Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika

Nadzor bušotina je loš, trebaju vam sateliti

IStraživanja Jadran
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
07.05.2015.
u 22:00

Hrvatska nije dovoljno procijenila rizike za morsku faunu i floru, posebno kroz dulje razdoblje, smatraju Talijani

"Sateliti, brodovi, zrakoplovi – samo je uz njihovu pomoć moguće kvalitetno nadzirati naftne i plinske bušotine u Jadranu. Hrvatski plan za istraživanje ugljikovodika u Jadranu ne predviđa takav nadzor, tako da se u slučaju incidenta ne bi moglo na vrijeme reagirati i spriječiti katastrofu za okoliš". Jedna je od to od kritika hrvatskog plana za eksploataciju plina i nafte koje je Italija službeno poslala Zagrebu. U dokumentu koji posjedujemo Italija poziva Hrvatsku da se ugleda na nju. Oni su stvorili kompleksan sustav nadzora koji uključuje satelite, zrakoplove i brodske flote, a koji je pod upravom Ministarstva okoliša.

– U Italiji se nadzor financira novcem privatnika uključenih u eksploatacije, no sustav jest i mora biti pod ingerencijom države – kažu. Navode i nedostatke u procjeni rizika za morsku faunu i floru, posebno kroz dulje razdoblje, kao i kumulativni učinak zagađenja na morski život. Traže od Hrvatske da u procjenu uključi i učinke na prirodnu, kulturnu te ekonomsku baštinu talijanskih regija i područja, kao što je ušće rijeke Po. Usto, problematičnim drže i neprecizne odredbe o naknadi štete u slučaju incidenta.

Brzopletim ocjenjuju objašnjenje hrvatske strane da će neke brodske linije samo tako, bez problema, promijeniti rute zbog platformi.

– Za takvo što treba vremena i rute treba usuglasiti s međunarodnom organizacijom za pomorski promet – pišu Talijani.

>> Histerizira se zbog hrvatskih bušotina, a Talijani buše Jadran uz samu obalu

>> Talijanske regije rekle odlučno 'ne' bušenju Jadrana

Komentara 6

Avatar mirica19
mirica19
22:05 07.05.2015.

Takvo razmišljanje je daleko iznad nivoa ove Vlade ;)

DE
dejo60
07:54 08.05.2015.

Neka se dogovore s talijanima za zajednički nadzor.

Avatar mirica19
mirica19
22:06 07.05.2015.

Zašto bi se razmišljalo o nadzoru kad mandat završava za par mjeseci ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije