Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti ZA i PROTIV

'Tko je kriv za referendum? Pokojni predsjednik Kennedy!'

– U organizacijskom je smislu ovaj referendum na neki način bio topnička priprema za ovaj drugi, o pravima nacionalnih manjina. A taj, dok sam ja predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikada proći – jasno se odredio Milanović.
02. prosinca 2013. u 15:05 179 komentara 20261 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović danas je u Osijeku prokomentirao rezultate referenduma o unošenju definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca u Ustav, za što je glasovalo 65 posto birača koji su izišli na birališta.

– Ne mogu komentirati motive ljudi zašto je netko glasovao "za". Vjerojatno svatko za sebe najbolje zna zašto je glasovao – rekao je Milanović i dodao kako taj referendum nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom. – Niti je brak u zakonu bio definiran ikako drukčije nego kao zajednica muškarca i žene niti je to itko rekao ili namjeravao promijeniti. Jedina je razlika u tome što to u Ustavu nije pisalo – kazao je Milanović i dodao da se u Vladinoj politici ništa neće promijeniti i da će provesti ono što su namjeravali.

''Mislim da je kriv pokojni predsjednik Kennedy''

– Možemo se zapitati je li ovo sve skupa imalo smisla, ali to je demokracija – kazao je premijer Milanović komentirajući jučerašnji referendum. Na novinarsku tvrdnju da mnogi smatraju kako je Vlada kriva što se referendum dogodio jer nije iskoristila pravo slanja pitanja na Ustavni sud, Milanović je odgovorio na svoj osebujan način: – Mislim da je kriv pokojni predsjednik Kennedy.

– Netko mora biti kriv, kako može Vlada biti kriva ako Ustav kaže da je svaki referendum dopušten, raspisan je i tu nema nikakve uloge Ustavnog suda. Od odgovornosti ne treba bježati, a katkad morate napraviti i dići ruku i za ono s čime se ne slažete – kazao je Milanović te dodao da je ovaj referendum bio "jedna vrsta kamuflaže".

Referendum o ćirilici ''neće nikad proći''

– U organizacijskom smislu ovaj referendum na neki način bio je topnička priprema za ovaj drugi o pravima nacionalnih manjina. A taj, dok sam ja predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikada proći – jasno se odredio Milanović o mogućem referendumu o ćirilici za koji Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tvrdi da ima dovoljno potpisa. Milanović vjeruje da će vrlo brzo izmijeniti Ustav kako ovo pitanje ne bi prošlo.

U vezi s referendumom o braku, kazao je da će se zakon o životnom partnerstvu naći na sjednici Vlade ovaj ili sljedeći tjedan. – To je moderan i europski zakon po uzoru na države kao što su Austrija i Njemačka. Jako me zanima hoće li njemu dati podršku i oni koji su iz prikrajka podržavali ovaj referendum, a imaju saborske klubove – rekao je Milanović te dodao kako se to odnosi i na promjene Ustava u vezi s problematikom referenduma.

Nismo ni bolji, ni ljepši ni pametniji

Objasnio je da se izmjenom Zakona o referendumu nije mogao spriječiti ovaj referendum i da nam je zato potrebna promjena Ustava. – Žao mi je zbog ovog referenduma jer mislim da nismo ni bolji, ni ljepši ni pametniji s njim i da nismo odlučili ništa. Potrošili smo 50 milijuna kuna koji nisu bačeni jer su ih dobili oni koji su radili u biračkim odborima, ali mislim da je bilo i korisnijih stvari na koje smo ih mogli potrošiti. Ali što je, tu je – kazao je Milanović.

Napomenuo je da najavljeni zakon o životnom partnerstvu predstavlja "velik korak naprijed u pravima manjine istospolnih zajednica". – To smo najavili u izbornoj kampanji i to danas provodimo potpuno neovisno o ovom referendumu – kazao je Milanović i dodao kako posvajanje djece istospolnih partnera nije planirano tim zakonom.

>>'Neka dobro čuju! Referendum o ćirilici neće proći!'

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar Ribnik3
  Ribnik3:

  U organizacijskom smislu, ovaj referendum je na neki način bio topnička priprema za ovaj drugi o pravima nacionalnih manjina. A taj, dok sam ja predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikada proći - jasno se odredio Milanović ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kakav ... prikaži još!kav je to premjer koji se stalno želi suprotstavljati volji naroda? Ako dođe do drugog referenduma njegova je dužnost to poštivati i pobrinuti se da demokratska volja naroda dođe do izražaja. U suprotnom, on, Milanović, priželjkuje diktatorske ovlasti s kojima bi sprečavao referendume.

 • Tihomir Prdež:

  Veliki vođa Vukovar, ćirilicu i topove koristi u istoj rečenici što mi se ni malo ne sviđa. Podsjeća na njegovog druga nemojte se igrati s vatrom Pupavca. Spreman je mijenjati Ustav da bi zaustavio volju naroda...ako ne promijeni Ustav, da ... prikaži još!da li će izvesti tenkove? Vladar bez naroda, vladar bez moći, vladar bez pameti...

 • Avatar NikadRobom
  NikadRobom:

  JFK je povijesna licnost,kojoj niste ni do koljena.