Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bujice prijete

U Sisak stigao vodni val, sve službe u stanju pripravnosti

poplava u sisku (1)
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/17
02.04.2013.
u 08:17

Više od 130 intervencija ispumpavanja vode odradili su vatrogasci na području Siska i okolice u posljednja dva dana

Sisačko-moslavačka županija trenutačno je najugroženija poplavama. Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su na Savi kraj Dubrovčaka i u Jasenovcu te na Kupi u Lonjskom polju. Na sisačko područje u utorak navečer stigao je vodni val. Vodostaj Save u Crncu je dosegao 754 centimetra.

Oko Siska redovno stanje

Glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je kako su trenutačno sve aktivnosti usmjerene na obranu sisačkog područja od poplava jer je na drugim donedavno ugroženim područjima, ponajprije karlovačkom i zagrebačkom, opasnost prošla.

– I za stanje oko Siska rekao bih da je uglavnom redovno i nema nekih izvanrednih aktivnosti. Ovdje su stanovnici već navikli na višestruke vodne valove Kupe i Save. Ne očekujemo da će vodni val dviju rijeka istodobno doći do ušća Kupe u Savu kraj Siska jer je vodni val Save pedesetak kilometara od Siska, a stotinjak kilometara udaljen je vodni val Kupe. Nasipe nadziremo i nisu ugroženi, a na kritičnim mjestima ili kod ugroženih objekata interveniramo vrećama s pijeskom. I nadalje poduzimamo sve preventivne mjere – rekao je Ivica Plišić.

Zbog ispuštanja velikih količina savske vode u Lonjsko polje, propusti na prometnici Sisak - Popovača u šumi Brezovica nisu mogli primiti svu vodu, pa je došlo do prelijevanja vode preko državne ceste, na kojoj je promet zatvoren. U mnogim su posavskim naseljima zatražene dodatne količine vreća s pijeskom jer je nužno povisiti ili produžiti zečje nasipe. Međutim, jednaku, ako ne i veću opasnost, predstavljaju zaobalne vode na području Odranskog polja i Turopolja. Pod vodom su mnoge okućnice, vrtovi i poljoprivredne površine.

Iz Glavnog centra za zaštitu od poplava doznajemo da bi vodeni val preko Save i Kupe trebao doći do Siska danas navečer ili tijekom noći. Oko 8.30 sati bio je kraj Dubrovčaka na Savi, odnosno Jamničke Kiselice na Kupi. Očekuje se da će vodostaj iznositi oko 750, 760 centimetara, što je na granici izvanrednih mjera koje se proglašavaju kad dosegne 770 centimetara. Na sisačkom području već su desetak dana u tijeku redovite pripreme za obranu od poplave. Angažirane su dodatne pumpe koje rade danonoćno, a u Sisak je poslano 50 tisuća vreća s pijeskom.

Više od 130 intervencija ispumpavanja vode odradili su vatrogasci na području Siska i okolice u posljednja dva dana, a Centar 112 Sisačko-moslavačke županije zabilježio je više od 400 poziva građana. Jučer je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja općine Martinska Ves te su postavljeni zečji nasipi. Gradonačelnik Dinko Pintarić jutros se hitno sastao s članovima Stožera zaštite i spašavanja jer su ga obavijestili kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, a sve su službe na terenu.

U koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama tijekom dana će na najugroženije lokacije biti poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima radit će se zečji nasipi, izvijestio je Grad Sisak. Autopromet Sisak osigurat će autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja, dok će Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osigurati pokrivače, hranu i piće.

Voda prijeti kućama u općini Lekenik

Pokupljanski dio lekeničke općine najugroženije je područje u općini kojem vodeni val opasno prijeti. Vodostaj rijeke Kupe u stalnom je porastu, a probleme rade zaobalne vode i ribnjak Letovanić koje plave Letovanić s desne strane državne ceste D36 ceste. Teren su danas u suradnji s Hrvatskim vodama ponovno obišli načelnik Marijan Crnkoci, zapovjednik VZO-a Lekenik Miljenko Brnjilović i predsjednik DVD-a Lekenik Ivica Perović. U Žažini, Letovaniću i Starom Brodu poplavljena su vikend-naselja, a voda je odavno poplavila oranice i pašnjake oko naselja. Voda iz letovaničkog ribnjaka nema kamo zbog visoke Kupe, pa ozbiljno prodire prema kućama koja se nalaze s druge strane rijeke Kupe, odnosno D36. Djelatnici Vodoprivrede danas i jučer pojačavali su već podignute zečje nasipe u spomenutim naseljima i na ribnjaku. Od nogometnog igrališta u Letovaniću vidljiva je još samo zaštitna mreža iza golova koji nisu vidljivi više ni centimetra iznad vode.

Brođani uvode mjere redovite obrane od poplava

Vodostaj rijeke Save u Slavonskom Brodu u utorak u 8 sati iznosio je 690 cm i u stalnom je porastu. Posljednjih nekoliko sati raste oko jedan centimetar na sat, a rast vodostaja zabilježen je i na ostalim vodomjernim stanicama na području Brodsko-posavske županije, od Mačkovca, Davora i Stare Gradiške do Slavonskog Kobaša i Slavonskog Šamca.

Mjere pripremnog stanja obrane od poplave na brodskom području, uz manje prekide, traju još od studenog prošle godine, kad su ustave na crpnim stanicama spuštene i otkad se vrši svakodnevno crpljenje vode iz zaobalja u Savu. – Za naše područje daljnje kretanje vodostaja Save ovisit će o ukupnoj količini oborina na slivu rijeke. Vodostaj će i nadalje rasti te očekujemo uvođenje mjera redovite obrane od poplava – rekao je Davorin Piha, voditelj obrane od poplava u Slavonskom Brodu. On je dodao kako se kretanje vodostaja prati te kako je podignuto stanje pripravnosti za sve aktivnosti predviđene državnim planom obrane od poplava.

Zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka – Zagreb od Kikovice do čvora Bosiljevo 1 te na državnoj cesti D1 između Zagorja i Gornjeg Vaganca te na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru. Na autocesti A6 Rijeka – Zagreb, zbog bure, između čvorova Kikovica i Delnice smiju voziti samo osobna vozila.

>> Još nije kritično, ali pitanje je koliko će nasipi izdržati

Hrvatske željeznice izvijestile su da se zbog velikih količina padalina koje su prouzročile stvaranje nekontroliranih bujica odronio dio kolosijeka između kolodvora Križevci i kolodvora Lepavina na pruzi Dugo Selo – Botovo te između kolodvora Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina – Čakovec. Zbog toga su za željeznički promet zatvorene dionice pruge Križevci – Koprivnica i Novi Marof – Varaždin. Do daljnjega se između Križevaca i Koprivnice te obratno i između Novog Marofa i Varaždina te obratno putnici prevoze autobusima.

Rano jutros aktiviralo se klizište na Dubravkinu putu u zagrebačkom parku Tuškanac, a obilna količina padalina i nestabilnost tla prouzročila je otklizavanje dva metra asfalta, ali i rušenje stabla tik do parkirališta kod Ljetne pozornice. Policija je izvijestila da je od 9.55 sati do daljnjeg obustavljen promet Ulicom Graberje zbog uklanjanja stabala s prostora klizišta.

Visoki nasipi iz 70-tih godina prošlog stoljeća od nabujale Kupe dobro čuvaju gradsko područje Petrinje, ali su od siline vode opet ugrožena domaćinstva u prigradskom selu Mala Gorica, od kojeg je poplavljena i županijska cesta tik uz Kupu do Žažine. U Petrinji je veliki vodostaj obilno podupro utok Petrinjčice, pa se čini kao da njena voda teče uzvodno.

>> Petrinja nije ugrožena, poplavljeni dijelovi prigradskih naselja

>> Svoje fotografije i video-snimke bujica i poplava možete slati na dojavi@vecernji.net

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije