Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika HDZ-a:

'Tko zna kad ćemo povući prvi novac iz EU fondova'

Ivana Maletić
Foto: Pixsell
26.11.2013.
u 09:47

Eurozastupnica Ivana Maletić (HDZ) upozorila je potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je strateški interes Vlade trebao od početka 2012. biti ulaganje sredstava u pripremu EU projekata. – Dosad smo uplatili 1,4 milijarde kuna u EU proračun, a iz fondova ćemo eure povući tko zna kad. Ova Vlada sve nas vodi u neuspjeh i siromaštvo, sve su uništili – kaže ona

– Pametnoj Vladi strateški interes bio bi ulagati sredstva u pripremu projekata za financiranje iz EU fondova. To su trebale biti i glavne investicije u Hrvatskoj u cijeloj 2012. i 2013. godini. Za iskoristiti 8,1 milijardu eura iz EU fondova treba biti pripremljeno i planirano provesti projekte vrijedne 16,2 milijarde kuna.

Vlada je trebala uložiti oko 800 milijuna eura u pripremu, no izdvaja 120 milijuna, a ni to ne uspijeva potrošiti – upozorila je HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić, reagirajući na jučerašnje izjave potpredsjednika Vlade Branka Grčića kako "ima 550 milijuna eura pripremljenih projekata i kako, nažalost, za pripremiti projekte treba tri godine."

– Dobro jutro potpredsjedniku koji je nakon dvije godine shvatio da je trebao intenzivno raditi na pripremi projekata od starta. To mu je trebao biti glavni posao od 1. siječnja 2012. i da je slijedio savjete prethodnika, sada bi bio uspješan i on i Hrvatska – tvrdi I. Maletić iz svoga Ureda u Bruxellesu, zapažajući i da nam je na raspolaganju iz EU fondova od 2014. do 2020. godine više od 60 milijardi kuna, uz još 25 milijardi za poljoprivrednu politiku.

– Nikada nismo imali toliko sredstava koje možemo usmjeriti u razvojne projekte. Riječ je o 12 milijardi kuna godišnje. Dosad smo uplatili 1,4 milijarde kuna u europski proračun, a iz fondova ćemo prve eure povući tko zna kada. Vlada se hvali jer troši iz IPA fondova. IPA su projekti iz ranijih razdoblja i sad se izvršavaju i troše novac – napominje HDZ-ova zastupnica.

– Sad nas sve zajedno i Grčić i cijela Vlada vode u neuspjeh i kontinuirani pad te siromaštvo, kao i uništavanje svega, od gospodarstva do obrazovanja i zdravstva. Umjesto da se Vlada bavila reorganiziranjem i tjeranjem ljudi, prikriva svoje neznanje i nerad govoreći da je kompleksno koristiti EU fondove. No, države koje imaju pametne Vlade uspješno su koristile i koriste EU fondove – zaključuje Ivana Maletić.

Grčić: Do kraja godine Hrvatska u plusu od 6 mil. eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije