Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubimci i vrućine

Tvorovi i kunići posebno su osjetljivi na visoke temperature

Tvorovi i zecovi
Foto: Privatni album
1/4
13.08.2015.
u 21:24

Kako prepoznati što se događa i pomoći životinji iz prve ruke savjetuju Petra Logožar iz Udruge Tvorum i Andrea Rajčić iz Udruge Zecovi

Velike vrućine mogu biti kobne za kućne ljubimce i uzrokovati toplotni udar. Za tvorove su opasne već i temperature iznad 25 Celzijevih stupnjeva, a kunići sami ne mogu dobro regulirati tjelesnu temperaturu.

- Zaštitite tvorove od vrućine, direktnog sunca i sparine. Ako nemate klimu, u kavez ili prostor u kojem spavaju stavite boce smrznute vode obučene u čvrsti materijal (čarape, nogavicu), napravite sjenu, spustite rolete i dajte im dovoljno svježe vode – ističe Petra Logožar, predsjednica Udruge ljubitelja Tvorum. Dodaje da tvorovi ne bi smjeli na sunce, a ako to ne možete izbjeći, npr. morate veterinaru, transporter hladite smrznutim bocama vode i stavite u njega dovoljno vode za tvora.

Regirajte na prve znakove

- U šetnju idite rano ujutro, prije 7 sati, dok je još svježe, ili kasnije navečer, iza 21 sat – savjetuje P. Logožar i dodaje kako svakako treba obratiti pažnju na znakove koji upozoravaju na mogući toplotni udar - dahtanje i disanje otvorenih usta, kričavo crveni jezik, crvene ili blijede desni, gusta i ljepljiva slina, smanjena aktivnost, depresija, povraćanje, ponekad s krvlju, proljev i dezorijentiranost .

- Već kod prvih znakova, dahtanje, crveni jezik, gusta slina, neaktivnost, tvora premjestite u hladovinu i u najhladniju prostoriju u stanu. Ohladite mu šapice hladnom vodom, ali ne ledenom. Za sve ostalo, potražite pomoć veterinara – ističe predsjednica Udruge.

Uz tvorove i kunići su jako osjetljivi na vrućinu. Vrlo brzo mogu dobiti toplotni udar ako su na vrućini ili suncu jer ne reguliraju dobro tjelesnu temperaturu.

Ne na propuhu

- Kavez ili nastambu kunića smjestiti na sigurno mjesto koje nije na propuhu, ali ni na vrućini i direktnom suncu. Ako prostoriju hladite klimom ili ventilatorom, nemojte ih usmjeriti direktno u kunića jer se lako mogu prehladiti. Na dio kaveza možete staviti i vlažan ručnik kako bi se zrak dodatno rashladio. U kavez možete staviti keramičku pločicu na kojoj će kuniću biti ugodnije ležati – savjetuje Andrea Rajčić, predsjednica Udruge Zecovi. Kako kunići ušima reguliraju temperaturu, ističe da će im pomoći ako im vlažnom rukom namočite vanjsku stranu uške. Dlaku treba dobro iščetkati, a dugodlake kuniće može se i ošišati.

- Često im mijenjajte vodu, možete staviti u zdjelicu i koju kockicu leda, najbolje je da su zdjelice staklene ili keramičke. Možete im u nastambu staviti i zaleđene plastične boce obučene u čarapu, na njih se kunići mogu nasloniti. Ponudite im svježu zelenu hranu, čim se objesi maknite ju i pazite da ne istrune. Posebno je važno da stariji i pretili kunići piju dosta vode - ističe A. Rajčić. Kod toplotnog udara kunića nikako nemojte uranjati u vodu, ističe, jer može doživjeti dodatni šok. Rukom mu namočite uši i tijelo hladnom vodom i odvedite ga veterinaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije