Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HYPO

Tri godine nakon presude, Vrhovni sud napokon raspravlja o Sanaderovom posljednjem predmetu

Ivo Sanader
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
10.01.2022.
u 17:30

Afera Hypo, posljednji je od njegovih postupka u kojem još nije donesena pravomoćna presuda.

Prije malo više od tri godine, Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer na zagrebačkom Županijskom sud nepravomoćno je osuđen u aferi Hypo, a o toj presudi u veljači će napokon raspravljati i Vrhovni sud. Sanader je u ponovljenom postupku, zbog zloporabe položaja i ratnog profiterstva nepravomoćno u listopadu 2018. osuđen na dvije i pol godine zatvora, a istom presudom mu se oduzima 3,6 milijuna kuna.

Afera Hypo, posljednji je od njegovih postupka u kojem još nije donesena pravomoćna presuda. Kada je u prosincu 2010. uhićen na autocesti u Austriji te nakon otprilike pola godine izručen Hrvatskoj, protiv njega je pokrenuto niz istraga. Te istrage na koncu su rezultirale optužnicama za afere Fimi media, Ina- MOL, Planinska, HEP -DIOKI te Hypo. U svim tim postupcima, izuzev HEP-DIOKI, Sanader je osuđen na zatvorske kazne, a HEP- DIOKI osim što mu je jedina oslobađajuća presuda mu je ujedno i jedina afera u kojoj se suđenje  nije ponavljalo. Jer za aferu Hypo  već je ranije bio osuđen, no tu je presudu  zajedno s onom za Ina-MOL 2015. ukinuo Ustavni sud.

Postupci su nakon toga razdvojeni, a u međuvremenu je ponovo osuđen i za Ina-MOL te je ta presuda prije nekoliko mjeseci postala pravomoćna.

Što se  tiče Hypa, Sanader se u teretio da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna, nakon što je  Hypo Hrvatskoj odobrio kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se to odvijalo tijekom Domovinskog rata, Sanader je optužen i da je ratni profiter. No prvotnu presudu je ukinuo Ustavni sud, a zbog stava koji su  zauzeli o ratnom profiterstvu, zapravo nakon Sanadera nitko za to djelo gotovo da i nije osuđen.

VIDEO: Hrvatski granični policajci zbog sira naplatili pozamašnu kaznu: 'Iznos je nevjerojatan'

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
06:39 11.01.2022.

Tri godine nakon presude, Vrhovni sud napokon raspravlja o Sanaderovom posljednjem predmetu, o njegovom pravom hrvatskom gardu, krvi i kulturi, o njegovom nevino viteškom izgledu i o posljedicama njegovih domoljubnih aktivnosti, ponašanja i djelovanja.

Avatar xilandar
xilandar
18:36 10.01.2022.

opet hdzeovac???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije