Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti ZA i PROTIV

U srcu EU raspravljali o definiciji braka u Hrvatskoj

Danas završava trodnevni Svjetski forum o demokraciji u organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu
30. studenoga 2013. u 16:11 24 komentara 6036 prikaza
ivana kovačić
Foto: Silvana Perica
Pogledajte galeriju 1/3

Ivana Kovačić, 24-godišnja aktivistica iz Zagreba, koja sad boravi u Švicarskoj, radeći kao volonterka za Međunarodnu volontersku udrugu, na Svjetskom forumu o demokraciji u organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu postavila je jučer pitanje o hrvatskom referendumu o braku.

Dobar njemački primjer

– Živeći u Švicarskoj, vidjela sam mnoge lijepe promjene koje su se dogodile zahvaljujući referendumu. Sad pak moram u Zagreb, glasati na referendumu koji nije tako lijep jer ograničava brak samo na zajednicu muškarca i žene – rekla je Ivana.

– Ako ta promjena prođe, gay parovi mogu se obratiti Europskom sudu za ljudska prava ako im ta odredba krši njihovo pravo da žive u zajednici kakvu žele – objasnio je Andreas Gross, Švicarac koji je vođa socijalista u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Dakle, čini se da pitanje unošenja definicije braka u Ustav možda neće biti završeno u nedjelju.

Brak europske udruge Referendum učvršćuje osnovne institucije društva: brak i obitelj

– Kao i u Švicarskoj, očito i hrvatski ustav ima slabost jer se i pitanja prava manjina mogu postaviti kao pitanje na referendumu. U Švicarskoj je to bilo pitanje džamija i minareta, što je sramota za Švicarsku. U Njemačkoj, pak, svako pitanje za referendum mora proći na Ustavnom sudu, a u Kaliforniji, koja je također poznata po referendumima, i nakon referenduma sud može izbaciti sporne dijelove – kaže Gross. Ističe da pitanja ljudskih prava ne bi smjela na referendum te da je važno da se sve pažljivo izbalansira, da ne bude previše prepreka, da se ne traži prevelik broj potpisa te da bude dovoljno vremena i za prikupljanje potpisa i za raspravu o pitanju koje ide na direktno odlučivanje biračima.

Referendum muči i Katalonce, među njima je i Marc Prenafeta, biznismen koji se bavi organizacijom glasovanja internetom. Naime, u Kataloniji 80 posto birača želi referendum o odcjepljenju, čak i oni Katalonci koji su protiv neovisnosti Katalonije, ali je to protivno španjolskom ustavu. Gross savjetuje da se ide na uvjeravanje većine u Španjolskoj, ne samo u Kataloniji, da je dobro da Katalonci izađu na referendum.

Glasovanje poštom

Jincheol Lee, savjetnik u Ustavnom sudu Južne Koreje, kaže kako su u njegovoj zemlji pokušali uvesti glasovanje internetom, ali, iako je Koreja jako tehnološki razvijena, od te se ideje odustalo zbog opasnosti od manipulacije i prijevare. U nekim općinama i kantonima u Švicarskoj, pak, već se glasuje eksperimentalno internetom. Inače, najpopularnije je u toj zemlji glasovanje poštom. Godišnje izlaze na više referenduma, do sada ih je bilo petsto

Indijki nagrada za demokraciju

Regija Alzas, gdje se nalazi Strasbourg, jučer je nagradu za razvoj demokracije dala mladoj Indijki Preethi Herman, 32-godišnjoj sociologinji koja vodi kampanju change.org koja je dala platformu da se Indijci pobune; između ostaloga i protiv nekažnjavanja silovatelja.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar Prpić_Mali
  Prpić_Mali:

  Al gusle ali nedamo se mi. Od 100 tekstova svih 100 su protiv. ZA!

 • bobo123:

  I opet nam se mišljenje nekakvog socijalista nudi kao relevantno. Još bolje, tu se spominje nekakva "aktivistica" koja živi u Švicarskoj i buni se za naš referendum. To je ista ona Švicarska koja će uskoro odlučivati o istom pitanju! Hoće ... prikaži još! li se tamo pobuniti? Možda bi se mogla založiti i za incestoidne osobe, poligamičare i tko zna koga sve ne, jer se i njima još odavno "ograničava brak". I zašto je zanimljiva ova kvazivijest o nekoliko socijalista, a nije kada se oglasi 80 velikih europskih organizacija za ljudska prava i podrži referendum?

 • Deleted user:

  Ivana Kovačić, 24-godišnja aktivistica iz Zagreba ---------------------------------------------------------------------------------------------- Još jedna biserka s Fakulteta političkih znanosti (ili možda nauka ?) u Zagrebu .