Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paleontološka zagonetka na istoku Kine

Tisuće su dinosaura bježale od T-rexa ili kakve velike nesreće

Zhucheng4
Foto: AFP
1/5
08.02.2010.
u 15:11

Na samo 2600 četvornih metara znanstvenici su iskopali čak 7600 fosila dinosaura i 3000 tragova utisnutih u okamine nekadašnjega blata, a većina ih vodi u istom smjeru!

Više od 7600 fosila dinosaura paleontolozi su iskopali za samo tri mjeseca na području od samo 2600 četvornih metara padine gudure, davno presahlog riječnog klancu blizu grada Zhuchenga nedaleko od utoka Žute rijeke u u Žuto more.

Što je ondje okupilo sve te životinje? Je li to bilo groblje gdje su odlazili uginuti poput slonova? Ili se prije 100 milijuna godina ondje odigrala nekakva drama?

U okamenjenom blatu paleontolozi su osim kostura šest vrsta pragmazova dosad otkrili i tri tisuće otisaka stopala veličine od 10 do 80 centimetara. Najčudnije je što je većina tragova usmjerena u istom smjeru! Najkrupniji je među njima otisak T-rexa, što je paleontologe odmah navelo da pomisle kako gudura mora da je bila uobičajena klopka u kojoj sitnijim životinjama nije bilo spasa pred golemim mesožderom.

Drugi se ne slažu s teorijom o klopki u kojoj golemom lovcu lovina nije mogla pobjeći, nego da je i najveći među njima bio žrtva neke strašne nesreće koja je životinje natjerala u stampedo. Govori se možda o posljedici velikoga potresa i cunamiju koji je nadirao s obale Žutoga mora, a gudura je toga trenutka bila jedina prohodna staza za brz bijeg.

Životinje se ipak nisu spasile i tako su radoznalim znanstvenicima 100 milijuna godina poslije ostavile mnoštvo dokaza nad kojima će razbijati glavu.

Grad Zhucheng u istočnoj kineskoj pokrajini Shandongu prozvan je gradom dinosaura jer je u njegovoj blizini više od 30 nalazišta njihovih fosila.

Ključne riječi

Komentara 5

ZA
Zagrebas
00:46 09.02.2010.

C-14 nije metoda za datiranje nego je to izotop elementa koji se koristi u datiranju po zakonu poluraspada, a postoji puno drugih elemenata koji se mogu koristiti za datiranja duzih vremenskih perioda. Taj \"veliki potop\" se nikada nije dogodio. Vjerskomm fanatizmu nigdje nema mjesta.

DO
Dolinski
15:41 08.02.2010.

kao prvo nigdje ne piše kojom metodom su utvrdili starost tih kostura. Metoda C-14 može mjeriti samo do 50 tisuća godina, kako su onda oni došli do 100 milijuna!?. Vjerojatno se samo radi o njihovoj pretpostavci kao i uvijek. Rekaoo bih da se ovdje radi o događaju iz velikog potopa.

JA
Jazuji
14:20 09.02.2010.

ZAGREBASU idi iz Zagreba i iz Hrvatske ako ti nije mila vjera u katoličkog Boga ( 95% katolika u Hrvatskoj ) i idi negdje drugdje gdje vjruju u nešto drugo i gdje nema zapisa ili propovjedi o velikoj kaztaklizmi u \"našoj\" ( pod navodnicima s obzirom da je prije nas Zemlja postojala tko zna koliko i fakat je ultra bahato reći da ne postoji povijest Zemlje osim one koju mi kao \"falš\" individue same po sebi učimo i propovijedamo ) povijesti. Interesantno je to da nećeš naći nigdje kulturu ili vjeru koja nema zapise o toj velikoj katastrofi. Vjerovatnije od toga da je to samo vjerski fanatizam , ( ukoliko uopće Zagrebaš zna što je to vjerski fanatizam, a da ne spominjem da mu je kapacitet lubanje vjerovatno minoran u usporedbi s iole obrazovanom osobom u Hrvatskoj tj. da ne spominjem drugdje ) jest činjenica da geološki i morfološki nalazi u sedimentaciji što organskih što anorganskih tvorevina, uključujući i tlačno temperaturne utjecaje upućuju na postojanje globalnog kataklizmičkog događaja u novijoj Zemljinoj povijesti. Bliže realnosti jest i činjenica da su nedavni eksperimenti u zatvorenim sustavima koji simuliraju nastajanje takvih događaja doveli do nadasve zapanjujućih rezultata tj. da je vrlo lako moguće da se takvi događaji dešavaju unutar fiksnog vremenskog razmaka te na sličan način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije