Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požari i visoke temperature

Toplinski val zahvatio je zapadnu europu, početkom tjedna stiže i u Hrvatsku

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/4
18.06.2022.
u 23:30

Bjesni vatra na istoku Španjolske, u Kataloniji, gdje se vatrogasci bore s buktinjom. Pogođena je i Zamora. Gotovo 20 tisuća hektara izgorjelo je u planinskom lancu Sierra de la Culebra. Gašenje otežava jak južni vjetar, ali i rekordno visoka - 42 stupnja.

Toplinski val zahvatio je zapadnu Europu. Temperature od Londona do Madrida ponegdje prelaze i 40 stupnjeva. U Španjolskoj i Francuskoj bjesne požari, a sjeverom Italije hara nezapamćena suša. U našoj se zemlji prvi veći ovosezonski toplinski udar očekuje početkom idućeg tjedna. Iz Svjetske meteorološke organizacije upozoravaju da su sve raniji toplinski valovi izravna posljedica klimatskih promjenam, javlja HRT.

Bjesni vatra na istoku Španjolske, u Kataloniji, gdje se vatrogasci bore s buktinjom. Pogođena je i Zamora. Gotovo 20 tisuća hektara izgorjelo je u planinskom lancu Sierra de la Culebra. Gašenje otežava jak južni vjetar, ali i rekordno visoka - 42 stupnja.

Zračne snage gase požar i na jugu Francuske. Zbog ekstremnih temperatura u toj zemlji zabranjeni su događaji na otvorenome. Spas se traži u hladu.

A helicopter flies next to a smoke during a wildfire near Artesa de Segre, Spain, June 18, 2022. REUTERS/Albert Gea Photo: ALBERT GEA/REUTERS
Foto: ALBERT GEA/REUTERS

- Kad smo u hladu, to je podnošljivo, ali najgore tek dolazi - koliko smo čuli. Ima zemalja u kojima je situacija kritičnija od naše. Nismo naviknuli na ove vrućine, ističe Francuz.

Dugo je bez oborina Italija koja se bori sa sušom. U sjevernim regijama vodostaji rijeka i jezera sve su niži što dovodi u pitanje natapanje tla. Zbog suše u dolini rijeke Po ugroženo je više od 30 posto domaće poljoprivredne proizvodnje. 

- Sada, više nego ikada prije, moramo izdati zapovijed i tražiti da se korištenje pitke vode ograniči na najnužnije, rekla je Annalisa Fieno, zamjenica gradonačenika, Pietra Marazzi.

Ovako visoke temperature, u ovo doba godine, dugo nije zabilježila ni Velika Britanija. U posljednjih šest godina samo tri puta.

Idućih dana toplinski će val stići i u Hrvatsku.

- Osobito u ponedjeljak i srijedu kada bi se na kopnu moglo mjeriti i do 35. Kako se približavamo tim danima također nije isključeno da bude izdano i upozorenje na vrućinu, osobito u Karlovačkoj županiji, a na Jadranu osim vrućih dana i noći će biti tople što znači da temperatura neće pasti ispod 20 stupnja Celzijusa, osobito u urbanim središtima tako da bi nekima moglo nedostajati i noćno osvježenje, rekla je za HRT Petra Mikuš Jurković, DHMZ.

Komentara 2

NE
nepokolebljiv
09:53 19.06.2022.

Kazimo, hipotetski, da je zaista u pitanju mjenjanje klime u jednom ili drugom smjeru. I sta zaista ljudi mogu uciniti? Ili ista! ili mozemo popi****ti unistavajuci sve oko sebe: ekonomiju, ljudske zivote, kulturu i civilizacija pa na kraju i decimirati ljudsku vrstu. I necemo moci postici nikakvu promjenu prirodnog trenda a da to mozemo znanstveno dokazati jer znanost nas je davno naucila da se nikada ne moze dokazati da je nesto posljedica necega ranije ucinjenog jer nemamo nacina usporediti sa rezultatom koji bi bio da to nesto nismo ucinili! recimo neki kazu popij caj s limunom i neces dobiti gripu. Popijemo caj i ne dpbojemo gripu ali. i tu je taj veliki "ali" pitajmo se da li bi dobili gripu da nismo popili caj s limunom? E to nas je znanost naucila da se neke stvari znanoscu ne mogu dokazati ovako ili onako! Zato je pitanje: tko ce odgovarati, a netko bi morao, za strakote izazvane uskracivanja energije manje razvijenim drustvima i ostaviti ih na nizem stupnju razvoja uz silne zrtve i izgubljene zivote jer je netko zelio lagodnije zivjeti pretvarajuci se velikim znanstvenikom koji zna sve o usmjeravanju klime.

PR
prokurator
00:18 19.06.2022.

ili su usred ljeta poplave i uragani, ili ekstremne vrućine i suše. nema više ništa između.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije