Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kineska sonda sa skrivene strane Mjeseca poslala impresivnu fotografiju

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija CNSA
11. siječnja 2019. u 14:16 7 komentara 2824 prikaza
Kineska sonda na Mjesecu
Foto: CNSA
Pogledajte galeriju 1/5

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza ispresijecanog kraterima. 

svemir SVEMIR Zabilježeni misteriozni signali iz daleke galaksije

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, sigurno je sletio 3. siječnja na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Kineska sonda na Mjesecu
1 / 5
Kineska sonda na Mjesecu

Maleni teledirigirani robot Yutu-2 ("Zec od žada 2") napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija  CNSA (China National Space Administration).

Teleskop TESS Novi planet nema sličnosti sa Sunčevim sustavom

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

"Znanstvenici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije", objavila je CNSA.

Sonda Chang'e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju "u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu", priopćeno je. 

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovno bio aktivan pošto je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja kako bi se izbjegle krajnje visoke temperature na Mjesečevoj površini.

NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu:

[video: 28271 / ]

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine. 

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas