Naslovnica Vijesti Blagdani na Večernjem

Na klizalištu sam najsigurniji u čizmama

Tihomil Matković, autor atrakcije Adventa, novi je čelnik Društva arhitekata Zagreba
06. prosinca 2017. u 21:51 0 komentara 484 prikaza
Tihomil Matković
Foto: Marko Lukinić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kad je dobio zadatak da osmisli jednu od najvećih atrakcija Adventa, novoizabrani predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ) nije mogao ni zamisliti koliko će ona postati popularna. Delikatno je bilo prilagoditi javni prostor planiran krajem 19. stoljeća novim interesima građana, istodobno ne dovodeći u pitanje izvorni izgled. Nije se smjela, naime, ugroziti povijesna vrijednost prostora. Četiri sezone kasnije poprilično je jasno da je uspio u zadatku. Jer danas je Ledeni park najprepoznatljiviji element zagrebačke manifestacije.

Croata: Vrijeme je za uživanje, jer sjećanja nastaju - upravo sada PROMO Vrijeme je za uživanje, jer sjećanja nastaju – upravo sada

Škola u Središću

Njime se dnevno kliže od 1200 do 1500 ljudi. No, Tihomil Matković nije među njima. Na ledu je, kaže, sigurniji u toplim čizmama.

– Tradicija klizališta datira još u 1877., kada je Milan Lenuci, vodeći gradski urbanist, sa suradnicima uredio prvo umjetno klizalište na današnjem Trgu Republike Hrvatske, a zatim na Marulićevu trgu – govori Matković.

Svake se godine, dodaje, klizalište nadograđuje, usklađujući zahtjeve zaštite te želje građana i organizatora događanja.

– Jedna od najvećih privremenih građevina Adventa gotovo se i ne vidi. Ledeni vidikovac svojom arhitekturom “pliva” između modernog i tradicionalnog, a vraćanjem javnog prostora kroz kat vidikovca otvara potpuno nove vizure Tomislavova trga. Razvojem ledenih staza intervencija u javni prostor svedena je na najmanju mjeru, a uspjehom smatram i vraćanje povijesnog ulaznog portala na južnoj strani trga i pozicioniranje dva božićna bora, umjesto desetljećima jednog koji je ometao glavnu vizurnu liniju – kaže Matković.

Tihomil Matković
1 / 53
Advent u Zagrebu 2017.

S projektom se svake godine počinje već u proljeće, kada se nanovo revidiraju nacrti. Montaža mora biti gotova unutar desetak dana, zbog čega se radi danonoćno. U promišljanje vizualnog identiteta Adventa u cjelini uključen je i DAZ, razmatrajući nove lokacije i drukčije pristupe.

Uređenje grada za Advent opsežan je proces. Arhitektura ne nastaje preko noći te je u nju potrebno uložiti vremena i znanja da bi se ostvarili dobri rezultati. Zato treba dopustiti arhitektima da sudjeluju u procesima uređenja javnog prostora – kaže Matković, koji trenutačno kao voditelj projekta radi na novoj zgradi Američke međunarodne škole u Središću.

Ugođaj romantike samoborskog Adventa PROMO Koncerti za najljepši završetak godine

Projektirao je i restoran u ZOO-u, a jedno od najdražih ostvarenja u 20-godišnjoj karijeri mu je Gradska knjižnica i Muzička škola u Novskoj. Nagradu “Drago Galić” Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolju stambenu arhitekturu dobio je 2005. za ljetnikovac u Dolini kardinala u Krašiću.

Suradnja s Gradom

Kao novi čelnik DAZ-a dogovorio je sastanke u nekoliko gradskih ureda da bi definirao suradnju.

– Želimo biti važan dionik u ulaganjima u javni prostor kroz povlačenje novca iz fondova EU i drugih raspoloživih sredstava, a voljeli bismo pridonijeti i pripremi Zagreba za 2020., kada Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU – ističe Matković.

Evo gdje se još može uživati u omiljenoj zimskoj aktivnosti

Sesvete Od 11 do 22 sata u Ninskoj kliže se za 15 kuna, i to 45 minuta, a toliko košta i najam klizaljki.

Lanište Klizalište Žuti mačak ispred Arene otvoreno je radnim danom od 9 do 20 sati, petkom i subotom sat dulje. Ulaznica za sat i pol klizanja je 20, najam klizaljki je 10 kuna.

Buzin i Dubrava Kod trgovačkih centara Supernova i Garden Mall od 10 do 21 sat kliže se neograničeno za 20 kuna, a najam klizaljki je 15.

Tomislavac Klizalište radi od 10 do 23 sata. Do 16 sati sat klizanja stoji 15, a nakon toga 20 kuna. Klizaljke su također 20 kuna.

Ne propustite Advent u Poreču PROMO Ne propustite Advent u Poreču, ove godine u još ljepšem i bogatijem izdanju Najveća i najbolja kolekcija božićne dekorativne rasvjete i ukrasa SILVIJA STIL Najveća i najbolja kolekcija božićne dekorativne rasvjete i ukrasa Božićna čarolija Raba Otočni advent Blagdanska čarolija na Otoku sreće
Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.