Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi pripravni

'Još nije kritično, ali pitanje je koliko će još nasipi izdržati'

jasenovac (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/7
01.04.2013.
u 19:33

Rast vodostaja previše ne brine Milana Milašinovića pa je svoje stado ovaca izveo na pašu po nasipu uz selo

Zbog rasta rijeke Save za cijelo područje jasenovačke Posavine, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave. Save je i dalje u porastu pa su sve službe u stanju pripravnosti, a kako doznajemo od Marije Mačković, načelnice Općine Jasenovac i Stjepana Šulekića, voditelja obrane od poplave, ne očekuju se iznenađenja. Iako na mjestima voda opasno prijeti, mještani s kojima smo tijekom popodneva razgovarali, kažu da je bilo i većih vodostaja, trenutno je 821 centimetar.

- Zbog obilnih kiša i vode, svi su nasipi dulje vrijeme pod pritiskom. Nije još toliko kritično no uvijek je pitanje koliko će oni moći izdržati, rekao nam je Ivica Šaka iz Košutarice. I mještani, Ivan i Marijan, dok obilaze nasip koji Košutaricu dijeli od Save misle da neće doći do proboja i da će svi nasipi izdržati.

Inače, cesta od njihovog sela prema selu Mlaka, koje je danima okruženo vodom rijeke Save, s jedne strane i zaobalnih voda rijeke Strug, Lonjskog i Mokrog polja s druge, danima je zatvorena za promet. Kruh, vodu i namirnice, malobrojnim mještanima, čamcima dostavljaju djelatnici novljanskog Crvenog križa. Dio naselje Uštica također je opasano vodom Save i s druge strane Unom, a podzemne vode poplavile su poljoprivredne površina i dospjele do nekih kuća.

Rast vodostaja previše ne brine Milana Milašinovića pa je svoje stado ovaca izveo na pašu po nasipu uz selo. Na sigurno i viši teren kod Košutarice, krave je dotjerao i Tomislav Bajić.

- Predugo je vlažno, cijela je livada u vodi i teren je blatnjav, nema trave pa moram kravama donositi sijeno. Nadam se da će se vrijeme proljepšati, rako nam je Tomislav.

Visina vode kod naselja Drenov Bok blizu je cesti kroz selo. Mještanin, Zvonimir Marčec, obilazi turistički brod „Vodomar“ u vlasništvu Parka prirode Lonjsko polje,usidren ispred njegove drvene kuće, i veli kako je i pored tolike vode sve mirno. Kao i Krapju, selu drevnih drvenih čardaka, koje je kroz prošla vremena doživjelo poplave i druge nepogode, a žitelji navikli na sva čuda prirode.

>>Kuće i ceste u središnjoj Hrvatskoj poplavljene, vodostaj i dalje raste!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije