Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gutači megavata

U samo dva dana HEP potrošio 10 milijuna kn na uvoz el. energije

'struja 3'
''
Autor
Marko Biočina
09.08.2012.
u 15:45

Uvoz struje i odljev novca iz zemlje neće se moći zaustaviti bez gradnje termoelektrana i hidroelektrana

Za sve one koji sumnjaju u nužnost što hitnije gradnje što većeg broja elektrana u Hrvatskoj, protekla dva dana mogla su biti poprilično poučna. Zbog velikih vrućina i vrhunca turističke sezone, potrošnja električne energije u Hrvatskoj posljednjih dana približila se najvišim razinama u povijesti.

Prema podacima HEP-a, u ponedjeljak i utorak ukupno je potrošeno 106.397 megavatsati (MWh) električne energije. Kako je otprilike 65 posto potrošene energije proizvedeno u domaćim elektranama, ostatak se morao namiriti iz uvoza. Uz pretpostavku da je HEP svaki uvezeni MWh u prosjeku koštao oko 35 eura, ispada da je na uvoz struje samo u ova dva dana potrošeno oko 10 milijuna kuna.

Iako nije precizan, ovaj proračun može poslužiti kao vjeran pokazatelj goleme štete koju Hrvatska trpi zbog nedovoljne količine vlastitih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Skupo ‘spot’ tržište

Naime, poznato je da HEP otprilike polovicu svojih godišnjih potreba za električnom energijom podmiruje iz uvoza. Veći dio te energije pribavlja se putem dugoročnih ugovora, no često se mora pribjeći i nabavi na trenutnom, tzv. spot tržištu. Te cijene često su znatno više od cijene energije koja se kupuje u dugoročnim aranžmanima.

Primjerice, posljednjih dana cijena MWh na spot tržištu njemačke burze EEX premašila je 50 eura, dok u dugoročnim ugovorima HEP, prema neslužbenim informacijama, obično istu količinu plaća između 25 i 30 eura. Kako su u HEP-u na Večernjakov upit odgovorili da su proteklih dana tek manji dio energije kupili na ‘spotu’, logična je pretpostavka kako ukupna prosječna cijena uvozne energije u tom periodu nije bila veća od 35 eura po MWh. Ipak, u pojedinim dijelovima godine ona bude i znatno viša.

Dakako, svaki uvezeni MWh električne energije znači izravno povećanje državnog vanjskotrgovinskog deficita i niz drugih štetnih makroekonomskih pokazatelja. Problem je što se taj golemi udjel uvoza u relativno kratkom roku može smanjiti jedino gradnjom velikih elektrana.

Potrebni i vjetroagregati

Primjerice, kumulativna potrošnja u ponedjeljak i utorak bila je tek nešto manja od trećine ukupne godišnje proizvodnje svih hrvatskih vjetroelektrana. Pojednostavnjeno rečeno, svi vjetroagregati u državi u cijeloj godini proizvedu energije koliko Hrvati potroše u jednom vrućem tjednu turističke sezone.

Jasno, to ne znači da njihov razvoj ne treba poticati, no evidentno upozorava na to da se uvoz struje i odljev novca izvan granica Hrvatske u kratkom roku neće moći zaustaviti bez gradnje konvencionalnih termoelektrana i hidroelektrana velikih kapaciteta.

Komentara 48

D1
da...100
18:12 11.08.2012.

Kada je puno turista tada se potroši najviše el. energije. Najviše turista ima kada su sunčani dani. Možda postoji tehnologija koja bi pretvarala sunčevu energiju u električnu?

DU
Deleted user
15:51 09.08.2012.

Istine radi, treba napisati da je toliki vrhunac ljetne potrošnje prvenstveno odraz danas masovno rasprostranjenih klima naprava - koje znano gutaju ogromne količine struje kad su ambijentalne temperature 35-40 C. Procjena prije par godina ukazivala da je inst. snaga klima naprava otprilike jednaka snazi hrv. polovine NE Krško odnosno cca 350 MW iliti to iznosi oko 19-20 % "uobičajene" potrošnje el. energije u HR, kad nisu klimatski ekstremi. Tako da jest turizam donosi novac sve u 16, ali je zahtjevan i što se tiče dobave el. energije. Uz notornu činjenicu da naši gubici na elektrodistr. mreži niskog napona (0,4 kV) idu i preko 20 %, a u razvijenim državama EU su reda 5 %. Nije rijetkost mrežni napon 160-190 V u provinciji koja baš i ne zaslužuje taj epitet jer se nerijetko sreću takvi naponi u istočnim predgrađima Splita, br. 2 grada u RH po stanovništvu. Izgaraju i trafo stanice, a za renoviranje mreže i transformatora nema HEP novca jer se sve strcka, onako krkanski.

DU
Deleted user
17:54 09.08.2012.

Ala je rastrošan taj HEP. Treba tog direktora pozvati na red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije