Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski premijer

Andrej Plenković komentirao prvu objavu dugova Agrokora

Andrej Plenković
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
11.05.2017.
u 17:55

"Zakonom smo napravili svojevrsni zid oko kompanije", rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je Vlada Zakonom o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama sačuvala hrvatsko gospodarstvo od posljedica krize u Agrokoru i da zahvaljujući njegovoj provedbi upravlja krizom u tom koncernu i njegovim oporavkom.

Upitan ometa li današnja objava iznosa Agrokorovih dugovanja Vladin plan za tu tvrtku i hoće li Agrokor uspjeti na vrijeme vratiti dugove, premijer je nakon otvaranja Ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Đakovu, uzvratio pitanjem što bi se dogodilo da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH?

Kazao je kako je cilj Vlade i bivšeg HDZ-ova partnera Mosta bio da se tim zakonom spriječi "gospodarski i financijski tsunami" koji bi pogodio sve. - Mislim da smo to ostvarili - rekao je Plenković i dodao da je temeljna zadaća izvanredne uprave bila prvo pogledati poslovne knjige i financijska izvješća i dati jasne podatke o čemu je riječ.

"Napravili smo zid oko kompanije" 

- Zakonom smo napravili svojevrsni zid oko kompanije", rekao je Plenković, dodavši kako je time omogućeno mirovanje starih obveza i pružena šansa izvanrednoj upravi da koncernu osigura svježu likvidnost. Istaknuo je da su zaposleni dobili plaće, a dobavljači isporučuju robu i da im se za sve što isporučuju od 10. travnja normalno plaća.

"Kompanija i sustav u ovom trenutku funkcioniraju s normalnim poslovanjem", ustvrdio je te rekao da su istodobno došli renomirani svjetski konzultanti koji će u godini dana nastojati načiniti održivi plan. "Taj proces će trajati, a ono što je važno jest da mi njime upravljamo", poručio je.

Razmatra se otkup knjiga od Algoritma

Vlada je stvorila instrumente koji joj to omogućuju, kaže Plenković, koji smatra da je to ključna razlika između "demagogije, populizma i ozbiljnih stranaka i ozbiljne vlade". Upitan hoće li se država uključiti u spašavanje Algoritma, Plenković je odgovorio da je Ministarstvo kulture u kontaktu s nakladnicima koji djeluju u okviru Hrvatske gospodarske komore i da se traže moguća rješenja gdje bi eventualno netko drugi preuzeo dio knjižara. Razmatra se eventualni otkup dijela knjiga kako bi se pomoglo Algoritmu, dodao je.

Andrej Plenković
1/8

Premijer je u Đakovu boravio u prigodi otvaranja ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u tom gradu. Otvaranje tog ureda će poljoprivrednicima omogućiti lakši dolazak do subvencija i potpora, ocijenio je. Agencija za plaćanja, uz središnji ured u Zagrebu, posluje i putem 21 podružnice u županijskim centrima, a uz tri ispostave (Senj, Metković i Korčula) ponovno djeluje i u Đakovu, u kojem je ispostava zatvorena 2013. godine, a rad preseljen u Osijek.

Od 7.700 poljoprivrednika koji u osječkoj podružnici podnose zahtjeve za potpore, njih više od 2.000 je s đakovačkog područja i za njih je ponovno otvaranje ispostave u Đakovu iznimno važno. 

Komentara 34

Avatar juricamesko
juricamesko
19:07 11.05.2017.

dobro sada kad znamo dugove Agrokora mozemo li znati kolika su potrazivanja koncerna Agrokor te kolika mu je vrijednost imovine. tek tada cemo znsti pravo stanje u Agrokoru.

DU
Deleted user
19:10 11.05.2017.

Tobože rješavaju probleme koje su ionako sami stvorili. Sva politika u Hrvatskoj na kraju se svede na to. Dok Andrija Jarak ne počne kampirati ispred Kulmerovih dvora, a Toza i njegovi jataci ne dobiju narukvice od malo manje plemenitog metala,a, nema tu prave istrage.

DU
Deleted user
19:09 11.05.2017.

A nitko od novinara da postavi bitno pitanje - kolika je vrijednost samog koncerna Agrokor u ovom trenutku, odnosno može li se kriza riješiti ulaskom vjerovnika u vlasničku strukturu koncerna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije