni su procesi i protiv bivšeg premijera Ehuda Olmerta i predsjednika Moshe Katzava.

Premda se Netanyahuova karijera vezivala uz mnogobrojne afere, činjenica je da je njegovo preuzimanje funkcija, u pravilu u veoma teškim okolnostima, uglavnom rezultiralo velikim pomacima, prije svega na području ekonomije, ali i u sigurnosti te izrazito u suverenističkoj politici ne libeći se suprotstaviti i predsjedniku Baracku Obami u pitanjima sigurnosti u javnom obraćanju u američkom Kongresu – kaže dr. Bing napominjući da je Netanyahu u kratkom roku smanjio veliki trgovinski deficit i javni dug te zaustavio recesiju već kao ministar financija u vladi Ariela Sharona 2003.

Jak protivnik na desnici

No, Benjamin Netanyahu ima jakog protivnika koji ga je posljednjih mjeseci prošle godine uspio ozbiljno uzdrmati. Avigdor Lieberman, čovjek koji je Hrvatskoj prodavao zrakoplove F-16 u poslu koji je neslavno propao, u trenutačnoj je vladi bio ministar obrane.

No nakon što je Netanyahu pristao na prekid vatre s Hamasom, dao je ostavku nazivajući tu odluku kapitulacijom prema terorizmu. U skladu je to s njegovim političkim odabirom, osnivač je i lider sekularno-nacionalističke stranke Yisrael Beiteinu čiju izbornu bazu čine birači slični njemu – doseljenici s ruskoga govornog područja pristigli iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. U Izraelu ih je čak milijun. Inače u toj zemlji danas živi oko devet milijuna ljudi, a u cijelom svijetu Židova danas ima oko 15 milijuna.

Vješt je političar, redovito igra ključnu ulogu u sastavljanju izraelskih vlada. Uz to što je bio ministar obrane bio je i ministar nacionalne infrastrukture, transporta, strateškog odlučivanja, zamjenik premijera, ministra vanjskih poslova. Taj političar rođen u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije, prijetnja je Netanyahuu jer je pozicioniran još desnije od njega pa je u savršenoj poziciji da ga kritizira. Uskoro bi mogao imati novu priliku za takvo što. Izraelska administracija jača veze s Kinom koja investira u zemlju koja koristi upravo kinesku tehnologiju u osjetljivim sektorima, upravo suprotno sadašnjoj američkoj politici, pod Trumpovom vlašću, koja na svaki način to nastoji spriječiti.

>>Pogledajte video: Očitovanje države Izrael

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije