Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Na Krstičevićevu mjestu u ovoj situaciji ne bih ponudila ostavku'

Antunović je rekla da je u ovom poslu dodatno jamstvo bila činjenica da Hrvatska nije išla u komercijalni ugovor s tvrtkom nego s državom.
11. siječnja 2019. u 10:03 129 komentara 12487 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

O propaloj kupnji borbenih zrakoplova, zbog čega je do toga došlo, tko je kriv i što sada Hrvatska može učiniti u studiju Večernji TV-a razgovarali smo s bivšom ministricom obrane, SDP-ovom Željkom Antunović.

Mirko Šundov primio izaslanstvo Izraela I službeno propao posao Izraelci potvrdili: Ne možemo isporučiti F-16 Barak. Krstičević: Nismo krivi za komplikacije

Antunović, koja smatra da Hrvatskoj treba ratno zrakoplovstvo, rekla je da je s izraelske strane, prije nego što su nas formalno i službeno obavijestili da do realizacije posla neće doći, prethodilo puštanje informacija koje hrvatsku javnost već dosta dugo zabavljaju, pri čemu Vlada nije imala službenu informaciju o tome što se događa.

– Gledano komunikacijski, to nije odrađeno onako kako je trebalo jer je otvorilo prostor za različite špekulacije, možda dobronamjerne, ali i more zlonamjernih – rekla je Antunović. Smatra da je stručno povjerenstvo pažljivo i pedantno odradilo svoj posao.

Na pitanje o odgovornosti i što bi napravila na mjestu ministra obrane Damira Krstičevića, odgovorila je da se politička odgovornost ne može izbjeći.

– Je li ona dovoljna da tu netko podnosi ostavke ili da netko bude smijenjen? Meni se čini da nije. Na vaše pitanje bih li ja ponudila ostavku, odgovor je – ne. U ovoj situaciji ne bih – rekla je Antunović, dodajući da je i sama trpjela pritiske i primala prijetnje zbog remonta helikoptera u svome mandatu.

F-16 Za 1,1 mlrd. dolara Bugari započeli pregovore sa SAD-om oko kupnje F-16 borbenih zrakoplova

Na komentar naše novinarke Petre Maretić Žonja da je njezin stav različit od stava SDP-a, odgovorila je da ne iznosi stav svoje stranke

– Govorim u svoje osobno ime, na temelju vlastitih iskustava i svih dostupnih informacija – rekla je Antunović, dodajući da SDP djeluje kao oporbena stranka.

– Oni vjerojatno misle da je podilaziti javnosti ili biti isključivo kritičan jedini mogući način djelovanja. Ja tako ne mislim – rekla je Antunović.

Na pitanje ima li u ovom slučaju korupcije, odgovorila je da je sve moguće, ali da nema nijednu osnovu da misli da je tu nešto u tom smislu neprihvatljivo.

– Zdravom logikom zaključujem, da je tu netko korumpiran, tada vjerojatno ne bi došlo do izostanka realizacije posla – rekla je Antunović.

– Korupcije nema dok se posao ne realizira – dodala je.

Damir Krstičević Vojni zrakoplovi F-16 Krstičević: Moje odgovornosti nema, Hrvatska nije ništa kriva

Antunović je rekla da je u ovom poslu dodatno jamstvo bila činjenica da Hrvatska nije išla u komercijalni ugovor s tvrtkom nego  s državom.

Pogledajte video zrakoplova F-16 na Plesu:

– To je kao da napravite međudržavni sporazum, uobičajeno je da se ljudi toga pridržavaju – rekla je Antunović.

– Ali, eto, sad smo naučili da ni to nije dovoljna garancija – zaključila je.

Antunović je rekla da za neuspjeh krivicu snose oni koji su posao onemogućili.

– Je li to Lockheed Martin ili SAD, za nas je u ovoj situaciji nebitno. Sad će se vjerojatno pojaviti situacija da SAD ili Lockheed Martin direktno ili preko treće zemlje nude iste avione, lošije tehnološki opremljene, za isti novac – rekla je Antunović.

Sjednica vlade PREMIJER O KUPNJI ZRAKOPLOVA Plenković: Kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku

Dodala je da nisu slučajno izabrani Baraci jer su oni toliko tehnički nadograđeni da podižu vrijednost zrakoplova F-16.

– Oni imaju dodatnu vrijednost i očito smo ih dobili po povoljnim uvjetima – rekla je Antunović.

Smatra da je sada najizglednija mogućnost da se krene u pregovore za iste avione drugim putem.

– Po meni to ne može stajati manje od ovoga, to može stajati samo više – rekla je bivša ministrica.

Antunović smatra da su švedski Gripeni bolje rješenje jer, iako su manje moćni strojevi od izraelskih F-16, zadovoljavaju naše potrebe.

– Mi nismo u ratu kao Izraelci, ne trebamo tako moćne strojeve – rekla je Antunović, no smatra da je njihova ponuda bila previsoka, pogotovo kad se uspoređivala s izraelskom.

Netanyahu i F-16 Barak KRIVNJA ZA DEBAKL Izrael priznao: Posao je propao jer smo F-16 nudili i Bugarima i Rumunjima

Koliko brzo moramo djelovati ako želimo očuvati ratno zrakoplovstvo? Antunović smatra da trebamo odmah krenuti u pregovore i razgovore.

– Ima puno opcija i one uvijek postoje. Kad postoji dobra volja, postoji alternativa. Ne mogu sve mogućnosti sada navesti, to trebaju napraviti stručnjaci. Ono što sam sigurna jest da treba djelovati odmah – rekla je Antunović.

Na kraju je komentirala i situaciju u SDP-u rekavši da uopće nije uključena u operativni ni strateški segment planiranja politike stranke, ali da kao vanjski promatrač vidi da je to nekonzistentno i da to građani ne prihvaćaju. Smatra da SDP permanentno gubi birače i njihovo povjerenje.

– Nemam informacija da mogu relevantno ni kritizirati ni hvaliti. Ono što je po meni mjerilo jest povjerenje građana. U svakodnevnoj komunikaciji, na ulici s ljudima, vidim da situacija nije dobra. SDP neće na izborima proći loše kao što se u nekim anketama prognozira, ali SDP nije mala stranka, ne treba biti zadovoljan mrvicama – rekla je Antunović, koja je istaknula da taj proces nije počeo s ovom garniturom, već davno prije. Rekla je da se stranka rastače već deset godina, da je i sama na to upozoravala i da je to razlog zašto se maknula izvan aktivne politike.

Kao problem SDP-a istaknula je i kadrovsku devastaciju te je rekla da SDP nije pripremljen da prođe na izborima.

1 / 10
F-16
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • cigrovski.darko:

  Gospođa Antunović vrlo objektivno bez stranačkog prizvuka analizira nastalu situaciju, ali ja gledam, slušam i ne vjerujem svojim ušima ni očima. Naši "novinari" angažirani lijevo ili desno razapinjali naše, "kožu gulili" "sol na rane bacali" našim ljudima, takmičili se tko ... prikaži još!o će bolje više i jače napakirati, izrugivali se ministrovom engleskom. Onda stigli Izraelci, organizirana država službe rade, sve funkcionira, "povukli za rep" svoje, kod nas, priznali "pogrješku", jer im tako "gazda" rekao i nasta muuuk. Nitko da bi zucnuo, recimo da njihov predstavnik ni na engleskom nije rekao, nego na hebrejskom. Nitko ne pita pa kako su krenuli u posao prodavati nešto što ne mogu prodati. Čak je i većina stručnih portala "obnevidelo" odjednom, vrlo zanimljivo.

 • Avatar MK
  MK:

  Ostavka zbog propalog javnog natjecaja - ste vi ludi koje ovakvo pitanje uopce postavljate? ...Pitanje je, "kakva je nova ishodna situacija, koliko vremena imamo, i kakva je nova strategija sacuvati sposobnost obrane zracnog prostora Republike Hrvatske?"! ...Pokazalo se da je ... prikaži još! "hodogram/procedura" zadovoljila i da se izabrala ponuda kojoj smo se svi (barem ja) nekako vec i radovali - jedino se ponuditelj doveo u situaciju da Hrvatskoj nesmije isporuciti zrakoplove. ...Ne vidim krivu odluku u niti jednom segmentu (Non-Paper je Non-Paper i maksimalno papir za diskusiju o "good-practice" - mada se moze tumaciti kao i pokusaj utjecanja na cijelokupnu proceduru). ...Dapace - vjerujem sve druge alternative koje ce sada jos biti diskutirane samo ce nam jos jednom predociti koliko su skuplje ili koliko su slabije - u stvari Bench-Mark kojim cemo mjeriti zadovoljstvo sa alternativom, je sa F-16 BARAK-om visoko postavljen...

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Za fijasko sa avionima kriv je sdp, kotromanović, ostoja, bero! Da nisu onako nesposobni koruptni i zlonamjerni mogli su vec davno kupiti Barake diok Rumunji jos nisu bili zainteresirani. Da nije IDS i SDP korupcijom i nesposobnoscu unistio Uljanik imali ... prikaži još! bi dovoljno novca da kupimo sasvim nove zrakoplove i ostalo bi jos viska.