Naslovnica Vijesti Svijet

Trump je Clinton optužio da mu je namjestila optužbe za seksualne napade, H. Clinton: On ocrnjuje i ponižava našu demokraciju

Tijekom 90 minuta kampanje dvoje kandidata imalo je argumentirane rasprave o pobačaju, pravu na oružje i imigraciji
20. listopada 2016. u 07:30 12 komentara 1156 prikaza
trump, hillary, debata
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Republikanski kandidat Donald Trump odbio je u srijedu na posljednjoj debati s demokratskom protivnicom Hillary Clinton reći da će priznati rezultate predsjedničkih izbora 8. studenoga izazivajući oštre reakcije analitičara.

– Reći ću vam tada, držat ću vas u napetosti – kazao je Trump objašnjavajući da će pričekati dok ne odluči jesu li rezultati legitimni.

Clinton je odgovorila: – Neka bude jasno što je rekao i što to znači: On ocrnjuje,  on ponižava našu demokraciju i ja sam zgrožena time da bi netko tko je kandidat jedne od dvije velike stranke zauzeo takvo stajalište.

dd AMERIČKI IZBORI Obama označio Trumpa kao potencijalnog diktatora: 'Sama demokracija sada je u pitanju' Osobe poput Trumpa, koje boluju od narcističkog poremećaja osobnosti, ne trpe poraz ni u kakvom obliku Marina Šerić Trump na najboljem putu da razori američki politički sustav Melania Trump REAKCIJA SUPRUGE Melania o Trumpovim vulgarnim izjavama: 'Iznenađena sam, to nije muškarac kojeg poznajem'

U žestokoj debati koja se ovaj put više usmjerila na politička pitanja u odnosu na ranije debate Trump je optužio kampanju Hillary Clinton da je orkestrirala seriju optužujućih izjava žena koje su tvrdile da ih je milijarder neprimjereno seksualno napadao.Trump je kazao da su sve te priče "potpune laži" i sugerirao je da iza njih stoji Clinton. Njezinu kampanju nazvao je "ljigavom".

– Mislim da su ili željne slave ili je to učinila njezina kampanja, ja mislim da je to njezina kampanja – kazao je Trump.

Clinton je rekla da su žene odlučile progovoriti nakon što je Trump u prethodnoj debati rekao da nikad nije nepozvan navalio na neku ženu.

– Donald misli da ga ponižavanje žena čini većim. On napada njihovo dostojanstvo, njihov osjećaj vrijednosti i ne mislim da postoji žena koja ne zna kako je to – rekla je Clinton. Ona je navela i druge manjine kojima je Trump učinio zlo.

– To je obrazac. Obrazac podjela, vrlo mračne i na mnoge načine opasne vizije naše zemlje u kojoj potiče na nasilje, u kojoj aplaudira ljudima koji navaljuju i guraju i udaraju na njegovim skupovima. To nije Amerika – poručila je.

Trump je pokušao preokrenuti silazni trend svoje kampanje no, po prvim reakcijama analitičara, to nije uspio u ovoj debati. Newyorški biznismen govorio je kako se boji da će izbori biti namješteni i pozvao je svoje pobornike da patroliraju biralištima kako bi spriječili izborne prijevare.

Tijekom 90 minuta kampanje dvoje kandidata imalo je argumentirane rasprave o pobačaju, pravu na oružje i imigraciji.

Snažno su ukrstili koplja oko utjecaja ruskog predsjednika Vladimira Putina na američke izbore i Clinton je Trumpa nazvala marionetom ruskog predsjednika, a Trump je kazao da je Putin mnogo puta nadmudrio Clinton.

Clinton je kazala kako je Trump odbio osuditi Putina i Rusiju za nedavne kibernetičke napade.

– On radije vjeruje Vladimiru Putinu nego američkim obavještajnim službama koje su položile zakletvu da nas brane – kazala je Clinton.

Trump je odbio sugestije da je blizak Putinu, no kazao je kako bi imao bolje odnose s ruskim vođom od Hillary Clinton.

– O meni je kazao lijepe stvari. Prema njoj nema poštovanja, nema poštovanja prema našem predsjedniku i reći ću vam da smo u ozbiljnoj nevolji.

Clinton je odgovorila da je to zato što bi radije imao  "lutka za predsjednika SAD-a"

– Ne, ti si marioneta. Putin je nadmudrio nju i Obamu na svakom koraku –  odgovorio je Trump.

 Clinton je kazala i da se Trump ponašao vrlo "kavalirski" s nuklearnim oružjem i ne bi mu trebalo povjeriti šifre za to oružje.

Kandidati su kazali i da bi u Vrhovni sud imenovali kandidate koji zastupaju njihova stajališta o pravu na pobačaj odnosno zabrani pobačaja. Trump je kazao kako bi njegov kandidat za suca Vrhovnog suda štitio ustavni amandman koji daje pravo nošenja oružja dok po njemu Clinton želi ustvari ukinuti taj ustavni amandman. Ona je odgovorila da podupire pravo na nošenje oružja, ali želi osnažiti propise kako djeca stradavala u nesrećama s oružjem.

Clinton i Trump nisu se rukovali ni na početku ni na kraju debate održane na sveučilištu Nevada u Las Vegasu.

Trump je tijekom debate nazvao Clinton "opakom ženom".

 Hillary Clinton po anketama vodi i na nacionalnoj razini kao i u saveznim državama u kojima je bilo neizvjesno tko će pobijediti.

Dvoje kandidata sukobilo se i oko optužbi da je Clinton kao državna tajnica od 2009. do 2013. pogodovala donatorima obiteljske zaklade Clinton. Ona je tvrdila da nema dokaza o sukobu interesa dok je Trump ponavljao da bi fondacija trebala vratiti milijune dolara koje je dobila od zemalja poput Saudijske Arabije i Katara.

– To je zločinački pothvat – rekao je Trump, a Clinton je odgovorila da bi rado usporedila fondaciju Clinton s fondacijom Trump koja je, među ostalim, kupila dva metra visok kip Donalda Trumpa.

>> Mladi Amerikanci: Trump ili Clinton? Bolje je da Zemlju pogodi divovski meteor

>> Trump tvrdi da su izbori namješteni i da je Clinton tijekom debate bila pod utjecajem droga

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Kako novine ne pišu o tome kako je Hillar kao advokat sedamdesetih godina prošlog stoljeća branila na sudu dva silovatelja koji su silovali curicu od 12 godina. Tako je dobro odradila svoj posao da su silovatelji pušteni na slobodu.

 • Avatar abakus
  abakus:

  "On ocrnjuje i ponižava našu demokraciju." - ovo mi zvuči jednako paušalna, jednako prazna i jednako opasna optužba kao nekadašnje izjave pojedinih komunističkih pregaoca koji su sve koje su željeli odstraniti prvo s govornica optužili da bacaju ljagu na narodnooslobodilačku ... prikaži još! borbu i socijalizam. Ili, ako segnemo dalje u prošlost, poput onih inkvizitora koji su sve koji su se usudili postaviti koje pitanje previše optuživali da blate vjeru. Killary - inkvizitorica 21. stoljeća...

 • oooooooooo:

  trump odbio reci da ce priznati izbore, odbio priznati nesto sto se jos nije desilo a usto danas nitko ziv nemoze garantirati da ce izbori biti fer, nego je rekao da ce to reci kad izbori budu zavrseni, sto je ... prikaži još! tu cudno I sto nepostuje ametricku demokraciju samo mediji znaju a pogotovo onih 96% koji su donirali Clinton, njenih 2 vazna covjeka iz kampanje su dobili otkaz zato sto su uhvaceni a ne zato sto su nagovarali I placali ljude da idu na trump-ove skupove I provociraju, trumpova dobrotvorna organizacija je kupila sliku (a ne kip) na drazbi za jednu drugu dobrotvornu organizaciju I slika je u njihovim prostorijama, znaci novac je kroz drazbu(sto je cest slucaj) otisao iz jedne dobrotvorne organizacije u drugu, gdje je problem, propaganda na visokom nivou, da je samo pola sto mediji govore o trumpu I da ameri vjeruju clinton bi vodila s najmanje 90, uzasno prozirno