Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjinska prava

U nekim općinama ćirilica bi 'preživjela'

Ćirilica u Vukovaru
Foto: Robert Anić/Pixell
03.12.2013.
u 18:43

Kad bi došlo do promjene stavka 1. članka 12. Zakona o pravima manjina, na dvojezičnost više ne bi imao pravo ni jedan grad.

Čeka li nas nakon braka referendum i o ćirilici? Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uspio je, tvrdi, prikupiti dovoljno potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma kojim se traži da pravo na dvojezičnost ima ona nacionalna manjina koja čini više od 50 posto stanovnika u nekom gradu ili općini. Iako će se točan broj potpisa znati u srijedu, prve su procjene Stožera da je sakupljeno oko pola milijuna potpisa potrebnih za promjenu stavka 1. članka 12. Zakona o pravima nacionalnih manjina. Potpisi će, kaže glasnogovornik Stožera Igor Gavrić, najvjerojatnije do kraja tjedna na provjeru u Ministarstvo uprave te očekuje da će Vlada i Sabor vrlo brzo donijeti odluku o raspisivanju referenduma.

Otvoreni animozitet

– “Ćirilični” referendum je za Vladu puno ozbiljnije pitanje od braka. Riječ je o otvorenoj diskriminaciji. Nešto možete tolerirati do određene točke, ali ako to preraste u otvoreni animozitet, onda se ne treba skrivati iza Ustavnog suda – komentirao je ­premijer Zoran Milanović u Osijeku pitanje “ćiriličnog” referenduma koji se, kako je poručio, neće dogoditi. Tu inicijativu smatra lošom i nedobronamjernom.

– Suprotstavit ćemo mu se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud jer Hrvatski sabor donosi Ustav i ovlašten ga je tumačiti. Ako pogriješi u tumačenju, onda Ustavni sud ima pravo reagirati – rekao je premijer. ­

I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić uvjerava da se referendum neće održati.

– Potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU potpisali smo i obvezu o produbljavanju provođenja postojećeg Zakona o pravima nacionalnih manjina. To je međunarodna obveza koju smo preuzeli – kaže V. Pusić.

Izjavu premijera Milanovića u Stožeru drže neodgovornom i opasnom te poručuju da će se u slučaju nepoštovanja volje građana služiti peticijama, referendumima, mirnim prosvjedima pa i neposluhom i građanskim buntom.

Ugroženi i Česi

Kad bi došlo do promjene stavka 1. članka 12. Zakona o pravima manjina, na dvojezičnost više ne bi imao pravo ni jedan grad. Bez tog prava ostale bi i brojne općine. U Karlovačkoj bi županiji ploče ostale samo na općini Krnjak (68,6 posto Srba). U Vojniću i općini Plaški (44,71 posto Srba) ćirilične ploče morale bi se maknuti.

– To podizanje granice, odnosno postavljanje uvjeta da pravo na dvojezičnost ima ona nacionalna manjina koja čini više od 50 posto stanovnika u nekom gradu ili općini, forsira se isključivo zbog Srba, što je onda separacija – kaže Nikola Ljubojević, dožupan za srpsku nacionalnu manjinu.

Bez dvojezičnih ploča ostali bi i Česi u Grubišnom Polju, ali i u Daruvaru, gdje ih je 21,36 posto i gdje su se prije desetak godina između tadašnje vlasti i pripadnika češke nacionalne manjine lomila koplja upravo zbog dvojezičnih natpisa.

– Kad bi referendum prošao, svuda gdje je dvojezičnost nastupila po sili zakona, a ne statutima i međunarodnim ugovorima, bila bi ukinuta. Manjina bi ostala i bez prava na uporabu svog pisma u službenoj komunikaciji – kaže Furio Radin, saborski zastupnik talijanske manjine.

(Surađivali Z. Strižić/VLM, V. Balen/VLM, M. Palijan/VLM, S. Lepan/VLM, Elena Čuljat/VLM, S. Bičak/VLM)

Komentara 37

AT
atomised
21:09 03.12.2013.

Kad bez ikakvog srama Milanović i Pusićka tvrde da je nešto obveza koja proizlazi iz potpisa pristupnog ugovora s EU i da se ta obveza mora poštivati, tada mi se samo okreće želudac koliko mi je zlo. Kao da su dani lex Perkovića bili i prošli prije 50 godina. Zbog europskog uhidbenog naloga dva dana prije ulaska zemlje u EU mijenjao se zakon i tako se čitavu zemlju stavilo u izravnu koliziju s najmoćnijom članicom kluba kojem se pristupa. Sprdali su se s upozorenjima Europske komisije, a sad govore o europskim obvezama. Strašno.

Avatar Ponosangay
Ponosangay
18:54 03.12.2013.

Čuli smo mišljenja Karamarka, Šeksa i istale hdz elite što misle o referendumu za ćirilicu, mišljenje sdpa smo već zanali što znači da dvije najveće stanke isto misle o referendumu o ćirilici! I kakvo je sad onda ovo mazanje očiju narodu?

KA
kabul
20:44 03.12.2013.

Autor članka sugerira, mjesta, gdje je hrvatski narod u manjini moguće je da hrvatski jezik neće biti sllužbeni, komplicirano veli on. Presmiješno! Dobro da nije spomenio granični prijelaz pri ulasku u selo i iz sela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije