Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U dva mjeseca uhićeno 537 vozača, a njih 100 osuđeno na zatvor

U kolovozu i rujnu ove godine smrtno je stradalo 10 osoba manje nego u ista dva mjeseca lani
10. listopada 2019. u 14:09 2 komentara 367 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Čak 100 vozača u Hrvatskoj  je osuđeno na zatvorsku kaznu zbog prometnih prekršaja u prva dva mjeseca primjene novih, strožih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

projekt sanacije opasnih mjesta Pri brzini od 100 km na sat laseri će provjeravati svaki milimetar ceste

Prema podacima MUP-a, u kolovozu i rujnu je  sankcionirano je 1.347 počinitelja koji su počinili 1.434 najteža prometna prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Pri tome su najčešće evidentirani najteži prekršaji vožnja pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg c ( 528 prekršaja), upravljanje vozilom prije stjecanja prava za upravljanje vozilom (465 prekršaja), upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom /216 prekršaja) te odbijanje podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina (118 prekršaja). 

 Od 1.347 sankcioniranih počinitelja, njih gotovo 40 posto, odnosno 537 je uhićeno.

U MUP-u navode da je nadležnim sudovima za 1.078 utvrđenih prekršaja predložena novčana kazna, dok je za njih 356, dakle u više u 30 posto slučajeva, predložena kazna zatvora. Za 100 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, a za njih 111 nisu, dok se ostali postupci još vode.

kazna policijska akcija U tri dana uhvaćeno 288 pijanih vozača

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 60 dana nadležni su sudovi određivali za počinitelje koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg, koji su  upravljali vozilom prije stjecanja prava ili za vrijeme dok im je izrečena mjera zabrane upravljanja.

Dosad  je maksimalna potvrđena novčana kazna prema novim odredbama Zakona u iznosu od 30.500 kuna.

U MUP-u navode da se učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija može očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama. Tako je u prvih devet mjeseci ove  godine smrtno stradalo 35 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine (2019. smrtno je stradalo 209, a 2018. 244 osobe). U kolovozu i rujnu ove godine smrtno je stradalo 10 osoba manje nego u ista dva mjeseca lani  (2018. godine u kolovozu i rujnu smrtno je stradalo 67 osoba dok je u istom razdoblju 2019. godine smrtno stradalo 57 osoba).  

Ulaznice za utakmicu Hrvatska - Mađarska Golem propust Kako je ovo moguće, čemu onda sav trud? Na Njuškalu osvanule MUP-ove ulaznice!

Iz MUP-a poručuju da brojke prekršajima pokazuju da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti.
 

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
  • Avatar Nlnja
    Nlnja:

    najlakše hapsiti. ne mažite nam oči ispraznom statistikom. koliko je kazni stvarni naplaćeno?

  • chupakabra:

    evo, pokazalo se da je hdz opet promašio loptu, s obzirom da su sad policajci počeli kažnjavat pijance po cesti. samo mi nije jasno, kaj su čekali da kazna naraste na 50000 pa su onda počeli raditi ili su visoke ... prikaži još! kazne prouzročile da ljudi od muke počnu pit i vozit?