Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVOKACIJE PRIJE IZBORA

Tajvan na nogama zbog kineskog satelita, građanima stigla poruka upozorenja: 'Ušao je u naš zračni prostor'

A woman on a motorbike rides at a morning market in Taipei
Foto: Ann Wang/REUTERS
1/3
10.01.2024.
u 11:49

Ministarstvo obrane poslalo je sigurnosno upozorenje za cijeli otok korisnicima mobilnih telefona u Tajvanu nakon 15 sati po lokalnom vremenu (07:00 GMT), otprilike u isto vrijeme kada su kineski državni mediji potvrdili lansiranje znanstvenog satelita

Tajvanska vlada izdala je u utorak upozorenje na zračni napad, objavivši kako je kineska raketa sa satelitom preletjela njezin južni zračni prostor, što je tajvanski ministar vanjskih poslova opisao kao dio obrasca uznemiravanja danima prije ključnog događaja - izbori. Reuters piše kako je Ministarstvo obrane poslalo sigurnosno upozorenje za cijeli otok korisnicima mobilnih telefona u Tajvanu nakon 15 sati po lokalnom vremenu (07:00 GMT), otprilike u isto vrijeme kada su kineski državni mediji potvrdili lansiranje znanstvenog satelita.

U "predsjedničkom upozorenju" korištene su riječi "lansiranje satelita od strane Kine" na kineskom i "raketa" na engleskom. Ministarstvo obrane kasnije je okrivilo "nemar" za pogrešno spominjanje projektila. U subotu se u Tajvanu održavaju predsjednički i parlamentarni izbori. Peking tvrdi da je Tajvan njihov vlastiti teritorij i izbore je označio kao izbor između mira i rata preko Tajvanskog tjesnaca. Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu.

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je da je Kina lansirala "novi astronomski satelit" pod nazivom Einsteinova sonda iz jugozapadne pokrajine Sichuan. Kina nije prethodno najavila lansiranje satelita i nije ponudila nikakve detalje o svom planu leta. Kina je početkom prosinca izvršila dva uzastopna lansiranja satelita s lansirne lokacije u Unutrašnjoj Mongoliji, ali nijedan od njih nije preletio Tajvan niti je aktivirao uzbunu.

Kineski državni mediji opisali su Einsteinovu sondu kao mali satelit posvećen visokoenergetskoj astrofizici i astronomiji. Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, koji je taman držao tiskovnu konferenciju s desecima stranih novinara dok se na mobilnim telefonima u prostoriji oglasila uzbuna, opisao je lansiranje kao dio obrasca uznemiravanja prema Tajvanu, poput nedavnih slučajeva uočenih kineskih balona nad otokom.

POVEZANI ČLANCI:

"Sve ove vrste taktika klasificiraju se kao aktivnosti sive zone i nastavljaju podsjećati ljude ovdje u Tajvanu da postoji opasnost od rata između Tajvana i Kine", rekao je novinarima te dodao: "S ovakvim prijetnjama Tajvanu, mislim da bismo trebali biti staloženi."

Kinesko ministarstvo obrane nije Reutersu odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je kasnije u utorak da je raketa letjela više od 500 km iznad južnog dijela otoka i da su krhotine pale samo na kinesko područje. Napomenulo je da je putanja leta bila "nenormalna" što je "možda predstavljalo rizik na zemlji", pa je izdano upozorenje.

Ministarstvo je priopćilo kako će provesti detaljnu provjeru netočne uporabe riječi "missile" u engleskom jeziku. Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen, koja je bila na kampanji u južnom gradu Kaohsiungu, pogledala je u mobilni telefon u trenutku uzbune i rekla "ovo je satelit, a ne projektil - ne brinite", izvijestila je državna novinska agencija.

No glavna tajvanska oporbena stranka Kuomintang kritizirala je upozorenje rekavši da je obmanulo javnost. Tajvan je u subotu optužio Kinu za ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa i vođenje psihološkog rata protiv svog naroda nedavnom bujicom balona uočenih nad svojim teritorijem.

Tajvan se četiri godine žalio na pojačanu kinesku vojnu aktivnost, kao što su borbeni zrakoplovi koji redovito lete iznad tjesnaca kao dio strategije "sive zone" koja pokušava iscrpiti Tajvan ofenzivnim akcijama koje se zaustavljaju prije samog sukoba.

>> VIDEO Automobilom se zabio u ogradu ispred Bijele kuće

Ključne riječi

Komentara 2

AS
Asirijac
13:39 10.01.2024.

Ko je instalirao vladu na Tajvanu, to nikog nije briga, ali svaka sila za vremena.Zivjela slobodna Kina , smrt okupatorima!

LU
luftbrenzzer
14:09 10.01.2024.

Ne trebaju se brinuti zbog lažnih uzbuna. Kad Kina krene po svoje dvojbe radi li se o satelitu ili znanstvenoj sondi.Samo se čeka pravi trenutak koji nije daleko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije