Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik otkrio zašto je otišao

Dramatično u Afganistanu: Amerikanci šalju još vojnika, kaos u zračnoj luci u Kabulu

Afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
15.08.2021.
u 23:25

UN-ovo Vijeće sigurnosti sastat će se u ponedjeljak ujutro zbog dramatične situacije u Kabulu.

Radikalni militanti su na korak do potpune kontrole nad Afganistanom nakon što su ušli u glavni grad Kabul iz kojeg se evakuiraju stranci, uključujući tridesetak Hrvata. Predsjednik Ašraf Gani rekao je da je otišao iz zemlje kako bi spriječio "krvoproliće", priznajući da su "talibani pobijedili".

Njegov je odlazak bio jedan od glavnih zahtjeva talibana tijekom višemjesečnih pregovora s vladom, ali Gani prethodno nije htio otići.

Talibani su danas objavili snimku na kojoj se vidi da su zauzeli predsjedničku palaču u Kabulu.

Američko veleposlanstvo objavilo je da se stanje u zračnoj luci u glavnome gradu Afganistana mijenja iz minute u minutu i da stižu dojave o pucnjavi dok traje evakuacija stranaca.

Tijek događaja:

23:19 - Američki predsjednik Joe Biden odlučio je u nedjelju poslati u Kabul još 1000 vojnika koji će jamčiti sigurnost tijekom evakuacije više tisuća američkih i afganistanskih civila, rekao je dužnosnik Pentagona, pošto su talibani preuzeli vlast u Afganistanu. 

Ukupno 6000 američkih vojnika treba ovih dana stići u afganistanski glavni grad, dodao je taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman, dok društvenim mrežama kolaju snimke panike u kabulskoj zračnoj luci.

I britanska vlada poslala je 600 vojnika u Kabul radi evakuacije britanskih građana, afganistanskog osoblja i prevoditelja.

Vjeruje se da je u Afragnistanu oko 4000 Britanaca.

22:35 - Kako doznaje Al Jazeera, predsjednik Ghani sa svojom je suprugom iz Afganistana pobjegao u Uzbekistan. S njima su u glavni grad Tashkent otišli i šef osoblja te savjetnik za nacionalnu sigurnost.

22:20 - UN-ovo Vijeće sigurnosti sastat će se u ponedjeljak ujutro zbog dramatične situacije koja se događa u Kabulu. Kako doznaje CNN, glavni tajnik UN-a António Guterres vodit će sastanak, kao i privatne sastanke koji će nakon uslijediti. 

Guterres je u petak pozvao talibane da stanu sa svojom ofenzivom na Afganistan, no nije dao direktan odgovor novinaru koji ga je priupitao što bi poručio onima koji smatraju da je globalna zajednica napustila Afganistan. 

22:10 - Kao što je i bilo najavljeno, na društvenim mrežama osvanule su fotografije talibanskih boraca koji su ušli u predsjedničku palaču u Kabulu nekoliko sati nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio državu.

21.30 - Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani na Facebooku je objavio status u kojem objašnjava zašto je pobjegao iz zemlje. Kaže da je to učinio kako bi spriječio krvoproliće.

"Danas sam morao donijeti tešku odluku. Da ostanem i suočim se s naoružanim talibanima koji su htjeli ući u palaču ili da napustim dragu zemlju čijoj sam zaštiti posvetio život", napisao je i dodao kako su se talibani namjerili da ga svrgnu te je otišao kako ne bi napali grad Kabul u kojem živi šest milijuna ljudi.

21:10 - Američko veleposlanstvo u Kabulu objavilo je u nedjelju da se stanje u zračnoj luci u glavnome gradu Afganistana mijenja iz minute u minutu i da stižu dojave o pucnjavi dok traje evakuacija stranaca.

"Imamo izvješća o pucnjavi u zračnoj luci, savjetujemo američkim državajanima da potraže zaklon", priopćilo je veleposlanstvo.

Dva izvora upućena u stanje na aerodromu Hamid Karzai nisu mogla potvrditi te navode. Dužnosnik NATO-a je rekao da su obustavljeni svi komercijali letovi i da je slijetanje i polijetanje dopušteno samo vojnim zrakoplovima.

Članice NATO-a Francuska, Njemačka i Nizozemska objavile su da šalju avione kako bi evakuirali svoje diplomate.

U Kabul je stiglo i 600 britanskih vojnika radi izvlačenja Britanaca, afganistanskih suradnika i prevoditelja, potvrdila je vlada u Londonu. 

20:05 - Svi komercijalni letovi iz Kabula su otkazani, kazao je dužnosnik NATO-a. Polijetanje i slijetanje dozvoljeno je samo vojnim avionima, javlja Reuters.

19:15 - Talibani će uskoro objaviti kako su preuzeli kontrolu nad cijelim Afganistanom te će ga preimenovati u Islamski Emirat Afganistan, navodi Press Association.

Očekuje se kako će službena objava biti upriličena iz predsjedničke palače u Kabulu iz koje je pobjegao afganistanski predsjednik Ashraf Ghani. Zgradu su zauzele talibanske snage.

17:02 - Moskva još ne priznaje talibane kao zakonitu vlast u Afganistanu, poručilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova, dok je rusko veleposlanstvo u Kabulu objavilo da je spremno surađivati s prijelaznom vladom. Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je za rusku agenciju RIA da predsjednik Ašraf Gani vjerojatno neće otići u Rusiji, nakon što je napustio zemlju. Gani je u nedjelju napustio sa svojim suradnicima Kabul i krenuo prema Tadžikistanu.

Rusija je spremna surađivati s afganistanskom prijelaznom vladom, kazao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu, prenosi agencija Interfax. Glasnogovornik veleposlanstva, koje je ranije objavilo da nema potrebe za evakuacijom iz Kabula, kazao je i da Rusija razgovara s raznim akterima u Afganistanu.

16:25 - Afganistanski ministar je objavio da vlada predaje vlast u ruke prijelaznoj administraciji, dok su američki diplomati helikopterom evakuirani iz veleposlanstva.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters da talibani pristižu "sa svih strana" u glavni grad, ali nije naveo detalje. Za sada nema izvještaja o borbama. Ali Ahmad Jalali, sveučilišni profesor u SAD-u i bivši ministar unutarnjih poslova Afganistana, vjerojatno će biti na čelu prijelazne vlade u Kabulu, kazala su tri diplomata za Reuters.

Vlast bi mogla biti predana prijelaznoj vladi, napisao je na Twitteru trenutni ministar unutarnjih poslova Abdul Sattar Mirzakaval.

"Neće biti napada na grad. Dogovorena je mirna predaja", dodao je.

Američki dužnosnici rekli su da se njihovi diplomati helikopterima prevoze do zračne luke iz veleposlanstva u utvrđenoj četvrti Vazir Akbar Kan. Nove američke postrojbe raspoređene su kako bi pomogle u evakuaciji, nakon strelovitog napredovanja talibana do Kabula u roku od nekoliko dana.

Biden kaže da je njegova administracija poručila talibanskim dužnosnicima u Kataru da će djelovanje koje ugrožava američko osoblje "naići na brz i snažan odgovor američke vojske".

16:15 - Afganistanski predsjednik Ašraf Gani napustio je glavni grad Kabul i otputovao u Tadžikistan, kazao je u nedjelju visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Upitan za komentar ove informacije, ured afganistanskog predsjednika naveo je da "ne može reći ništa o kretanju Ašrafa Ganija zbog sigurnosnih razloga", prenosi agencija Reuters. Predstavnik talibana, koji su u nedjelju počeli ulaziti u glavni grad, kazao je da skupina provjerava gdje se nalazi afganistanski predsjednik.

16:00 - Talibani očekuju miran prijenos vlasti sljedećih nekoliko dana, kazao je glasnogovornik talibana u nedjelju, u trenutku dok talibanski borci ulaze u afganistanski glavni grad Kabul uz vrlo malo otpora afganistanskih vladinih snaga. 

Suhail Šahin kazao je i da će militantna islamistička skupina štititi prava žena, kao i slobodu medijskih djelatnika i diplomata.

"Uvjeravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihovo vlasništvo i njihovi životi sigurni. Naše vodstvo instruiralo je naše snage da ostanu na ulazima Kabula i da ne ulaze u grad", kazao je talibanski glasnogovornik za BBC.

- Želimo uključivu islamsku vladu, što znači da će svi Afganistanci biti zastupljeni u ovoj vladi", uvjerava Šahin dodajući: "Razgovarat ćemo o tome u budućnosti, kada se dogodi mirna tranzicija. Nema rizika za diplomate, humanitarne organizacije, bilo koga. Svi bi trebali nastaviti raditi kao i do sada. Neće im nanijeti štetu, trebali bi ostati", rekao je.

On je kazao i kako bi skupina uskoro trebala preispitati svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, koje su do sada obilježila dva desetljeća sukoba, najavivši otvaranje "novog poglavlja suradnje".

13:50 - Albanija je prihvatila američki zahtjev za privremeno prihvaćanje afganistanskih izbjeglica koje traže vize za ulazak u Sjedinjene Američke Države, rekao je premijer Edi Rama u nedjelu, dok talibani ulaze u prijestolnicu Kabul.

Rama je rekao da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena nedavno zatražila od Albanije da procijeni može li biti tranzitna zemlja za brojne afganistanske izbjeglice, čije je konačno odredište SAD.

"Nećemo reći: 'ne'. Ne samo zato što naši veliki saveznici traže to od nas, već zato što smo Albanija", napisao je Rama na Facebooku.

13:40 - Dopisnica PBS-a Jane Ferguson objavila je snimku iz Kabula. Kako kaže vide se muškarci s talibanskom zastavom. Grupa je prošla ulicom prema predsjedničkoj palači

12:29 - Talibani su naredili svojim snagama da ne napadaju Kabul, glavni grad Afganistana, već da zauzmu položaje ispred ulaza u grad, priopćili su u nedjelju. Pošto je Kabul velik i gusto naseljen grad, talibani nisu namjeravali ući silom, navode talibani u priopćenju.  Umjesto toga, militanti planiraju održati pregovore s afganistanskom vladom o mirnom zauzimanju Kabula, dodaju.

Foto: Reuters/PIXSELL

Priopćenje je objavljeno kad su društvenim mrežama počeli kružiti nepotvrđeni izvještaji o ulasku talibanskih boraca u grad. U međuvremenu je glavni grad Afganistana postao poprište scena meteža s mnoštvom ljudi koji žele podići svoje ušteđevine, kupiti hranu i otići kući svojim obiteljima.

10:46 - Talibani su ušli u Kabul i krenuli su prema izuzetno važnim ustanovama, a to su predsjednička palača, ministarstvo obrane i ministarstvo unutarnjih poslova. Novinar Mohebullah Sharif za Večernji list tvrdi da nitko u Kabulu nije pružio otpor Talibanima.

"Ovo je dosta sumnjivo, kao da je sve dogovoreno. Kaotično je, nitko ne zna što se točno događa", kazao je. 

Talibani su naredili svojim snagama da ne napadaju Kabul, glavni grad Afganistana, već da zauzmu položaje ispred ulaza u grad. 

Afganistanska zastupnica u Kabulu, Farzana Kochai, rekla je za BBC kako ljudi očajnički pokušavaju pobjeći iz glavnog grada.

"Ne znam, ne mogu nigdje otići. Kažu da su letovi puni i da smo zaglavili ovdje", kazala je. Rekla je da su joj žene u drugim dijelovima zemlje, gdje su talibani već preuzeli kontrolu, rekle da više ne idu na posao ili u školu.

"Za žene je situacija gora nego što se očekivalo. Žene će biti zatvorene u svojim kućama", dodala je. 

Podsjetimo, novinar Ahmer Khan napisao je na Twitteru da su talibani sa svih strana počeli ulaziti u Kabul, citirajući novinsku agenciju Reuters. Prenio je i izjavu talibanskog glasnogovornika.

Foto: Reuters/PIXSELL

- Talibanski borci dobili su naredbu da pričekaju na ulazu u Kabul i da ne ulaze u grad. Dok ne dođe do prijenosa vlasti, afganistanska vlada odgovorna je za sigurnost Kabula, prenio je Khan izjavu talibanskog glasnogovornika.

Na Twitteru Ureda afganistanskog predsjednika objavljena je poruka kojom se želi smiriti stanovnike, unatoč izvješćima o talibanima koji su počeli ulaziti u glavni grad.

"U Kabulu je bilo povremenih pucnjava, Kabul nije napadnut, sigurnosne i obrambene snage zemlje rade zajedno s međunarodnim partnerima kako bi osigurale sigurnost grada, situacija je pod kontrolom", stoji u objavi.

Ključne riječi

Komentara 227

BL
bellator luminis
10:50 15.08.2021.

Znači dvadeset godina ratovanja uzalud, koliko je mladih života uništeno s jedne i s druge strane za ništa?! Naravno političari ne osjećaju nikakvu odgovornost za svoja zlodjela.

YA
yamahaha
10:55 15.08.2021.

Al Qaida sluzbeno dobila prvu drzavu! Nitko otpora pruzio nije jer nitko nema nista protiv talibana. Njihov problem ali ne primati izbjeglice, jer su to sami zeljeli!!

Avatar kastanjer2
kastanjer2
11:05 15.08.2021.

Gdje je sad onaj analitičar Tabak koji je predviđao da Talibani neće uspjeti zauzeti cijeli Afganistan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije