Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Plitvice se ulaže još 51 milijun kuna

Plitvice je 2011. posjetilo 1.082,696 posjetitelja od čega je 95 posto bilo stranih, a samo pet domaćih
30. prosinca 2011. u 12:02 15 komentara 50 prikaza
plitvice, jezera
Foto: Arhivska fotografija

Od sljedeće godine Nacionalni park Plitvička jezera dobiva novi prezentacijski centar, a uložit će se i u nadogradnju postojećeg hotela Plitvice gdje će se nalaziti fitness i wellness-centar.

Cjelokupna investicija iznosi 51 milijun kuna. Inače, to je iznos cjelokupne poslovne dobiti Nacionalnog parka Plitvička jezera u 2011. godini, istaknuo je to Branislav Šutić, ravnatelj tog nacionalnog parka, na današnjoj konferenciji za novinare istaknuvši kako teže zdravstvenom turizmu i povećanju smještajnog kapaciteta.

Iznio je da je protekle godine, rekordne za nacionalni park, Plitvice posjetilo 1,082,696 posjetitelja od čega je 95 posto bilo stranih, a samo pet domaćih.

– Prošle godine u nacionalnom parku došlo je do povećanja potrošnje, ali i dužine boravka u parku. Početkom moga mandata prije tri godine duljina boravka posjetitelja bila je 1,27 dana, a prosjek je danas 1,7 dana. U tom razdoblju otvorili smo oko 30 kilometara novih staza, 300 metara novih mostića, 420 metara novih ograda i obnovili niz staza i šetnica. Bitno je naglasiti da park čini samo 1 posto voda, a da 63 posto čine šume. Upravo smo taj sustav razgledavanja proširili i na šumski dio i zato držimo da je povećan boravak na Plitvicama – pohvalio se ravnatelj Šutić.

Iznio je nekoliko podataka koji govore o uspjehu Plitvičkih jezera. Prihod NP-a u 2011. godini iznosio je 206 milijuna kuna, što je povećanje od 8,7 posto naspram 2010. Rezultat je toga 8,1 posto veća dobit, odnosno u prošloj su godini poslovali s 51 milijun kuna dobiti.

Prihodi su u turizmu rasli 10 posto, a u ugostiteljstvu i trgovinama pet posto. Povećan je i broj noćenja na 232.055 gostiju, odnosno 51 posto više. Najčešći su gosti  iz Njemačke, Italije, Francuske te Japana.

Šutić je prvi put iznio javnosti nepoznate podatke o vraćanju raznih dugova parka, poput kredita, leasinga i jamstava.

U odnosu na 2008. godinu, kada je stupio na dužnost ravnatelja, do danas su vratili ukupno 85,274 milijuna. U razdoblju od oko tri godine oko 170 milijuna kuna duga vraćeno je u sudskim sporovima te je stabilizirana financijska situacija u NP-u.

– Nismo dopustili da bilo koji objekt dođe pod koncesiju. Smatrao sam da treba razvijati park i da trebamo zadržati autohtonost parka jer je to jedini pravac – kazao je dodajući da se hrvatski turizam treba temeljiti na simbiozi kontinentalnog i morskog turizma jer država ne može živjeti od dva mjeseca morskog turizma.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • mojzagi:

    No ako je podatak od - m2 - priblizno tocan onda nam institucije stvarno \"super \" posluju. Mi imamo puno slicnih prirodnih ljepota a da ne govorim jos i more da samo sa tim bogatstvom poslujemo kako treba ---citaj -posteno, ... prikaži još!o, vec nam bi Hrvatska imala jako mali gubitak ali..........

  • reporter:

    Da ulaže se kao što se ulagalo i u sanaciju banaka i to je u redu. Nije u redu da to Hrvatsko nacionalno blago kasnije može biti privatizirano, kao što su izdajnici napravili s bankama. Ulaskom u UE sve bi ... prikaži još! postalo slobodna lovina krupnom (a zapravo lažnom i nepokrivenom) kapitalu. Tko će Hrvatskom narodu nadoknaditi izdvajanja iz samodoprinosa, sanacija banaka, izdvajanja za gradnju telekomunikacijske mreže, infrastrukture itd. Predlažem odbiti ulazak u UE, a potpuno razvlastiti izdajnike, da se barem djelomično namire oni koji su stvarali ovu zemlju.

  • m2:

    Prihod parka je 206.000.000,00 kn, a dobit samo 51.000.000,00 kn??????????? Na sto je uprava parka potrosila 155.000.000,00 kn??? Na kosnju trave? Postavljanje drvenih ograda i puteva???