Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU FORUM

U srcu EU raspravljali o definiciji braka u Hrvatskoj

ivana kovačić
Foto: Silvana Perica
1/3
30.11.2013.
u 16:11

Danas završava trodnevni Svjetski forum o demokraciji u organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu

Ivana Kovačić, 24-godišnja aktivistica iz Zagreba, koja sad boravi u Švicarskoj, radeći kao volonterka za Međunarodnu volontersku udrugu, na Svjetskom forumu o demokraciji u organizaciji Vijeća Europe u Strasbourgu postavila je jučer pitanje o hrvatskom referendumu o braku.

Dobar njemački primjer

– Živeći u Švicarskoj, vidjela sam mnoge lijepe promjene koje su se dogodile zahvaljujući referendumu. Sad pak moram u Zagreb, glasati na referendumu koji nije tako lijep jer ograničava brak samo na zajednicu muškarca i žene – rekla je Ivana.

– Ako ta promjena prođe, gay parovi mogu se obratiti Europskom sudu za ljudska prava ako im ta odredba krši njihovo pravo da žive u zajednici kakvu žele – objasnio je Andreas Gross, Švicarac koji je vođa socijalista u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Dakle, čini se da pitanje unošenja definicije braka u Ustav možda neće biti završeno u nedjelju.

– Kao i u Švicarskoj, očito i hrvatski ustav ima slabost jer se i pitanja prava manjina mogu postaviti kao pitanje na referendumu. U Švicarskoj je to bilo pitanje džamija i minareta, što je sramota za Švicarsku. U Njemačkoj, pak, svako pitanje za referendum mora proći na Ustavnom sudu, a u Kaliforniji, koja je također poznata po referendumima, i nakon referenduma sud može izbaciti sporne dijelove – kaže Gross. Ističe da pitanja ljudskih prava ne bi smjela na referendum te da je važno da se sve pažljivo izbalansira, da ne bude previše prepreka, da se ne traži prevelik broj potpisa te da bude dovoljno vremena i za prikupljanje potpisa i za raspravu o pitanju koje ide na direktno odlučivanje biračima.

Referendum muči i Katalonce, među njima je i Marc Prenafeta, biznismen koji se bavi organizacijom glasovanja internetom. Naime, u Kataloniji 80 posto birača želi referendum o odcjepljenju, čak i oni Katalonci koji su protiv neovisnosti Katalonije, ali je to protivno španjolskom ustavu. Gross savjetuje da se ide na uvjeravanje većine u Španjolskoj, ne samo u Kataloniji, da je dobro da Katalonci izađu na referendum.

Glasovanje poštom

Jincheol Lee, savjetnik u Ustavnom sudu Južne Koreje, kaže kako su u njegovoj zemlji pokušali uvesti glasovanje internetom, ali, iako je Koreja jako tehnološki razvijena, od te se ideje odustalo zbog opasnosti od manipulacije i prijevare. U nekim općinama i kantonima u Švicarskoj, pak, već se glasuje eksperimentalno internetom. Inače, najpopularnije je u toj zemlji glasovanje poštom. Godišnje izlaze na više referenduma, do sada ih je bilo petsto

Komentara 24

Avatar Prpić_Mali
Prpić_Mali
16:18 30.11.2013.

Al gusle ali nedamo se mi. Od 100 tekstova svih 100 su protiv. ZA!

BO
bobo123
16:38 30.11.2013.

I opet nam se mišljenje nekakvog socijalista nudi kao relevantno. Još bolje, tu se spominje nekakva "aktivistica" koja živi u Švicarskoj i buni se za naš referendum. To je ista ona Švicarska koja će uskoro odlučivati o istom pitanju! Hoće li se tamo pobuniti? Možda bi se mogla založiti i za incestoidne osobe, poligamičare i tko zna koga sve ne, jer se i njima još odavno "ograničava brak". I zašto je zanimljiva ova kvazivijest o nekoliko socijalista, a nije kada se oglasi 80 velikih europskih organizacija za ljudska prava i podrži referendum?

DU
Deleted user
16:23 30.11.2013.

Ivana Kovačić, 24-godišnja aktivistica iz Zagreba ---------------------------------------------------------------------------------------------- Još jedna biserka s Fakulteta političkih znanosti (ili možda nauka ?) u Zagrebu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije