Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"izbrojeno"

U našoj galaksiji deseci milijardi "superzemalja"

'zemlja_nnn_sla_030211'
''
28.03.2012.
u 14:15

Množeći broj otkrivenih "superzemalja" s brojem matičnih zvijezda, znanstvenici su dobili zapanjujući broj

Mogle bi postojati milijarde planeta ne mnogo većih od Zemlje koji kruže oko zvijezda u našoj galaksiji, tvrdi međunarodni tim astronoma. Procijenjeni broj "superzemalja" temelji se na pronađenom broju planeta koji je pomnožen s brojem "majčinskih" zvijezda, odnosno crvenih patuljaka na Mliječnoj stazi.

Tim koji se za svoja istraživanja koristi teleskopom u opservatoriju Silla u Čileu koristi visoko precizni sustav HARPS, donosi BBC, koji na neizravan način detektira postojanje planeta iz gravitacijskih "trzaja" roditeljske zvijezde.

– Novi podaci koje smo dobili uz pomoć HARPS-a pokazuju da oko 40 posto svih crvenih patuljaka u svojoj orbiti ima "superzemlju" na čijoj površini može postojati voda  – objasnio je vođa međunarodnog tima astronoma Xavier Bonfils iz Grenobleova sveučilišnog opservatorija.

S obzirom na to da su crveni patuljci tako učestali i ima ih oko 160 milijardi na Mliječnoj stazi, znanstvenici su zaključili da postoje deseci milijardi "superzemalja" samo u našoj galaksiji.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
Cipifrend
13:52 30.03.2012.

Apsolutno se slažem, samo prosječni čovijek ne vidi dalje od nosa, pa ne kuži kaj u ovom tekstu piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije