Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki upravni sud presudio

Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece: 'Ovo je veliki trenutak'

Mladen Kožić i Ivo Šegota
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.05.2022.
u 12:08

Krajem travnja 2021. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je pozitivno za Kožića i Šegotu u ovom slučaju, na što se nadležno Ministarstvo žalilo. Nakon godinu dana, Visoki upravni sud donio je presudu i odluku o žalbi Ministarstva.

Istospolni partneri mogu ravnopravno pristupiti postupku posvajanja djece i pritom ih se ne smije diskriminirati prema spolnoj orijentaciji. Presudio je tako Visoki upravni sud koji je odlučivao o žalbi Ministarstva obitelji, a Ministarstvo se žalilo na odluku Upravnog suda koji je Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti dao za pravo.

Njih dvojica prije šest godina krenuli su u posvajanje djeteta i stručnjaci u Centru za socijalnu skrb visoko su ih ocijenili kao moguće posvojitelje, ali je Ministarstvo onemogućilo da im zahtjev bude odobren. Na odluku suda koji je Kožiću i Šegoti dao za pravo,  Ministarstvo se žalilo, ali je ovo sada konačna odluka.

Par o kojem je riječ ne skriva svoje zadovoljstvo presudom Višeg upravnog suda, poručili su iz Udruge Dugine obitelji. "Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je uime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na obitelj djeci koje je društvo zaboravilo”, poručuju Ivo Šegota i Mladen Kožić.

"Posljednje dvije godine naša obitelj diše i živi za dvoje djece koje smo udomili. Njihova iskustva u vrtiću, školi, nogometu, taekwondou, rođendanske proslave s novim prijateljima, putovanja, izleti, zajednička priprema hrane, vrtlarenje u našem vrtu, briga o našim psima i macama, nezaobilazno čitanje priče za laku noć… Svega toga ne bi bilo da se nismo usudili boriti se s vjetrenjačama. Naša je velika želja posvojiti djecu koju smo udomili i o kojima dan i noć brinemo posljednje dvije godine. Od sreće zbog prve petice u školi ili prvog vlastitog bicikla do neprospavanih noći zbog temperature, od smijeha do suza, živimo zajedno i jedni drugima smo sve na svijetu. Ako to nije obitelj, onda ne znamo što je to obitelj", dodaju Ivo i Mladen.

Ova presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Republici Hrvatskoj, budući da su njome životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi. Sud je odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja “zaštite interesa djeteta”.

Naime, budući da tijekom same procjene ne postoji dijete koje bi trebalo zaštiti, nego eventualno tek nakon pozitivnog mišljenja Centra za socijalnu skrb posvojitelji mogu pristupiti posvajanju djeteta – za koje opet Centar odlučuje je li to u njegovu najboljem interesu da bude posvojeno od istospolnog para.

Presuda u više navrata spominje prijašnje presude Europskog suda za ljudska prava koja jamče zaštitu obiteljskog života istospolnim parovima i primjenu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Večernji TV: Koordinator udruge Dugine obitelji i odvjetnica: 'Ljudska prava nisu u interesu našim političarima'

"Ova presuda od neizmjernog je simboličnog značaja za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Potvrđuje se naše pravo na obiteljski život, i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu, pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji, ali o tome ćemo neki drugi put. Naša težnja za ravnopravnošću nije gotova, no ovo je ogroman korak naprijed. Pozivamo sve istospolne parove koji su zainteresirani za posvajanje i žele doznati više informacija neka nam se slobodno jave”, komentirao je presudu predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Presuda Visokog upravnog suda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja kojim se ostvaruje trajan odnos roditelja i djeteta.

"Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sustav mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu obitelj institucije ove države nakon šest godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale obitelji”, poručuju Ivo i Mladen.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije