Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kineska sonda sa skrivene strane Mjeseca poslala impresivnu fotografiju

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija CNSA
11. siječnja 2019. u 14:16 8 komentara 2598 prikaza
Kineska sonda na Mjesecu
Foto: CNSA
Pogledajte galeriju 1/5

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza ispresijecanog kraterima. 

svemir SVEMIR Zabilježeni misteriozni signali iz daleke galaksije

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, sigurno je sletio 3. siječnja na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Kineska sonda na Mjesecu
1 / 5
Kineska sonda na Mjesecu

Maleni teledirigirani robot Yutu-2 ("Zec od žada 2") napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija  CNSA (China National Space Administration).

Teleskop TESS Novi planet nema sličnosti sa Sunčevim sustavom

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

"Znanstvenici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije", objavila je CNSA.

Sonda Chang'e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju "u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu", priopćeno je. 

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovno bio aktivan pošto je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja kako bi se izbjegle krajnje visoke temperature na Mjesečevoj površini.

NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu:

[video: 28271 / ]

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine. 

zima
Očekujte neočekivano
Pripremite se za zimsku vožnju - na ovo morate paziti

A1 izdvaja za Vas