Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo se oglasilo o presudi u slučaju Kožića i Šegote

'Poštivat ćemo svaku pravomoćnu odluku suda i pravni poredak Republike Hrvatske'

Ivo Šegota i Mladen Kožić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
26.05.2022.
u 15:10

Tom presudom Sud je iznio stajalište i zaključke da se tužiteljima, u ovom slučaju životnim partnerima, treba dopustiti pristup postupku procjene podobnosti i prikladnosti za posvojenje s ciljem uklanjanja diskriminacije, odnosno pojednostavljeno - uzeti ih u razmatranje prilikom procesa posvojenja. stoji u priopćenju

Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece i pritom ih se ne smije diskriminirati prema spolnoj orijentaciji. Presudio je tako Visoki upravni sud koji je odlučivao o žalbi Ministarstva obitelji, a Ministarstvo se žalilo na odluku Upravnog suda koji je Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti dao za pravo.

Nakon presude oglasilo se Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaprimilo je rješenje o drugostupanjskoj presudi Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u navedenom predmetu. Tom presudom Sud je iznio stajalište i zaključke da se tužiteljima, u ovom slučaju životnim partnerima, treba dopustiti pristup postupku procjene podobnosti i prikladnosti za posvojenje s ciljem uklanjanja diskriminacije, odnosno pojednostavljeno - uzeti ih u razmatranje prilikom procesa posvojenja.

Ministarstvo će, kao i uvijek do sada, poštivati svaku pravomoćnu odluku suda i pravni poredak Republike Hrvatske. Po analizi sadržaja presude, pravnih shvaćanja Suda, razloga, stajališta i zaključaka iz obrazloženja presude, donijet ćemo rješenje o izvršenju zaprimljene pravomoćne presude u rokovima koji su određeni presudom, uz uvažavanje stajališta i zaključaka Suda izloženih u presudi", stoji u priopćenju.

Šegota i Kožić ne kriju svoje zadovoljstvo presudom Višeg upravnog suda, poručili su iz Udruge Dugine obitelji. "Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je uime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo”, poručuju Ivo Šegota i Mladen Kožić.


Komentara 4

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
15:36 26.05.2022.

Zašto se ovakvim izopačenicima daje medijski prostor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije