Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužitelj ima sve ovlasti za zastupanje

Obrana je tvrdila da Sven Mišković nije ovlašten za zastupanje optužnice jer nema dovoljno staža, no Vrhovni sud tvrdi drugačije
28. kolovoza 2018. u 07:00 3 komentara 413 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, danas bi se trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi se konačno doznalo kada će njemu, Ivici Lovriću i Zdenki Palac početi suđenje u aferi Štandovi. Prošlo pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano u prosincu prošle godine, kada je troje optuženika prvo zanijekalo krivnju, a zatim izvelo pravni manevar koji im je omogućio višemjesečnu odgodu suđenja.

Milan Bandić ZAGREB Bandiću u utorak pripremno ročište za „aferu štandovi“

Odbijeno izdvajanje dokaza

Naime, obrane su tada tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora, što je sud odbio, smatrajući zahtjev neutemeljenim. Osim toga, Bandićeva i Lovrićeva obrana tražila je i obustavu postupka tvrdeći da optužnicu zastupa neovlašteni tužitelj. I to im je odbijeno pa je spis po žalbama završio na Vrhovnom sudu s kojeg se tek nedavno vratio.

U svom obrazloženju Vrhovni sud još se jednom pozabavio problematikom tzv. neovlaštenih tužitelja, što je argument koji obrane sve češće povlače, iako postoji nekoliko odluka Vrhovnog suda koje im ne idu u prilog.

Zanimljivo je da je taj argument povlačio i Zdravko Mamić, a još je zanimljivije da on i Bandić “napadaju” istog tužitelja – Svena Miškovića. Obrane Bandića i Mamića, ali i nekih drugih VIP optuženika tvrde da tužitelji koji su u USKOK upućeni na rad iz općinskih državnih odvjetništava ili županijskih državnih odvjetništava nemaju zakonske osnove da zastupaju USKOK-ove optužnice.

Croatia Airlines Presuda Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit, ali zbog drugog razloga

Prema tvrdnjama obrana, ti tužitelji nemaju dovoljno godina staža da bi radili u USKOK-u. Argumentacija je to koja se u javnosti često ponavlja iako su obrane spomenute dvojice, ali i drugih koji rabe tu argumentaciju vjerojatno svjesne da je Vrhovni sud do sada u nekoliko navrata takve tvrdnje odbacio smatrajući da tvrdnje obrana o neovlaštenim tužiteljima nisu utemeljene na ispravnom tumačenju zakona.

DORH je samostalan

Vrhovni sud podsjeća da je DORH definiran kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela. Objašnjava se i da je uloga tužitelja zakonom drugačije definirana nego uloga sudaca te se tumači da je rad DORH-a definiran Zakonom o DORH-u te Zakonom o USKOK-u.

Crobarometar kolovoz Crobarometar Tko su najpopularniji političari u Hrvatskoj?

Ti zakoni definiraju kako se i kada tužitelji iz ODO-a i ŽDO-a upućuju na rad u USKOK, o čemu odlučuje glavni državni odvjetnik. Iako upućivanje na rad nekog zamjenika može biti privremeno zbog rada na nekom određenom predmetu ili na neko određeno vrijeme ,i to najviše na godinu dana, Vrhovni sud podsjeća da zakonski nema ograničenja za ponovno upućivanje tužitelja na privremeni rad u USKOK.

Drugim riječima, tužitelju koji je privremeno poslan na rad u USKOK glavni državni odvjetnik to rješenje može produljivati iz godine i godinu i takav tužitelj ima sve ovlasti iz Zakona o USKOK-u. Vrhovni sud podsjeća da je jedini uvjet koji je vezan za tužitelja upućenog na privremeni rad u USKOK sigurnosna provjera te da se kod tužitelja upućenih na privremeni rad u USKOK ne postavlja pitanje radnog iskustva.

Kolinda Grabar Kitarović Milan Ivkošić U nacionalnom je interesu da se Kolinda Grabar-Kitarović 
ne kandidira na izborima. Treba se vratiti u HDZ

Vrhovni sud napominje i da se prema Zakonu o USKOK-u ni na jednom mjestu ne ograničava opseg poslova koje bi tužitelj upućen na privremeni rad u USKOK trebao obavljati. Drugim riječima, prema opetovanom stavu Vrhovnog suda, Sven Mišković i sve njegove kolegice i kolege koje su iz ODO-a ili ŽDO-a privremeno upućeni na rad u USKOK imaju sve ovlasti koje su im potrebne za bi zastupali optužnice protiv Bandića, Mamića i drugih.

>> Pogledajte video - Bivši beskućnik Mile Mrvalj vodi turiste kroz "nevidljivi Zagreb"

[video: 26405 / ]
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • like_a_boss:

  bandić i mamić iduće godine zajedno u bosni iskorištavaju blagodati dvojnog državljanstva...nek preuzmu široki, bandić će pokrasti grad a mamić nogometni klub...

 • misho32:

  o čemu vi to pišete , umjesto da čitetelje informirate o meritumu stvari , a to je jedna sramotna tužba po kojoj država smatra kriminalnim djelom besplatno ustupanje štandova za referedum, Cijeli članak se odnosi na nadležnost tužitelja a uopće ... prikaži još!uopće se ne navodi za što se to progone i zbog koje to svote država vodi taj sramni postupak.

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Može se Banditić odvjetničkim smicalicama služiti ali prije ili kasnije će završiti u Remetincu ili Hercegovini.... pitanje je. samo koliko će do tada trebat čekati i koliko će para izvući još do tada sa rodjačkom kamarilom