Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PRESLAGIVANJE

Tko su 'debitanti', a koga u zagrebačkoj Skupštini više neće biti

Foto: Kolaž/Pixsell
1/7
18.05.2021.
u 14:14

U velikome preslagivanju u gradskom parlamentu šest tabora, većina za lijevu opciju sasvim je izgledna

Jedan mandat. Toliko će platformi Možemo! trebati da oformi većinu u Gradskoj skupštini, koja broji 47 zastupnika, a prema logici stvari, prvi kojima će se obratiti za partnerstvo trebao bi biti SDP. S njima su, podsjetimo, pregovarali i prije izbora, oko mogućnosti zajedničkog kandidata za gradonačelnika, a dogovor se tada izjalovio.

No sad je Tomislavu Tomaševiću s druge strane SDP-ov nositelj liste i njegov dojučerašnji suparnik Joško Klisović, koji, za razliku od Gordana Marasa, s kojim je pregovarao prije izbora, izgleda i nije toliko isključiv.

HDZ ide u oporbu

Ipak, Klisović je na sučeljavanjima jasno dao do znanja da se neće dati ucjenjivati od “skupine progresivnih stranaka koje žele promjene, a mogu ih provesti samo ako imaju konsenzus”. Da će Tomašević najvjerojatnije “ići” sa SDP-om smatraju i u HDZ-u, a oni će, kažu, najvjerojatnije u oporbu, dok o konačnim rezultatima i računima Državnog izbornog povjerenstva, koji se očekuju danas, ovisi i hoće li oni imati šest ili sedam mandata, odnosno hoće li SDP dobiti četiri ili pet. Jučer je, kažu, situacija bila takva da HDZ ima mandat manje, odnosno njih šest, a SDP mandat više, odnosno njih pet.

Gledamo li po tim relacijama, SDP bi s Možemo! trebao imati 28 vijećnika, a u gradski bi parlament onda, uz Tomaševića, trebali ući i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, ali i kolege iz prethodnog saziva Rada Borić, Marijana Sumpor i Tihomir Milovac. Ima među tom ekipom zvučnih imena, poput Zorislava Antuna Petrovića, najpoznatijeg kao bivšeg predsjednika udruge Transparency International, supruge pjevača Hladnog piva Ivane Kekin, glumaca Urše Raukar-Gamulin i Vilima Matule...

Tu je i profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić, koji je prije dvije godine bio protukandidat Damiru Borasu za rektora zagrebačkog sveučilišta, ali i Teodor Celakoski, aktivist koji je s Tomaševićem predvodio prosvjede protiv gradnje garaže Tome Horvatinčića na Cvjetnom. Od SDP-ovaca u Skupštinu prolaze, uz Klisovića, i njegovi zamjenici Dina Vasić i Renato Petek, ali i Ivan Račan, sin pokojnog premijera te predsjednica Središnjeg stručnog savjeta GO SDP-a Davorka Moslavac Forjan.

Iz redova stranke pokojnog gradonačelnika u Skupštinu ulazi prvih pet na listi, odnosno aktualna dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, arhitekt Otto Barić, ekonomist Ljubo Jurčić i bivša pročelnica Ureda za ureda za socijalu Višnja Fortuna.

DP i BM365 jednaki

Domovinski pokret osvojio je jednak broj mandata kao i BM365, a iz te stranke u gradskom bi parlamentu trebali raspravljati Miroslav Škoro, Zlatko Hasanbegović, kojem je posao vijećnika također već poznat, predsjednik Zelene liste Nenad Matić, Stephen Nikola Bartulica i bivši ministar okoliša Slaven Dobrović.

Prvi put u Skupštinu ulazi i MOST, i to s tri vijećnika, bivšim kandidatom Zvonimirom Troskotom, Markom Sladoljevom i poznatim liječnikom te nekadašnjim predsjednikom Hrvatske liječničke komore Trpimirom Golužom.

Vesna Škare Ožbolt, za koju su ankete predviđale da će osvojiti koji mandat, u tome nije uspjela, a nećemo više gledati ni poznata lica poput Tomislava Stojaka i Anke Mrak-Taritaš (GLAS).

 

VIDEO Rezultati prvih izlaznih anketa za Zagreb

Komentara 1

DH
dalibor.hren
07:34 19.05.2021.

Neće biti Mrak - Taritaš????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije