Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona

Država konačno ukida nepoštene trgovačke prakse – kazne i 3,5 milijuna kn

Trgovina
Sanjin Strukic/Pixsell
11.05.2017.
u 19:33

Novi zakon trebao bi stati na kraj praksi u kojoj su dominantni trgovci nametali nepoštene uvjete proizvođačima

Vlada je danas prvi put zasjedala bez četvorice razriješenih Mostovih ministara, čija su mjesta zauzeli nedavno imenovani državni tajnici. Na sjednici je, među ostalim, utvrđen prijedlog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Po riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zakon bi trebao stati na kraj praksi u kojoj su dominantni trgovci nametali nepoštene uvjete proizvođačima i otkupljivačima hrane.

Pod monitoringom će biti više od 90 posto ukupnog sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, a zabranit će se, primjerice, predaja robe bez pisanog ugovora, naplata naknade za marketinške akcije, za širenje ili preuređenje trgovačke, distributivne ili skladišne mreže trgovaca, kompenzacija robama i uslugama itd.

– Želimo da naši proizvođači dobiju novac za ono što su isporučili, a ne umjetno gnojivo, automobilske gume ili žarulje. Sada smo imali situaciju da naši proizvođači ili oni koji plasiraju robe u trgovačke lance plaćaju širenje trgovačke mreže bilo u Hrvatskoj, bilo u Poljskoj ili Njemačkoj ili drugdje – objasnio je Tolušić.

Provedbu zakona nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Tolušić obrazlaže da je Agencija odabrana jer će znatno brže i efikasnije od prekršajnih sudova moći kažnjavati one koji se ne budu držali novih pravila. Ako je prekršitelj zakona fizička osoba, prijeti joj kazna do 1,5 milijun, a za pravne osobe čak 3,5 milijuna kuna.

Tolušić je uvjeren da će novi zakon zaštititi domaće proizvođače i prerađivače hrane, što se, kaže, prije nije činilo “vjerojatno zbog raznih utjecaja da se taj zakon ne donese”. Tvrdi da je sličnih pritisaka bilo i ovoga puta, iz trgovačkih lanaca, lobističkih udruga vezanih uz trgovinu, pa čak i od dijela otkupljivača.

Usprkos političkoj krizi, Tolušić očekuje da će novi zakon na snagu stupiti već 1. srpnja, nakon čega će se, kaže, svi novi morati sklapati u skladu s novim zakonom, a oni koji su već na snazi do kraja bi se godine morali revidirati i uskladiti s novim pravilima.

Budući da je riječ o stotinama tisuća ugovora, AZTN-u će se odobriti zapošljavanje šest novih djelatnika, a po potrebi s vremenom i više.

 

Komentara 5

DR
Draš
20:50 11.05.2017.

A zakon bi sa druge strane mogao biti i konaćni čavao u ljesu domače proizvodnje hrane,ako previše zakompliciraju,trgovci bi mogli prekrižiti domaće proizvođače i potpuno se okreniti uvozu.

DU
Deleted user
20:32 11.05.2017.

Sad ste se sjetili, kasnite samo 20g!

DU
Deleted user
20:42 11.05.2017.

konacno ukida sad kada se svi raselili i kada su preostali na koljenima i pokradeni ,.spremajte i vi gospodo kofere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije